Anavatanı Güney Afrika olan cennet kuşu çiçeği bir başka deyişle starliçe, gösterişli yaprakları ve göz alıcı turuncu çiçekleri ile dikkat çeken bir türdür. Özellikle iç mekanlarda geniş yer kaplayan bu çiçek türü bakımı kolay çiçekler arasında yer alır. Yaz aylarında dış ortamlarda da yetişebilen cennet kuşu çiçeği, ülkemizde turna gagası adıyla bilinir. Çiçeklenme dönemi şubat ayı olan bu bitkinin, çiçeklenmesi için çok iyi bakılması gerekir. Şubatta başlayan çiçeklenmenin yaz sonuna kadar devam ettiğini görebilirsiniz.
Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Cennet çiçeği, dayanıklı bitkiler arasında yer aldığından dolayı kolay bir şekilde farklı ortamlarda yetiştirebilirsiniz. Pratik bir bakıma sahip olan cennet kuşu çiçeği için sıcak ve nem dengesini ayarlamanız oldukça önemli.
Genel olarak ön plana çıkan starliçe çiçeği bakımı şu şekildedir;
- Cennet kuşu çiçeği, yapısal olarak taç şeklindeki yapraklardan ve kuş kafasını andıran bir görünümden ibarettir.
- Bu çiçek türü güneşi çok seven bir tür olduğu için karanlık ve soğuk alanlarda tutmaktan kaçının. Doğrudan güneş ışığında veya yarı gölge yerlerde konumlandırarak cennet kuşu çiçeğinin daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz.
- Cennet kuşu çiçeğinin sağlıklı gelişimini sürdürmesi için toprağı kurumaya başladıkça sulama yapmanız oldukça önemlidir.
- Tropikal bölge çiçeği olduğu için cennet kuşu sıcağı ve nemi seven bir tür. Bu çiçek türü genel olarak nemli ama ıslak olmayan topraklarda yetişmeyi sever.
- Cennet kuşu çiçeğinin yaprakları uzun, geniş ve sert bir biçimdedir. Çiçeğin yaprakları görüntü olarak muz yapraklarına benzer bir yapıdadır.
- Bakımı kolay olan cennet kuşu çiçekleri don ve soğuk gibi olumsuzluklara gelemeyen bir türdür. Kısa sürede çiçeğinizin solduğunu görebilirsiniz.
- Bir iç mekan bitkisi olan bu çiçeği yaz aylarında dış mekanlarda konumlandırabilirsiniz. Kış aylarında ise aşırı soğuktan korumanız çiçeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
- Yaz aylarında haftada bir kez, kış aylarında ise on günde bir sulayarak cennet kuşu çiçeğinin yeterli gelişimini sağlayabilirsiniz. Sulama esnasında bitkinize kireçli ve soğuk vermekten kaçının.
Cennet Kuşu Çiçeğinin Budaması Nasıl Yapılır?
Cennet kuşu çiçeklerini budamak için öncelikle yaşlı ya da zarar görmüş bitki özlerini çıkararak işe koyulabilirsiniz. Yaprakları çekerek ya da keskin bir alet yardımıyla koparabilirsiniz. Budama esnasında bir bitkiden diğerine geçerken aletleri sterilize etmeyi unutmayın. Sağlıklı görünen yapraklar varsa onlar için bir işlem yapmanız gerekmiyor. Cennet kuşu çiçeğiniz fazla büyüdüyse ve büyük bir bölümünü budamanız gerekiyorsa ilkbaharın başlarında çift kollu bir budama makası ile işlem yapabilirsiniz.
Cennet Kuşu Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?
Cennet kuşu çiçeği, nemli alanları seven bir tür. Ancak buna rağmen bu bitkiyi sularken fazla sudan kaçınmanız gerekir. Cennet kuşu çiçeğini yaz aylarında haftada, kış aylarında 10 günde bir sulamanız yeterli. Suyunuzun her zaman aynı ısıda ve soğuk olmayacak şekilde olmasına dikkat edin.
Cennet Kuşu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Starliçe çiçeği nasıl çoğaltılır? sorusu cennet kuşu çiçeğini çoğaltmak isteyenler tarafından merak konusudur. Cennet kuşu çiçeği çoğaltma için etkili bir yönteme ihtiyaç duyuyorsanız en etkilisi bölme işlemi olacaktır. Tohumdan hızlı sonuç veren bölme işlemi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Bitkinizin boyutlarına ve rizom ve toprak altındaki kök yapısına bağlı olarak bitki köklerini çıkarmanız gerekebilir. Bunun için testere gibi güçlü aletlerden yardım alabilirsiniz.
Toprak altındaki ya da büyük bitkiler için kürek ve testere gibi daha büyük aletlere ihtiyacınız olacaktır. Bitkinizin tabanındaki en az üç yaprağı olan yeni büyümüş kısımları koparın. Dilerseniz yeni filizleri de koparıp toprağın altındaki rizomu bir kürek yardımıyla bölebilirsiniz. Daha sonra böldüğünüz kısımları içinde iyi drene edilmiş bir toprak karışımı ile buluşturabilirsiniz.
Cennet Kuşu Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Çiçek bakımında toprak ve saksı seçimi bitkinin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemli. Bitkinizi ideal bir şekilde büyütmek için kökleri sıkıştırmayacak ölçülere sahip bir saksı tercih etmeniz gerekir. Küçük bir saksı kullandığınızda cennet kuşu çiçeğiniz yeterli gelişimi gösteremeyebilir. Toprak seçiminde ise içerik bakımından zengin bir karışım sunan topraklar çok daha iyi olacaktır.
Cennet Kuşu Çiçeği Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Cennet kuşu çiçeğini budamak için öncelikle yaşlı ve zarar görmüş kısımlardan başlamanız gerekiyor. Bir sonraki sezona hazırlanamayacak olan yaprak ve dalları bir makas yardımı ile kesebilirsiniz. Bu aşamada bitki özleri çıkacağı için her kesimde sterilizasyona dikkat etmeyi unutmayın.
Cennet Kuşu Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Cennet kuşu çiçeği, hoş görüntüsü ile iç mekanlarda farklı bir etki yaratır. Bu bitkiye bakanlar ise Starliçe ne zaman çiçek açar? sorusuna cevap arar. Genel olarak cennet kuşu çiçeği kış aylarında uykuya yatan bir tür. İlkbaharın gelişiyle ise cennet kuşu çiçeği uyanır. Bahar aylarında cennet kuşu çiçeğinin açmaya başladığını görebilirsiniz.
Cennet Kuşu Çiçeğinin Zararları
Cennet kuşu çiçeği, hoş görüntüsü ile yaşam alanlarına renk katan çiçek türlerinden biridir. Bakımı oldukça kolay olan cennet kuşu çiçeğiyle ilgili merak edilen detaylardan biri zararlı olup olmadığıdır. Genel olarak bu çiçek türü hoş görüntüsü ile iç mekanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Bu çiçekle aynı ortamda bulunmanızda bir sakınca olmadığı sürece cennet kuşu çiçeğini bakmaya devam edebilirsiniz. Cennet kuşu çiçeğinin bilinen bir zararı bulunmuyor.