Bulunduğu alanı güzelleştiren cam güzeli, birbirinden farklı renkleriyle balkon ve bahçelerin vazgeçilmez çiçeklerinden biridir. Cam güzeli, narin bir yapıya sahiptir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı da son derece kolaydır. Hemen hemen her evde bulunan çiçeklerden biri olan cam güzeli, düzenli olarak bakılması halinde uzun süre boyunca yaşar.
Cam Güzeli Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Cam güzeli çiçeği, oldukça kolay bakılabilen çiçeklerden biridir. Bundan dolayı birçok evde bulunan çiçek türleri arasındadır. Renkli yapısı sayesinde bulunduğu ortama özel bir hava katar, dekoratif olarak sıklıkla tercih edilir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır ama bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken belirli unsurlar bulunmaktadır.
Bu unsurlar ise şöyledir;
- Cam güzeli çiçeği aşırı su istemeyen bitkilerden biridir. Bundan dolayı toprağının kuruması ile beraber sulanması gerekir.
- Cam güzeli çiçeği, soğuk havaları sevmez. Soğuktan hızlı bir şekilde etkilenir, bundan dolayı soğuktan korunması gerekir. Özellikle kış aylarında korumalı bir alanda tutulması gerekir. Eğer korumalı bir alanda tutulmazsa yaprakları ve çiçekleri kısa süre içerisinde dökülebilir.
- Cam güzeli, gün ışığını seven bir bitkidir. Açık havada bulunması çiçeğin gelişimine oldukça büyük bir fayda sağlar. Bundan dolayı balkonda bakılmaya uygun bir çiçektir.
- Cam güzeli çiçeğinin mutlaka belirli bir düzende sulanması gerekir. Özellikle düzenli olarak sulanması büyük bir önem taşır.
- Cam güzeli çiçeğinin organik maddeleri bol olan topraklar ile beslenmesi gerekir. Bu sayede bitki daha kuvvetli ve güzel bir şekilde büyür.
Cam Güzeli Çiçeğinin Sulanması Nasıl Yapılır?
Cam güzelinin toprağının gevşek bir yapıda olması gerekir. Özellikle gübreli ve besleyici bir toprak yapısında olması çiçeğin gelişmesi için oldukça önemlidir. Cam güzeli çiçeğinin toprağının kurumasından sonra sulanması gerekir. Ancak sulanmanın belirli bir seviyede yapılması gerekir. Özellikle yaz aylarında, cam güzeli çiçeğinin daha fazla sulanması gerekir. Ancak kış aylarında ise sulanma seviyesinin düşürülmesi gerekir. Sulama hatası bitkinin kısa süre içerisinde sulanması daha doğru bir bakım yöntemi olacaktır.
Cam Güzeli Çiçeğinin Budanması Nasıl Yapılır?
Cam güzeli çiçeği, aşırı sıcak iklimi sevmeyen bir çiçek türüdür. Özellikle susuz kaldıktan sonra sararırsa kısa süre içerisinde budanması gerekir. Mutlaka sararan alanları budayın sonrasında ise su ve besleyici vitamin ile besleyin bu sayede bitkinizi daha canlı bir hale getirebilirsiniz. Cam güzeli çiçeğinin mutlaka budanması gerekir. Cam güzeli çiçeği, pratik bir şekilde budanabilir. Budanması için filizlenmeyen dalları ya da solan çiçekleri temizleyerek budama işlemini uygulayabilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeğinin Toprak Değişimi Nasıl Olmalı?
Cam güzeli çiçeğinin toprak değişimi, çiçeğin gelişimine doğru orantılı bir şekilde yapılır. Sıklıkla cam güzeli çiçeği, iki yılda bir toprak değişimi ister. Ancak toprak değişiminin mutlaka yaz başında yapılması gerekir. Nisan ayı cam güzeli çiçeğinin toprağının değişimi için en uygun zamanlardan biridir. Toprak değişimi sırasında mutlaka humuslu ve lif oranı yüksek bir toprak tercih ediniz. Değiştireceğiniz çiçeğin saksısının kullanılan saksıdan bir numara büyük olması gerekir.
