Beyaz renge sahip olan gardenya çiçeği, meleğe benzer yapısıyla özellikle çiçek severlerin favori bitkilerinden biridir. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan gardenya çiçeği, birçok farklı anlamı bulunan çiçeklerden biridir. Gardenya bir saksı çiçeğidir ve genellikle beyaz renge sahip olsa da sarı renkli çiçekleri de bulunur. Koyu yeşil yaprakları ile bütün bitki severlerin ilgisini çeken bu çiçek, en bilinen süs bitkilerinden biridir.
Gardenya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Gardenya çiçeği bakımı, çok zahmetli değildir ancak gelişimi için doğru bir bakım gerekir. Gardenya çiçeği güneş ışığını doğrudan almak istemez. Bundan dolayı dolaylı bir şekilde güneş alabileceği alanda olması önemlidir. Gardenya çiçeği yaz aylarında dinlenmeye çekilen bitkilerden biridir. Bundan dolayı mutlaka standart bir ısıda kalması gerekir.
Doğru ısıda kaldığı sürece herhangi bir şekilde yaprak dökmez. Kış aylarında ise soğuk havadan korunması gereken bir bitkidir. Düzenli periyotlarda içerisinde mutlaka sulanması gerekir. Eğer bitki aşırı bir büyüme göstermiyor ise ortalama üç yılda bir olacak şekilde saksısını değiştirebilirsiniz. Ancak saksı değişiminin mutlaka nisan ayında yapılması gerekir.
Gardenya çiçeği için en önemli olan noktalardan biri sudur. Bundan dolayı eşit bir sulama yapılması gerekir. Sulama sonrasında suyun birikmemesine dikkat etmelisiniz. Eğer sulama sonrasında su birikirse mutlaka fazla suyun alınması gerekir. Gardenya çiçeği, özellikle yaprak ve çiçeklerine dokunulmasını sevmez. Fazla temas ettiğiniz halde gardenya çiçeği solabilir. Bununla beraber her gün düzenli bir şekilde gardenya çiçeğinin su serpilmesi ile sulanması gerekir.
Gardenya Çiçeği Sulaması Nasıl Yapılır?
Gardenya çiçeğinin yaz mevsiminde normalden daha çok sulanması gerekir. Bundan dolayı mutlaka haftada en az iki kere sulama işleminin yapılması gerekir. Ancak eşit bir şekilde sulama yapılmalıdır. Toprak nemli kalacak şekilde sulayın. Eğer fazla su akar ise mutlaka fazla kalan suyu boşaltın. Sulama işleminin düzenli bir şekilde sürekli olarak aynı ölçüde yapılması gerekir. Toprağa verilecek olan suyun mutlaka ılık olması gerekir.
Gardenya Çiçeği Nasıl Ekilir?
Gardenya çiçeği ekimi, toprak doldurulmuş bir alana yapılmalıdır. Toprak dolu alan içerisine tohum serpilmesi gerekir. Tohumların üzerinin kapanacak bir şekilde hafif bir toprak ile kapanması gerekir. Sonrasında ise tohumlar filiz verene kadar mutlaka toprağın sulanması gerekir. Sonrasında fideler yirmi santime gelene kadar belirli aralıklar ile ekilmesi gerekir.
Gardenya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gardenya çiçeği çoğaltılabilecek olan bitkilerden biridir. Bundan dolayı oldukça kolay bir şekilde çoğaltılabilir. Çoğaltma işlemi için kasım ya da mart ayını tercih edin. Özellikle çiçeği olmayan sürgünleri tercih edebilirsiniz. Sürgün alındıktan sonra ortalama yirmi dört derecelik bir ortamda çimlenmesi gerekir. Çimlendikten sonra verimi yüksek bir toprağa ekin. Ekim işleminden sonra filizlenmesi için bekleyin. Ortalama beş hafta içerisinde sürgün köklenir. Saksı içerisinde gardenya büyüyebilir. Sonrasında meydana gelen bitkiyi, ayırarak farklı bir alanda çoğaltmaya devam edebilirsiniz. Eğer kalın köklü bir gardenya var ise topraktan ayırın. Sonrasında ise sürgün veren kısmını ayırın. Kökü orta boy bir saksı içerisine dikkatli bir şekilde yerleştirin. Dört hafta sonra gardenya kökten tekrar büyüyebilir.
Gardenya Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Gardenya çiçeğinin toprağının çabuk kuruma özelliği olan bir toprak olması gerekir. Ayrıca suyu iyi bir şekilde süzmesi de gardenyanın büyümesi için oldukça önemlidir. İyi besinli topraklar özellikle gardenyanın en sevdiği toprak türlerinden biridir.
Evde Gardenya Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?
Evde veya bahçede gardenya çiçeği yetiştiriciliği yapılabilir. Gardenya çiçeği saksıda kolay çoğaltılabilen, son derece kolay bakılabilen bir bitkidir. Ancak ticari amaçlı gardenya yetiştiriciliği yapmak mantıklı değildir. Çünkü gardenya oldukça kolay bulunabilecek bir bitki türüdür.
Gardenya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Gardenya çiçeği sıklıkla sonbahar ve ilkbahar döneminde çiçek açar. Ancak doğru bir sıcaklıkta bulunması halinde yaz mevsiminde de çiçek açabilir.
Gardenya çiçeği hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.