Itır çiçeği, hoş ve keskin kokusu ile bilinir. Bu bitkinin çiçeklerinin yanı sıra yaprakları da kokar. En sık tercih edilen süs bitkilerinden birisi olarak öne çıkar. Sardunya ailesine mensup olan ıtır çiçeği, yetiştirme açısından sardunyaya göre daha kolay bir çiçek türüdür. Bunun nedeni, sardunya daha kolay hastalık kapan bir çiçek iken ıtır çiçeği daha dayanıklı bir bitki türüdür. Itır çiçeği türlerinin kokuları farklılık gösterebilir.
Itır Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Itır çiçeği bakımında drenesi iyi yapılmış, nemli bir yatak önemlidir. Bu çiçeğin yılda bir kez budanması yapmak yeterli olacaktır. Bu şekilde, gelişimi daha kolay bir halde desteklenmiş olur. Günlük bakımında toprağının nemli olmasına özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra evde ıtır çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken belirli noktalar bulunur.
Itır çiçeği, büyüleyici küçük bitkilerden oluşur. Bu çiçek türü, düzensiz bir şekilde büyümek eğilimi gösterir. Bu nedenle yılda bir defa budanması yararlı olacaktır. Itır çiçeği budama işleminde çiçeğe nazik davranılması gerekir. Ayrıca, toprak seviyesinin üstünde en az 5 cm sap bırakılmalıdır.
Toprak seçmeyen bir bitki türü olan ıtır çiçeği, genellikle her tür toprakta yetişir. Ancak ıtır çiçeği için toprak seçimi yaparken besin değeri yüksek topraklar tercih edilmelidir.
Bol güneş alan bölgelerde hızlı şekilde büyüyen ıtır çiçeği, uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında yapraklarında yanma görülebilir. Bu yüzden yarı gölge ya da günün belirli saatlerinde güneş alabileceği bir alanda konumlandırılmalıdır. Işık ihtiyacı bu şekilde karşılanırsa, gelişimi oldukça hızlanır.
Itır Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Itır çiçeği çoğaltma işlemi için genellikle iki yöntem tercih edilebilir. Bu yöntemler tohumdan çoğaltma ve çelikle çoğaltma yöntemidir.
Itır çiçeği tohumdan çoğaltılırken, tohumların dikimi için Ağustos ya da Eylül ayları beklenmelidir. Tohumların toprağın derinine dikilmemesine dikkat edilmelidir. Dikim işleminin ardından çiçeğe can suyu verilmelidir.
Çelikleme yöntemi ile ıtır çiçeği çoğaltmak için uç kısımlarda bulunan genç dalların kesilmemesi önemlidir. Çünkü bu dalların kök vermesi oldukça zordur ve kolay çürür. Budama yapılırken çok uzun sürmemeli, topraktan 4-5 cm yukarıda bulunan saplar dışında kesim yapılabilir.
Itır çiçeği bakımı konusunda detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.