Küpe çiçeği olarak da adlandırılan küpeli çiçeği, güzel ve gösterişli çiçeklere sahip bir bitki türüdür. Küpeli çiçeği, göz alıcı çiçekleri ile öne çıkan geniş bir bitki ailesini ifade eder. Bu bitkiler, asma benzeri sarkık dalları ve tüylü yapraklarıyla dikkat çeker. Bu hoş görünümlü çiçek, evde bakılabileceği gibi bahçelerde de sıklıkla tercih edilir. Bilimsel adı Fuchsia olan küpeli çiçeği bakımı konusunda hassas davranılması gerekir.
Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bitki severlerin hoş görünümlü çiçeklerine hayran olduğu küpeli çiçeği evde veya bahçede yetiştirilebilen bitki türleri arasında yer alır. Bu nedenle evde küpeli çiçeği bakımı, pek çok kişi tarafından merak edilir. Küpe çiçeği; kırmızı, beyaz, pembe ve mor renkli çiçekleri ile bulunduğu ortamda eşsiz bir ambiyans yaratır. Küpeli çiçeğine doğru bakıldığı takdirde nisan ayından eylül ayına kadar çiçek verebilir.
Işık ihtiyacı, küpe çiçeğinin bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Küpe çiçekleri genellikle yarı gölge veya tam gölgeli alanlarda yetişir. Güneşli bölgelerde de yetişebilir, ancak doğrudan güneş ışığından korunması gerekir. Eğer bahçenizde açık alanda yetiştirecekseniz, sabah güneşini ve öğleden sonra gölge olan bir konum seçin. Küpeli çiçeğini evde yetiştirecekseniz yine yarı gölgeli bir alanda konumlandırılması ideal olacaktır.
Küpe çiçekleri, nemli ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Organik madde bakımından zengin ve suyun iyi drenaj sağladığı bir toprak bu çiçek için idealdir. Küpeli çiçeği bakımı sulama konusunda hassasiyet isteyen bir bitkidir. Sulama öncesinde toprağının nem oranı kontrol edilmeli ve düzenli periyotlar ile sulanmalıdır. Çiçeğin köklerinin çürümemesi için aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır. Yaz aylarında haftada 2 kez sulanması ideal olan küpeli çiçeği, kış aylarında ise çiçeklerini dökeceği için daha seyrek sulanabilir.
Saksıda küpeli çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da saksı seçimidir. Çiçek, saksının yan kısımlarından aşağı doğru sarkacağı için kullanılacak saksının yuvarlak olması önemlidir. 20-30 cm derinliğinde, drenaj deliği olan yuvarlak saksılar tercih edilebilir.
Küpeli Çiçeği Nasıl Budanır?
Dalların ucunda bulunan çiçekler, zamanla eski görünümlerini kaybedebilir. Bu tarz durumlarda küpeli çiçeği budama işlemi yapılabilir. Küpe çiçeği budamak için dalın ucundan steril bir makas ile 4 cm kadar kesilebilir. Budama işleminin ardından yeni çiçekler açabilir. Kış aylarında toprak yüzeyinden yukarı doğru 15 cm bırakılarak geri kalan kısımları kesilebilir.
Küpeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Küpeli çiçeği çoğaltma yöntemi olarak tohum veya çelikle çoğaltma yöntemi tercih edilebilir. Ayrıca hazır fide de alabilirsiniz. Fide alırken yaprakların üzerinde leke ve delik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çelikle çoğaltmak için, bitkinin 2-3 adet yaprak bulunan sağlıklı dallarından biri kopartılarak yeni bir saksıya ekildiğinde zamanla köklenerek gelişecektir.
Çiçek ve bitki bakımı konusunda detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.