Kapalı mekânlarda sıklıkla tercih edilen dalya çiçeği, çok yıllık bitki türlerinden biridir. Genellikle ılıman iklim kuşağında yetişen dalya bitkisi, görünümü itibarıyla yıldız çiçeği olarak da adlandırılır. Anavatanı Meksika olan bu çiçeğe, su kenarlarında sıklıkla rastlanabilir. Dalya çiçekleri, genellikle sonbahar ve yaz mevsimlerinde çiçek açar. Evde, balkonda veya bahçede rahatlıkla yetiştirilebilecek süs bitkileri arasında yer alır.
Dalya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Dalya çiçeği bakımı konusunda dikkatli davranılması önemlidir. Aksi takdirde çiçek sağlığını koruyamaz. Dalya çiçeği, verimli ve humuslu topraklarda yetiştirildiğinde daha sağlıklı gelişebilir. Saksıda dalya çiçeği yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken birkaç temel unsur vardır. Öncelikle çiçek, çok fazla sulanmamalıdır. Bu çiçeğin toprağı kurudukça sulanması uygundur. Her ne kadar yağmurlu havaları sevse de çiçek açması tamamen güneş ışığına bağlıdır. Çiçeklenme döneminde günde en az 4-5 saat güneş ışığı görebilecek alanlarda yetiştirilmelidir. Dalya çiçeğinin bakımındaki şüphesiz en önemli unsur, kuruyan çiçeğin gövdeden dikkatlice alınmasıdır. Kuruyan çiçek, gövdeden ayrıldıktan sonra, gövde ekstra besin harcamaz ve kalan enerjisini yeniden çiçeklenmeye verir.
Dalya Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılır?
Dalya çiçeği birçok Güney Amerika çiçeği gibi susuzluğa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Dalya çiçeği sulama konusunda belli bir periyot belirlenmesine gerek yoktur. Çiçeğin toprağı kurudukça sulanabilir. Uzunca bir süre sulanmadığı takdirde bile solma yapmaz. Ancak ekstra sulama yapılması, çiçeğin dokusuna zarar vermez. Aynı zamanda gübre ihtiyacı yok denecek kadar azdır. Dalya çiçeğinin en belirgin özelliği oldukça sağlam bir yapıya sahip olmasıdır. Dalya çiçeği her ne kadar toprak bakımından seçici olsa da hemen hemen her türlü toprakta yetişir. Sadece gelişim süreçleri farklılık gösterebilir.
Dalya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Evde dalya çiçeği yetiştirmek için öncelikle toprak seçimine dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Suyu kolayca süzebilen verimli topraklar kullanmak, çiçeğin gelişimi açısından olumlu sonuçlar verir. Dalya çiçeği ekimi esnasında dikkatli olunmalıdır. Çiçek ekerken iki farklı yöntem tercih edilebilir. Bu yöntemler; tohumlama ve yumrudan üretmedir. Öncelikle çiçeğin tohumu ya da yumrusu toprağın altına gömülür. Sonra üzerine hafif şekilde toprak serpilir. Bu noktada tohumun üzerine serpilen toprağın çiçeği sıkıştırmamasına dikkat edilmelidir. Tohum hava alabilmelidir. Dalya çiçeği ekildiği ilk günlerde sulanmaya ihtiyaç duyar. Birkaç gün sonrasında her şey normale dönecektir. Ekildikten 2 gün sonra, toprağın nemine göre düzensiz aralıklarla sulanabilir. Tohum ya da yumru herhangi bir saksıya ekiliyorsa, ekildiği saksının dar ve kısıtlı olmamasına dikkat edilmelidir.
Dalya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dalya çiçeği çoğaltma işleminde kullanılan en güvenilir yöntem, filizlenme eğilimi gösteren yumruların ayrıştırılıp, farklı bir ortama ekilmesidir. Bu bitkinin çoğaltılması için tohumlama yöntemi güvenilir değildir. Çünkü bu çiçekler melezdir ve ekilen tohumdan hangi çiçeğin çıkacağını genellikle bilinmez. Yumruları birbirinden ayırırken oldukça dikkatli davranılmalıdır. Çiçeğin kalan yumrularına zarar verilmemelidir. Filizlenme eğilimi gösteren yumru keskin bir bıçakla kesilir ve farklı bir saksıya ekilebilir. Bu sayede çoğaltma işlemi güvenilir bir şekilde gerçekleşir.
Dalya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Dalya çiçeği ülkemizde her ne kadar Eylül çiçeği olarak anılsa da ilkbaharda ekilir. İlkbaharda ekilen dalya bitkisi, sonbaharda çiçek açabilir. Dalya çiçeği aynı zamanda yaz aylarında da çiçeklenir. Birçok farklı türü bulunmakla beraber, çiçeklenme konusunda büyük farklılıklar göstermezler. Genel olarak yaz aylarında ve sonbaharda çiçeklenebilir.
Dalya Çiçeği Hangi Toprağı Sever?
Dalya çiçeği, Güney Amerika’ya özgü bir çiçektir ve genel olarak her türlü toprakta yetişebilir. Fakat çiçeğin yetiştiği toprak, çiçeğin gelişimini doğrudan etkiler. Dalya çiçeği suyu rahatlıkla süzebilen, temiz, organik maddelerce zengin ve verimli toprakları sever. Fakat ne zaman çiçek açtığının herhangi bir önemi yoksa, her türlü toprağa ekimi yapılabilir. Bu durumda takibi yapılması gereken en önemli nokta, ekildikten hemen sonra bolca sulanmasıdır. Ekilmesine takriben 2-3 gün boyunca bol bol sulanabilir. İlerleyen günlerde toprağın nemi dikkate alınarak sulanması yararlı olacaktır.
Dalya çiçeği hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.