Cam Güzeli Çiçeğinin Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?
Cam güzeli, iki yılda bir saksısı değiştirilebilecek bir çiçektir. Hemen hemen her alanda rahatlıkla büyüyebilecek arsız bir bitkidir. Bundan dolayı oldukça farklı saksı istemez. Sadece değişim sırasında mutlaka, mevcut saksıdan daha büyük bir saksının tercih edilmesi gerekir. Çiçeğinizin büyüklüğüne göre bir saksı tercih edebilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Ekilir?
Cam güzeli çiçeği, genel olarak tohumla ekilir. Sıklıkla nisan ve mayıs ayları için ekim tercih edilir. Hava ısınırken toprağa ekilmesi tercih edilir. Toprağa ekilen tohumlar, ortalama on gün boyunca çimlenmeye başlamaktadır. Eğer havalar ısınmıyor ise evde bu ekme işleminin yapılması gerekir. Cam güzeli tohumunun mutlaka sıcak yastıklar içerisine ekilmesi gerekir. Sıcak yastıklara ekildikten sonra ortalama üç hafta boyunca çimlenmesi beklenir. İlkbahar aylarında toprağın ısınması ile beraber direkt olarak toprağa ekiniz. Toprak ekimi sırasında 35 santimetre aralıklarla dikiniz.
Cam Güzeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Cam güzeli çiçeği çoğaltma için üç farklı teknik uygulanır. Bu işlemler kökten ayırma, tohumdan veya çelik ile çoğaltma işlemi yapılmaktadır. Tohumdan ekilen çiçeklerin büyümesi ortalama iki ay sürebilir. Özellikle tohumların mayıs ayı içerisinde ekilmesi gerekir. Fakat bulunduğunuz hava şartlarına göre mutlaka ekim yapınız. Köken ayırma işlemlerinde ise mutlaka ilkbahar döneminde yapınız.
Cam Güzeli Çiçeği Neden Solar?
Cam güzeli çiçeği soldu, ne yapılmalı? sorusu bu çiçeği bakanlar için oldukça merak uyandırıcıdır. Cam güzeli çiçeği, doğru bakılması halinde herhangi bir şekilde solmaz. Ancak cam çiçeğinin solmasının en büyük sebeplerinden biri sulama tekniğinin yanlış yapılmasıdır. En nadir görülen sebeplerden biri ise hastalık kapmasıdır.
Cam Güzeli Çiçeği Çiçek Açmazsa Ne Yapılmalı?
Cam güzeli çiçeği bazı durumlarda çiçek açmayabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doğru bir şekilde sulama yapın toprak ne tam kurusun ne de aşırı ıslak olsun. Düzenli bir şekilde cam güzeli çiçeğinin sulanması gerekir. Çok sıcak ve soğuk havalara karşı cam güzeli çiçeği savunmasız bir haldedir. Cam güzeli çiçeği, doğrudan güneşe maruz kalması halinde çiçek açmayabilir. Özellikle düzgün budama yapılmaması, cam güzeli çiçeğinin doğru bir şekilde çiçek açmaz. Ayrıca cam güzeli çiçeğiniz çiçek açmıyor ise bitki vitaminleri kullanarak çiçek açtırabilirsiniz.
Cam Güzeli Çiçeği Vitamin Kullanımı
Cam güzeli çiçeği için vitamin kullanılırken dikkatli bir şekilde vitaminin uygulanması gerekir. Eğer sağlıklı bir çiçek yapınız var ise vitamin kullanmanız gerekmez. Fakat budama işlemi ya da sararma durumlarında cam güzeli çiçeğine vitamin verebilirsiniz. Genel olarak çiçek vitaminleri bir litre su içerisine bir kapak olacak şekilde karıştırılmalıdır.