Aslanağzı çiçeği, yaz aylarının en çok tercih edilen çiçeklerinden biridir. Türkiye’de yetiştirilebilen çiçek türleri arasında yer alan aslanağzı, güzelliği ile dikkat çeker. Aslanağzı çiçeğine dikkatli bakıldığı takdirde çiçeğin aslan ağzını andırdığı görülür. Aslanağzı, sahip olduğu bu görünümden dolayı bu ismi almıştır. Aslanağzı çiçeği turuncu, beyaz, pembe, kırmızı ve sarı renkte çiçek açan bir bitki türüdür.
Aslanağzı Çiçeğinin Bakımı
Aslanağzı çiçeğinin bakımı, türüne göre değişiklik gösterebilir. Özellikle düzgün bir şekilde bakılması halinde, uzun ömürlü bir şekilde bu çiçeğe bakılabilir. Kış aylarında bile çiçek açma özelliği bulunan bir bitkidir. Aslanağzı çiçeğinin özellikle güneşi net bir şekilde alabilecek alanlarda yetişmesi gerekir. Bol güneşli alanlarda rahatlıkla bakılabilecek bir çiçek türüdür. Ekiminden sonra mutlaka çiçeğin fidesinin bol bol ve sık bir şekilde sulanması gerekir. Özellikle suyu süzen bir toprakta yetişmesi, daha hızlı büyümesine yardımcı olur. Toprağı çürümüş gübre ile bir araya getirilmesi halinde daha sağlıklı bir şekilde yetişebilir. Kış aylarında aşırı bir şekilde sulanmaması gerekir. Yaprak açması için mutlaka yaz ayından sonra budamasının yapılması gerekir.
Saksıda aslanağzı çiçeği bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken önemli bir husus, çiçekler döküldükten sonra kış aylarında dipten sapa doğru bir budama işlemi uygulanması yararlı olacaktır.
Aslanağzı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Aslanağzı çiçeği eylül ve mart aylarında tohumunun alınması ile çoğaltılabilecek bir bitki türlerinden biridir. Tohumla çoğaltma yöntemini uygulayarak bu bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Ekildikten sonra hızlıca çiçek açan bir bitki olan aslanağzı çiçeği, hızlı büyüyen bir bitkidir. Düzenli olarak bakılması halinde, budaması yapıldığında ve bakımı yapılması halinde sürekli olarak çiçek verebilecek bir bitki türüdür.
Aslanağzı Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Aslanağzı çiçeği genel olarak mart ayına kadar ekilmesi gereken bir bitkidir. Aslanağzı çiçeği, güneşi oldukça fazla sevmektedir. Bundan dolayı doğru bir şekilde büyümesi adına mutlaka sıcak havaların başlamasıyla ekilmelidir. Çimlenmesi için mutlaka nemli bir toprağa bu bitkinin tohumlarını ekiniz. Güneş almasına mutlaka dikkat edin. Saksı içinde bakılabilecek bir çiçek türüdür, aşırı bakım istemez, hızlı bir şekilde çoğalma özelliği vardır ve çok sayıda çiçek açabilecek bir bitki türüdür.
Aslanağzı Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Aslanağzı çiçeği hemen hemen her toprak türünü seven bir bitkidir. Ancak organik madde oranı yüksek olan topraklar özellikle ek bakım yapmanıza gerek kalmadan, bitkinizin daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Fakat eğer bitkinizin daha iyi bir şekilde büyümesi için gübre ve özel sulama yaprak bitkinizin daha verimli olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bitkinin çürümemesi için özellikle toprak drenajının iyi olması gerekmektedir. Bununla beraber bu çiçekleri her saksı türünde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Geniş ya da boylamasına uzun saksılarda da bu çiçeği ekebilirsiniz.
Aslanağzı Çiçeğinin Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Aslanağzı çiçeği yaz ayını oldukça seven, sıcaklara karşı oldukça düşkün olan bir çiçek türüdür. Özellikle çiçeklenme döneminde mutlaka hafta bir kez sulanması gerekir. Kış döneminde ise çiçek döken, aslanağzı çiçeğinin daha çok çiçek vermesi için uçtan, çiçeğe doğru dikey bir budama işlemi yapılması gerekir.