Dalya çiçeği, botanik adıyla Dhalia, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türlerinden biridir. Meksika, Orta Amerika ve Kolombiya’ya özgü bir bitki olan dalya çiçeği, günümüzde birçok farklı renkte ve çeşitte yetiştirilmektedir. Salon bitkisi olarak kapalı alanlarda sıklıkla tercih edilen bu çiçek, mekânların dekorasyonuna katkı sağlar.
Dalya bitkisi, genellikle sonbaharda çiçek açar ve yaz aylarına kadar çiçeklerini korur. Çiçeklerin boyutu ve rengi, çeşidine göre değişebilir. Dalya bitkisi genellikle toprakta yetiştirilir ve güneşli yerleri tercih eder. Sulama konusunda hassastır, fazla su bitkiyi öldürebilir.
Dalya (Yıldız) Çiçeği Nedir?
İsmini İsveçli botanik uzmanı Anders Dahl’dan alan dalya çiçeği, Asteraceae familyasına aittir. Kök kısmı yumru şeklindedir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçek açan dalya çiçeğinin gövdesi, çalı şeklinde olup. Dalya çiçeğinin anavatanı Meksika’dır. Aynı zamanda Meksika’nın ulusal çiçeği olarak kabul gören Dalya çiçeği, “Dahlia” olarak da anılmaktadır. Ülkemizde ise genellikle yıldız çiçeği olarak adlandırılır. Mor, pembe, sarı, turuncu başlıca olmak üzere birçok rengi mevcuttur.
Dalya Çiçeği Anlamı Nedir?
Dalya çiçeği ismini, İsveçli botanik uzmanı Anders Dahl’dan almıştır. Ülkemizde yıldız çiçeği denmesinin en büyük sebebi, çiçeğin ilk bakışta yıldızı anımsatmasıdır. Bir rivayete göre de dalya çiçeğine ülkemizde yıldız çiçeği denmesinin asıl sebebi, İstanbul’da bulunan Yıldız Sarayı’dır.
Dalya çiçeğinin anlamı ise tam olarak netlik kazanabilmiş değildir. Fakat birçok toplum tarafından şıklığı, sadeliği ve zarafeti simgelediği kabul görmüştür. Dalya çiçeğinin geçmişi 800 yıl öncesine kadar dayanmaktadır.
Dalya Çiçeği Hikayesi Nedir?
Dalya çiçeği hikayesi ile birçok kişiyi etkileyen bir bitkidir. Eski Meksika yerlileri olan Aztec medeniyeti, günümüzden yaklaşık 700-800 yıl önce dalya çiçeği yetiştiriciliği yapmaktadır. Aztec uygarlığında çiçeklerin yeri daima farklıdır. Bu yüzden çiçek yetiştiriciliğine önem vermişlerdir. Hatta başkentleri Tenoktitlan’ın büyük bir kısmının çiçek tarlası olduğu söylenir.
Dönemin İspanya kralı olan ll. Felipe, yaverlerinden birini Meksika’ya gönderir. Amacı yerli halklar dair bilgiler edinmektir. Meksika’ya giden yaver, dalya çiçeği tarlalarını görür. Hayatında ilk kez gördüğü bu eşsiz güzelliği döndüğünde kral ll. Felipe’ye anlatmak için can atıyordur. Nitekim öyle olur. İspanya’ya döndüğünde, bu durumdan krala uzun uzun bahseder. Tüm bu övgüleri dinleyen kral, derhal Meksika’ya bir ekip yollar. Ve binlerce dalya çiçeği İspanya topraklarına getirilir. Fakat binlerce çiçekten sadece bir tanesini yaşatmayı başarırlar. Yıllarca süren uğraşlar sonuç verir ve dalya çiçeği Avrupa topraklarına kazandırılır.
Dalya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Dalya çiçeğinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Ve bu çeşitlere göre boyutları, renkleri ve diğer temel özellikleri değişiklik gösterebilmektedir. Dalya çiçeğinin özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Dalya çiçeğinin boyutları genellikle 30-40 cm arasındadır.
- Oldukça hassas bir yapıya sahip olan dalya çiçeği, yetiştiği toprak bakımından seçicidir. Verimli ve suyu kolaylıkla süzebilen topraklarda çok daha hızlı gelişim gösterir.
- Keskin olmayan, hafif ve hoş bir kokuya sahiptir.
- Birçok çiçek çeşidine tezat olarak, yağışlı ve rüzgarlı havadan beslenirler. Özellikle yağışlı havalarda çok daha hızlı gelişim gösterirler.
- Dalya çiçeği ticari bir bitkidir. Endüstrideki yeri azımsanmayacak kadar fazladır.
Dalya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Dalya çiçeğinin insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Hatta uzunca bir dönem alternatif tıpta ilaç olarak kullanılmıştır. Dalya çiçeğinin başlıca faydalarını sıralayacak olursak,
- Dalya çiçeği romatizma ağrılarında doğal antibiyotik görevi görmektedir.
- Aynı zamanda iyi bir balgam sökücüdür.
- Kadınların adet döngüsünü düzenlemekte aktif rol oynar ve adet sancılarını hafifletir.
- Mide şişkinliğinin ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.
- Dalya çiçeğinin yağı, vücutta çıkan sivilcelere karşı oldukça etkilidir.
- Dalya çiçeğinin çayı, boğaz ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
- Kadınların süt bezlerindeki tıkanıklıkları gidermede kullanılır.
- Dalya çiçeğinin yağı, ağız çevresinde oluşan uçukların tedavisinde de kullanılmaktadır.
- Çok fazla tüketilmesi yan etki yapabilir, uyumadan evvel 1 bardak dalya çiçeği çayı içmek uyku kalitesini artırır.
Dalya çiçeği özellikleri ve faydaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.