Orkide, Orchidaceae familyasından yüzlerce bitki türünden biridir. Hoş görünümü ile öne çıkan orkide çiçeği, evlerde veya ofislerde dekorasyon amacıyla tercih edilen çiçek türleri arasında yer alır. Orkide çiçekleri, zarif ve narin görüntüsü ile dikkat çeker. Orkide, zarif görüntüsü ile özellikle kadınların ilgisini çeken bir çiçektir. Bu nedenle özel günlerde anneniz, eşiniz veya sevgiliniz için çiçek almayı düşünüyorsanız orkide çiçeğini tercih edebilirsiniz.
Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Güzelliği ve zarif görüntüsü ile öne çıkan orkide çiçeğinin bakımı, bakımı zor olarak bilinen bir bitkidir. Ancak orkide, uygun koşullar sağlandığında ev ortamında da sağlıklı bir biçimde yetiştirilebilir. Özellikle kapalı orkide bakımı, bunları düzgün bir şekilde nasıl yetiştireceğinizi öğrendikten sonra kolaydır.
Orkide bakımında dikkat edilmesi gereken temel nokta, orkidenin türü ve cinsidir. Ancak temelde orkidenin bakımı aynıdır. Orkide çiçeğinin ışık, sıcaklık ve nem gibi temel ihtiyaçları karşılandığında evde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Orkide çiçeği türleri, genel olarak fazla güneş ışığı sevmez. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında çiçekleri hemen rengini kaybeder. Ancak güneş almayan loş bir alanda bulunması da iyi değildir. Yeteri kadar güneş ışığı almayan orkideler çiçek açmayacaktır. Bu nedenle orkidenin üzerine gelen güneş ışığı filtrelenmiş olmalıdır.
Orkidenizi düzenli aralıklar ile gübreleyerek çiçeklenmesini teşvik edebilirsiniz. Orkide toprağı klasik süs bitkilerinden farklı olduğu için her zaman sıvı gübre veya besin kullanmanız gerekir. Ayda bir kere bitkilerinize sıvı gübre vermeniz yararlı olacaktır.
Orkide bakımında önemli olan bir diğer unsur ise saksı seçimidir. Orkide kökleri gelişimi için ışığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle orkide yetiştireceğiniz saksının şeffaf ve ışık geçiren türde olması önemlidir. Saksı değişimi yapılacağında köklere zarar vermemek adına gerekirse saksı kesilerek çiçek çıkarılmalıdır.
Orkide Sulaması Nasıl Yapılır?
Sulama, orkide bakımında dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Orkide sulama ihtiyaçları, çiçeğin türüne ve mevsim koşullarına göre değişebilir. Orkide yetiştirirken özel yapılı topraklar tercih etmeniz yararlı olacaktır. Orkide bakımında çiçeğin bulunduğu toprağın neminin dengeli olması son derece önemlidir. Orkidenin köklerini çürütmeyecek biçimde sulama yapılmalıdır.
Orkide çiçeğini sulamak için kullandığınız suyun oda sıcaklığında dinlenmiş olması gerekir. Tropikal iklim çiçeği olan orkide nemi sevdiği için sık sık az miktarda suya ihtiyaç duyar. Orkide sulamak için aşağıdaki metotları uygulayabilirsiniz:
Daldırma yöntemi ile orkide sulama: Daldırma yöntemi ile orkide sulamak için saksınızı dinlendirilmiş su dolu bir kap içerisine koyarak tüm kökler ıslanana kadar su içerisinde bırakabilirsiniz. Daha sonra saksıyı kaptan çıkarıp kalan suyun süzülmesini bekleyin. Bir süre bekletip kuruduktan sonra çiçeğinizi eski yerine alabilirsiniz. Bu yöntemi haftada bir kez uygulamanız yararlı olacaktır.
Buz küpleri ile orkide sulama: Orkide sulama işlemi için buz küpleri ile sulama yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için birkaç adet buz küpünü bitkinin yapraklarının alt kısmına yerleştirin. Buzun erimesi ile bitki toprağı suyu yavaş yavaş emecektir. Erime tamamlandıktan sonra saksı altı tabağında su kalırsa boşaltmalısınız. Bu yöntem ile orkidenizi haftada iki defa sulamanız yararlıdır.
Orkide Budama Nasıl Yapılır?
Orkide çiçekleri, genellikle çiçeklendikten sonra 3-4 aya yakın bir süre çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekleri döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Orkide sapı yeşil olduğu sürece çiçeğin hala canlı olduğu anlamına gelir. Ancak sap kurumaya başladığında sapı kahverengine dönmeye başlar. Bu aşamada çiçeğinizi budayabilirsiniz. Kahverengi olan sapı steril bir makas ile çapraz şekilde keserek bitkiden ayırmalısınız. Bitki sapı yeşil iken keserseniz, bu kısmı yeni bir orkide üretmek için kullanabilirsiniz.
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Evde orkide çoğaltma işlemi pratik bir biçimde uygulayabilirsiniz. Orkide çoğaltmak için çelikle, keikiyle ve ayırma gibi farklı yöntemler uygulayabilirsiniz.
Çelikle Çoğaltma Tekniği
- Orkidenizin çiçekleri döküldükten sonra budama işlemi yaparken yeşil yapraklara sahip sapı alttan yukarı doğru steril bir bıçakla kesin.
- Ardından kestiğiniz yere bahçe sülfürü tozu veya tarçın sürerek kesilen yerin çürümesinin önüne geçebilirsiniz.
- Sapın altındaki sağlık yaprakları alarak orkideyi tam gölge bir alanda güneş ışığından uzak tutmalısınız.
- Bir süre sonra bitki, filiz verecektir. Sapta oluşan fide, büyüdüğü zaman sap birkaç santim alttan ve üstten keserek yavru fideyi ayrı saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz.
Ayırma Yöntemi ile Orkide Çoğaltma
- Bu yöntemi uygulamak için aktif büyüme döneminden ve çiçek açtıktan sonra kök sürgünleri vermesini bekleyin.
- Orkidenizin köklerine zarar vermeden saksıdan çıkarmalısınız. Topraklarından biraz arındırdıktan sonra yavruları dikkatli bir biçimde alabilirsiniz.
- Ardından minik orkidelerinizi saksılara dikip, bitki kendine gelene kadar bir çubuk yardımı ile dik durmasına destek olabilirsiniz.
Keiki ile Orkide Çoğaltma
- Orkidenin uç kısımlarında oluşan minik orkide tomurcukları keiki olarak adlandırılır. Ana gövdeye bağlı olmalarına rağmen kök veren bu orkideleri ayırarak çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.
- Olgunlaşan keikilerin en az 2 yaprak ve kök bulunur. Keikilerin kökleri minimum 3 cm’ye ulaştığında zarif bir biçimde alabilirsiniz.
- Keikileri ayırmadan bir gün önce bitkinizi sulamayı ve kökleri gübre ile beslemeyi ihmal etmeyin.
- Keikileri steril bir bıçak ile ayırarak orkide toprağı dolu bir saksıya dikebilirsiniz. Yeni orkidelerinizi bir çubuk ile sabitleyip ilk suyunu verebilirsiniz.