Bonsai bitkisi, ılıman iklimleri seven, iç mekanların tercih edilen bitkilerindendir. Japonya’dan tüm dünyaya yayılan bitki yetiştirme kültürü olan Bonsai, bodur ağaç görünümüyle bulunduğu ortama renk katar. Bonsailer, bodur olsalar da ağaç türlerinden farklı değildir.
Bonsai Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Bonsai bakımı bulunduğu alana göre değişiklik gösterebilir. Bonsai ağacı, iç mekân ağacı olarak üretildiğinden sıklıkla evlerde yetiştirilen bitkilerden biridir. Bonsai bitkisi bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken belirli hususlar bulunur.
Bonsai çiçeğinin kış aylarında hafif serin ancak güneş ışığı görebileceği alanlarda bulunması gerekir. Bonsai ağacının bulunduğu ortamın nem oranının kontrol edilmesi önemlidir. Haziran ayından sonra ise dış mekânlara alınması yararlı olacaktır. Eylül ayının gelmesiyle tekrar eve alarak bakımına devam edilmelidir. İç ve dış mekân değişimlerinde bazı bonsai türleri yaprak dökebilir.
Bonsai bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, günün belirli saatlerinde güneş ışığı görebilecekleri alanda bulunmalıdır. Yapay ışıklar bu ağaçların gelişimini sağlamaz. Fotosentez yapabilmeleri için doğrudan güneş ışığı görmesi gerekir.
Bonsai çiçeğinin köklerinin çürümemesi ve çiçeğin hastalık kapmaması adına aşırı bir biçimde sulanmaması gerekir. Eğer fazla suladığınızı düşünüyorsanız mutlaka süzmelisiniz. Bu nedenle suyunu süzebileceğiniz bir saksı tercih etmelisiniz. Bonsainin kökleri genellikle yatay olarak büyür. Bu sebeple köklerinin rahat uzayabileceği genişlikte saksı seçilmelidir. Bonsai saksı değişimi sırasında büyük bir saksı tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Bonsai Çiçeğinin Toprak Değişimi Nasıl Olmalı?
Bonsai toprağının belirli dönemlerde değişmesi gerekir. Mutlaka belirli sürelerde havalandırılması gerekir. Bonsai toprağının değişmesi hem bitkiyi havalandırır hem de bitkinin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle değişim sırasında mutlaka kök budaması yapılması gerekir. Bonsai toprak değişimi genel olarak ilkbahar döneminde yapılmalı. Kış uykusuna yatan bonzai daha uyanmadan bu işlemin yapılması, bonsainin şoka girmemesine yardımcı olur. Yeni yerine direkt olarak adapte olmasına yardımcı olur.
Bonsai Bitkisinin Budaması Nasıl Yapılır?
Bonsai çiçeğinin budaması genel olarak toprak değişimi esnasında yapılır. Budama işleminden önce alt tabakada yer alan tellerin mutlaka çıkarılması gerekir. Aynı zamanda budama işlemi sırasında köklerin belirli bir kısımlarının alınması da yararlı olacaktır. Bunun en büyük sebebi, köklerin mantar veya çürüme gibi hastalıklardan kurtulmasını sağlamaktır.
Bonsai Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?
Bonsai çiçeğinin yaz aylarında mutlaka haftada iki kere olacak şekilde sulanması gerekir. Kış aylarında ise bir kere sulanması idealdir. Sulama esnasında mutlaka sulama ölçeği kullanınız. Her seferinde aynı ölçek ile sulama yapmanız, bitkinin daha verimli bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır. Akşam sulamasında, mutlaka sabah çiçeğin kontrol edilmesi gerekir. Sabahları eğer su birikintisi görürseniz, suyu boşaltın. Bu sayede böceklenme gibi durumları yok edebilirsiniz. Toprağın kuruduğunu kontrol ettikten sonra mutlaka sulamayı yapınız. Eğer toprak ıslak ise sulamayı bir gün sonra yapmalısınız.
Bonsai Çiçeğinde Vitamin Kullanımı
Bonsai çiçeğinde mutlaka kontrollü bir şekilde vitamin uygulaması gerekir. Ancak eğer bitkiniz sağlıklı ise vitamin kullanmanız gerekmez. Çiçeğin budama döneminde çiçek vitamini ile desteklenmesi yararlı olacaktır. Çiçek besinleri, su ile karıştırılarak verilir. Standart ölçeğiniz ile hazırladığınız, vitaminli suyu düzenli olarak çiçeğe verebilirsiniz.
Bonsai Çiçeklerinin Yaprakları Neden Dökülür?
Bazı durumlarda bonsai çiçeklerinin yaprakları dökülebilir. Bunun birkaç ana nedeni vardır. Öncelikle gün ışığını yeterli miktarda almayan ağaçlar yaprak dökmektedir. Aynı zamanda aşırı sulama, bonsai ağaçlarının yaprak dökmesine sebep olabilir. Böceklenme gibi dış hastalıklar da yaprak dökümüne sebep olan sorunlardan biridir. Eğer ağaç etrafında sinekler varsa ağacınız böceklenmiş olabilir. Bu durumda ilaç kullanarak ağacınızı iyileştirebilirsiniz.