Kılıç çiçeği, tropikal özelliklere ve görünüşe sahip bitki türleri arasında yer alır. Peygamber kılıcı veya paşa kılıcı olarak da anılan bu güzel çiçek, ev ve ofis gibi kapalı alanlarda rahatlıkla yetiştirilen çiçek türlerinden biridir. Çok yıllık bitki olan kılıç çiçeği, düzenli bakıldığı takdirde uzun yıllar yaşayabilir. Kılıç çiçeği bakımı zahmetsiz olduğu için bitki severler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Kılıç Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kılıç çiçeği bakımı püf noktaları ile evde veya ofiste tropikal bir atmosfer yaratabilirsiniz. Dayanıklı yapısı ile öne çıkan bu güzel bitkinin bakımı esnasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunur. Bu hususlara dikkat edildiği sürece kılıç çiçeği bakımı evde rahatlıkla yapılabilir.
Kılıç çiçeği için toprak seçimi yaparken iyi drene edilmiş ve humus açısından zengin toprakların tercih edilmesi yararlı olur. Killi veya ağır topraklar, su birikmesine ve dolayısıyla çiçeğin köklerinin çürümesine neden olabilir. Toprağın organik madde ile zenginleştirilmesi, drenaj seviyesini olumlu etkileyebilir.
Kılıç çiçeği sulama konusunda hassasiyet isteyen bitki türlerindendir. Su verme sıklığı, iklim ve toprak koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle toprağın nem seviyesini kontrol ederek sulama yapılması önemlidir. Yaz aylarında haftada 2 veya 3 kez sulanabilen kılıç çiçeği, kış aylarında ise 15 günde bir kez sulanması yararlı olacaktır.
Kılıç çiçeği bitkileri, büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde besin ihtiyaçlarını karşılamak için gübre verilerek desteklenmelidir. Organik gübreler veya dengeli bir çiçek gübresi kullanılabilir. Gübreleme işleminin çiçeklenme döneminde yapılması, bitkilerin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Öte yandan kılıç çiçeklerinin sapları, uzun ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu sebeple bitkileri desteklemek için çiçek direkleri veya bahçe ipleri kullanılabilir. Bu sayede çiçek saplarının kırılmasının veya eğilmesinin önüne geçilebilir.
Kılıç çiçekleri, çiçek açtıktan sonra budanabilir. Kesilen çiçekler ise hoş görünümleri sebebiyle kesme çiçek olarak kullanılabilir. Çiçeklerin tam açılmadan hasat edilmesi bitkinin daha uzun süre dayanmalarını sağlar. Kesme çiçekleri su dolu bir vazoda taze tutmak için yapraklarını temizleyerek suyun düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kılıç çiçeği çoğaltma işlemi ile güzel görünümlü çiçeğinizi çoğaltarak sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Kılıç çiçeğinin yan kısmında bulunan sürgünler, steril bir bıçak veya makas ile alınarak çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Kılıç çiçeği çoğaltmak için tercih edilen bir diğer yöntemde ise olgun yapraklardan biri alınır ve yeni bir saksıya dikilir. 20 dereceli bir ortamda 4-5 hafta boyunca sulanması ile yeni kılıç çiçeği büyümeye başlayabilir.
Çiçek bakımı konusunda daha detaylı bilgiler edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.