Orkide

Orkide, pek çok özel günde en güzel hediye seçeneği olarak tercih edilir. Orkide çeşitleri göz önünde bulundurulduğunda çeşitli renk ve boyutlarda oldukları bilinir. Orkide çiçeği, uygun şartlar altında evde doğru ve düzgün bir şekilde yetiştirilebilir. İç mekânda orkide bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz bir işlemdir. Çeşit ve cinsine bağlı olarak orkide bakımı püf noktaları değişse dahi genel prensip aynıdır. Orkide çiçeğinin bütün temel gereksinimleri karşılandığı zaman çok az dikkat edilmesi gereken nokta kalır.

Orkide Çiçeğinin Anlamı

Orkide çiçeği anlamı renklerine göre değişebilir. Genel olarak beyaz orkide anlamı sevgidir. Beyaz orkide anlamı saygı, alçak gönüllülük, masumiyet, saflık, zarafet ve umuttur. Sarı orkide çiçeği, sıcaklığı ve samimiyeti sembolize eder. Mavi orkide anlamı aşkların en büyüğü olarak bilinir.

Orkide Çiçeğinin Özellikleri

Orkide genel anlamı itibarıyla sade, şık ve zarif güzelliği temsil eden bir çiçektir. Her dönemin en sevilen çiçeklerinden biridir. Viktoria Dönemi’nin zenginliği temsil eden orkide, günümüzde Türkiye’de de birçok güzel anlama sahiptir.

Yayvan ve geniş yaprakları ile köklerini kapatan orkide, her sene 2 kez çiçek açar. 12 haftaya kadar çiçeklerini sergiler. Orkide çiçeği, bakımı güzel yapıldığı zaman senede 3 hatta 4 kere çiçeklenebilir.

Orkide Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde orkide bakımı için sıcaklık önemlidir. Orkide, normal büyüme mevsimi süresince daha soğuk ya da daha sıcak havaları tolere eder. Ancak yeteri kadar çiçeklenmeleri isteniyorsa gece saatlerinden 15 derece daha serin olmalıdırlar.

Orkidenin konumlandırılacağı yerin aydınlık olması şarttır. Ancak direkt olarak ışık almaması gerekir. Doğrudan pencere önüne değil de daha yan kenarlarına doğru konumlandırılabilir.

Orkide, bol suya ihtiyaç duyan bir çiçektir. Ancak orkide sulama sıklığı biraz aralıklı olmalıdır. Orkide, biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 ile 7 gün aralığında bir sulamak gerekir. Fakat bu aralıklar esnetilebilir. Orkidenin su ihtiyacı, saksı ortamı ile farklılık gösterebilir. Yaz aylarında daha çok su isteyen orkide, kış aylarında daha az sulama gerektirebilir.

Orkideler ortalama %50 ile %70 neme ihtiyaç duyar. Doğru nem oranını ayarlanması önemlidir. Bunun yolu çiçeği altı çakıl taşları ve su ile dolu bir saksıya dikmektir.

Orkideyi yaklaşık haftada bir gübrelemek yeterlidir. Orkide çiçekleri için az gübreleme daha verimli olur.

Genel olarak 10 ile 12 cm aralığında ufak saksılar yeterli olacaktır. Eğer çiçeğin içinde bulunduğu toprak karışımı bozulursa ve kökler fazla gelişmiş ise değiştirmek yerinde bir hareket olur.

Orkide Çiçeği Nasıl Sulanır?

Orkide nasıl sulanır?” sorusu bu çiçeği yetiştirilenlerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Orkide sulama işleminin özenli bir şekilde yapılması kritik bir öneme sahiptir. Fazla sulandığı zaman bitkinin kökleri çürüyebilir. Dolayısıyla çiçeğin sulama işleminin ihtiyaca ve iklime bağlı olarak yapılması gerekir. Genellikle haftada bir kez ya da aynı ölçüdeki suyu iki ayrı güne bölerek sulamak doğru olur. Orkide, dinlenmiş oda sıcaklığındaki su ile sulanmalıdır.

Orkide Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Orkide toprağının kendine has bir yapıya sahip olması gerekir. Orkide toprağı çeşitli torf ve lifler ile hazırlanmalıdır. Orkide toprağı değişimi saksı değişimi yapıldığı zaman yapılabilir.

Orkide Çiçeğinin Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Orkidelerin bakımının yapılacağı saksı dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Şeffaf renkli ve fazla değiştirmeye gerek duyulmayacak büyüklükte bir saksı orkideler için idealdir. Ortalama 10 ile 13 santimetrelik bir saksı orkide çiçeklerinin boyutuna uygundur. Orkide büyüyüp geliştikçe saksının içerisinde sıkışmaması adına büyük bir saksı seçilmelidir.

Orkide Çiçeği Budanır mı?

Orkidenin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi için budanması şarttır. Orkide budama işleminde bitkinin ölmüş yaprakları temizlenir. Bu işlem için en uygun zaman yılın eylül ve kasım aylarıdır.

Orkide Nasıl Çiçek Açar?

Orkide nasıl çiçek açar?” sorusu orkide bitkisinin çiçeklerini görmek isteyenlerin merak ettiği bir sorudur. Bitkinin çiçek açması için bulunduğu ortamda nem oranının %40’ın altına düşmemesi gerekir. Aynı zamanda ortamdaki nem oranı %70’i geçmemelidir. Orkide çiçeği soğukta kalırsa çiçek açmaz. Geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalıdır. Gündüz saatlerinde ise 26 dereceyi geçmemesinde yarar vardır. Işık görmeyen orkide ise hiçbir zaman çiçek açmaz.

Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Orkidelerin çoğaltılması birçok bitkinin çoğaltma işlemiyle benzerdir. Orkide çiçeği, tohum ve vejetatif teknikler ile çoğaltılır. Saksıda orkide bakımı için vejetatif çoğaltma yöntemleri daha sık bir şekilde tercih edilir. Bu çoğaltma yöntemleri; ayırma, çelik ve yavru kök olarak 3’e ayrılır.

Orkide Kime Hediye Edilir?

Orkide, zarif ve narin bir çiçektir. Sonsuzluğu ve asaleti simgeleyen orkide, sevgiliye, eşe, arkadaşa veya aileye gönderilebilir. Farklı renkleri bulunan orkidenin her renginin bir anlamı vardır.

  • Sarı orkide arkadaşlığı simgeler.
  • Beyaz orkide saflığın ve masumiyetin sembolüdür.
  • Fuşya orkide samimiyeti ve dostluğu simgeler.
  • Mor orkide asaleti temsil eder.
  • Mavi orkide ise aşkların en büyüğü olarak tanımlar.
  • Siz de orkide hediye etmek istiyorsanız web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.