Büyük, gösterişli ve parlak renkli çiçekleri ile dikkat çeken Japon gülü, son zamanlarda pek çok kişi tarafından tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır. Hibiskus olarak da adlandırılan Japon gülü çiçeği, yetiştirildiği alana güzel ve egzotik bir görünüm sunar. Japon estetiğini ve zarafetini barındıran bu bitki, bahçelerde ve evlerde sıklıkla tercih edilir.
Japon gülü çeşitleri bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak Japon gülü bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken temel unsurlar bulunur. Bu hususlara dikkat edildiği sürece Japon gülü yetiştirmek son derece pratiktir.
Evde Japon Gülü Bakımı
Japon gülü veya diğer adıyla hibiskus çiçeği; kırmızı, beyaz, mor, turuncu gibi parlak renkli çiçekleri ile dikkat çeker. Salon bitkisi olarak da sıklıkla tercih edilen Japon gülü çiçeği bakımı konusunda rahat bir bitkidir. Bu sebeple evlerde sıklıkla tercih edilen bitkilerden biridir.
Bahçede veya saksıda yetiştirilebilen çiçek türlerinden olan Japon gülü, evde yetiştirilmesi halinde konumlandırılacağı alan son derece önemlidir. Gölgeli bir alanda konumlandırıldığı takdirde bitki gelişimini sağlıklı bir biçimde sürdürebilir. Aynı zamanda bitkinin bulunduğu alanın zaman zaman havalandırılması da yararlı olacaktır.
Evde Japon gülü bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus, tercih edilen saksıdır. Japon gülü, çalı tarzı bir bitki türü olduğundan saksı seçiminde derin saksılar yerine geniş saksılar tercih edilmelidir. Japon gülü saksı seçimi konusunda drenaj delikleri bulunan saksıların tercih edilmesi faydalıdır.
Gelişim dönemindeki Japon çiçeği sulama konusunda dikkat gerekir. Bitkinin toprağı uzun süre kuru kaldığında bitki solabilir. Bu nedenle özellikle yaz döneminde bitkinin toprağını sık sık hafif bir biçimde sulayabilirsiniz. Ayrıca bitkinin yapraklarına ve çiçeğine sprey ile su püskürtebilirsiniz.
Japon Gülü Nasıl Çoğaltılır?
Boyu 3 metreye kadar uzayabilen bu güzel çiçeği, arkadaşınıza veya sevdiğiniz birine armağan etmek isteyebilirsiniz. Japon gülü çoğaltma işlemi için çelikle çoğaltma yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntem ile Japon gülü çoğaltmak için çiçeğin kök, gövde veya yapraklardan steril bir makas veya bıçak kullanarak bir parça kesilir. Ardından kesilen parça farklı bir kapta su veya toprakla köklendirilerek çoğaltılabilir. Japon gülü çelik alma zamanı olarak nisan ve ağustos ayları tercih edilebilir.
Japon Gülü Nasıl Budanır?
Japon gülü yayılmacı bir bitki olduğundan zaman zaman budama gerekebilir. Japon gülü budama işlemi için bitkinin gövdesinin üçte biri, yan dallarının da yarısı steril bir makas kullanılarak budanabilir. Toprak değişimi yapacağınız ilkbahar döneminde ise yaprak kısımlarının budanması yararlı olabilir. Budama işlemi sonrasında bitki, bir sonraki sezon gelişimini daha sağlıklı sürdürecektir.
Çiçek bakımı ve bitkilerin yetiştirme koşulları hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.