Yasemin çiçeği, zeytingiller familyasına ait hoş görünümlü bir çiçek türüdür. Bu çiçek, genellikle beyaz veya sarı renkli çiçekleri ile evlerde, ofislerde sıklıkla tercih edilir. Girdiği ortamda hoş bir ambiyans yaratan yasemin bitkisi, güzel görünümünün yanı sıra hoş kokusuyla parfüm ve kozmetik endüstrisinde de tercih edilir. Yasemin, tropikal ve ılıman iklimlerde yetişebilen bir bitki türüdür.
Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Yasemin çiçeği nasıl bakılır sorusu, bu çiçeği yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Yasemin çiçeği bakımı zor olmayan çiçek türleri arasında yer alır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından tercih edilir. Ancak evde yasemin çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur.
Bahçede yasemin çiçeği bakımı özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde oldukça yaygındır. Dünyada güzelliğin ve saflığın sembolü olan yasemin çiçeği, nem bakımından zengin toprakları sever. Bu nedenle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sulama konusuna dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yasemin çiçeği; humuslu ve iyi drenajlı topraklarda yetiştirilmek için uygundur. Yasemin çiçeği toprak seçimi konusunda zengin topraklar tercih edilmelidir.
Yasemin bitkisi, fazla sıcağı sevmeyen bir çiçektir. Bu sebeple yasemin, serin ve hava alan bir yerde konumlandırılmalıdır. Ayrıca kış aylarında yasemin çiçeğinin bulunduğu ortamın sıcaklığı 14-15 derece altına düşmemesine özel gösterilmelidir. Nemi seven bir bitki olan yasemin çiçeği sulama konusunda da dikkatli davranılması gerekir. Yaz aylarında haftada bir kez sulanması yeterli olan yaseminin sonbahar ve kış aylarında daha az sulanması gerekir. Aynı zamanda yasemin bitkisi, güneş ışığını çok sever. Ancak direkt güneş ışığını filtreli olarak alması gerekir. Bu nedenle iç mekânda günde en az dört saat güneş aldığından emin olmalısınız.
Yasemin Çiçeği Budaması Nasıl Yapılır?
Çiçeğin sağlıklı bir biçimde gelişmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için budanması gerekir. Yasemin çiçeği budama işlemi için en uygun mevsim ilkbahardır. Çünkü yasemin bitkisi ilkbahar aylarında çiçeklerini dökmeye başlar. Bu nedenle yaseminin ağustos ayından önce budanması gerekir. Arap yasemin çiçeği budama işlemi tomurcuklanmaya başladığı dönemde yapılabilir. Budama işlemi ile ölü olan dallarını kesebilirsiniz.
Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Yasemin çiçeği çoğaltma işlemi için tomurcuk yerine bitkinin parçalarını kullanabilirsiniz. Çiçeği çoğaltmak için çiçeğin üst kısmından makas aracılığıyla yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir parça alınır. Çelik alma işleminde çiçeğin zarar görmemesine dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Daha sonra kesilen parça su içinde yaklaşık 1 ay köklenmeye bırakılır. Köklenen çiçek, humuslu bir toprağa ekilerek yetiştirilebilir.
Yasemin Çiçeği Ne Zaman Açar?
İlkbaharda tomurcuklanmaya başlayan yasemin çiçeği, yaz aylarında çiçek açar. Yasemin çiçeğinin bakımının doğru yapılması halinde yaz boyunca çiçeklerini koruyabilir. Ancak çiçeğe bakım ve özen gösterilmezse çiçekleri solabilir.