Yabani bir bitki olan ıtır çiçeği, evlerde veya bahçelerde sıklıkla tercih edilen çiçek çeşitlerinden biridir. Bakımı kolay ve zahmet istemeyen bir bitki olan ıtır çiçeği, bilimsel adı ile Pelargonium graveolens olarak da bilinir. Alternatif tıp alanında da birçok rahatsızlığa şifa olan bir çiçek türüdür. Ana vatanı Güney Afrika olarak bilinen çiçek türü, halk arasında çoban iğnesi leylek gagası veya turna gagası gibi farklı isimlerle de anılır.
Itır Çiçeği Nedir?
Sardunyagiller bitki ailesine mensup olan ıtır çiçeği, kumlu bölgelerde yetişmeleri ile bilinir. Ekstra bir ilgi görmeden, kendiliğinden yetişebilen bu bitki türünü, isteyenler saksıda da büyütebilmektedir. Çoban iğnesi, leylek gagası ve turna gagası gibi birbirinden farklı isimlerle tanınır.
Genellikle yaz aylarında çiçek açan ıtır çiçeği bitkisi, pembe ve beyaz beyaz renkli çiçekleri ile oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Itır çiçeğinin kokusu güzel olduğundan, ıtır özleri losyon yapımında da kullanılır. Ayrıca ıtır otu ve çiçeklerinin çay olarak da içildiği bilinir. Itır bitkisinden elde edilen çay, oldukça faydalıdır. Buna ek olarak, ıtır yağı ya da ıtır çayı gibi ürünlerin hamilelikte kullanılmaması önerilmektedir. Bunun dışında herhangi bir yan etkileri bulunmayan doğal ilaç hükmündedir.
Itır Çiçeği Anlamı Nedir?
Sardunya çiçeğine benzediğinden, ağırlıklı olarak kırmızı renk ile tanınan ıtır çiçeği, uzun yıllık çiçekli bir bitkidir. Ancak, çiçeğin dört mevsim boyunca yaşaması, her mevsimde farklı renklerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle sardunyalar, genellikle bitmeyen aşkı temsil eder.
Güney Afrika’dan gelen daha narin bitkiler olan Pelargonyumlar türleri de ıtır çiçeği türleri arasında yer alır. Çoğu bahçıvanın sardunya ismi ile bildiği bitki aslında bir Pelargonyum türüdür. Bu bitki türü oldukça ilgi çekici bir görünümde olmasına karşın, gerçek bir sardunya çiçeği değildir. Hem Geranium hem de Pelargonium aynı cinse sahip olan çiçeklerdir. Gerçek sardunyalara aynı zamanda ıtır çiçeği ismi de verilir.
Itır Çiçeği Latincesi Nedir?
Itır çiçeği, Latince isimlendirilmesi ile Pelargonium olarak da bilinir. Turnanagagasiller (familyasından olan ıtır çiçeği, 14–40 cm boylarına kadar uzar. Haziran ya da temmuz aylarında yıllık olarak yetişir ve otsu bir yapıya sahiptir. Toprak altında kalan kısmı etlidir ve tabanındaki yapraklar ise düzdür.
Itır Çiçeği Hikayesi Nedir?
Renkli çiçekleri ile öne çıkan ıtır çiçeği, uzun yıllık çiçekli bir bitkidir. Ancak, çiçek dört mevsimde farklı renklerde karşımıza çıkar. Bu çeşitlilik, ıtır çiçeğinin bitmeyen bir özlemi ifade eder.
Itır Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Güney Afrika kökenli bir çiçek türü olan ıtır çiçeği, daha narin bitkiler olan Pelargonyumlar türlerini de bünyesinde bulundurur. Çoğu bahçıvanın sardunya çiçeği olarak da isimlendirdiği bitki aslında bir Pelargonyum türüdür. Bu bitki türü hem çok çekici hem de çok kullanışlı bir bitki olmasına karşın, gerçek bir sardunya çiçeği değildir. Hem Geranium hem de Pelargonium aynı cinse sahip olan çiçek türleridir. Gerçek sardunyalara aynı zamanda sert ve uzun ömürlü ıtır çiçekleri ismi de verilir.
Itır çiçeği, alçak yerlerde yetişme eğilimi gösteren bir türdür. Buna benzer olarak, rizomlarla hızlı ve kolay bir şekilde yayılım gösterir. Itır çiçeği, yaprakları farklı türlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bununla birlikte, genellikle dişli ve çok gür olmalarından dolayı cazip bir çiçek türü olarak da bilinir. Çiçekler, mavi, mor, pembe, kırmızı renklerinde olan rengarenk çiçeklerdir. Bol cazip çiçeklere sahip olan ıtır çiçeği, arsız bir yapıya sahiptir. Itır çiçekleri öyle büyürler ki bir yer örtüsü haline bile gelebilir.
Gölgede iyi şekilde gelişim gösteren ıtır çiçeği, parlak yapraklar sahip olması ile harika bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda, soluk lila renginden pembenin oldukça koyu bir tonuna kadar değişen geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Yapısı oldukça huni şeklindeki çiçeklere sahip olması ile özdeşleşir. Aynı zamanda, Wargrave Pembe ve Geranium nodosum türlerinde de yaygın olarak karşımıza çıkar.
Itır Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Itır çiçeğinin faydaları, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirim sistemi sağlığında oldukça etkilidir. Basit gaz sorunlarının çözümünde etkili olur.
- Genelde ıtır çiçeğinden yapılan bitki çaylarının hazımsızlığı giderdiği görülür.
- Genel olarak sindirimi düzenleyen ıtır çiçeği, idrar söktürücü özelliğe de sahiptir.
- Basit cilt sorunları için ıtır çiçeğinin iyileştirici bir etkisi bulunur. Gül damlası otu olarak öne çıkan ıtır bitkisinin cilt sorunlarında losyon ve ıtır yağı olarak kullanıldığı görülür.
- Serbest radikallerle savaşan ıtır çiçeği, vücut direncinin artmasını sağlar.
- Üst solunum yolu rahatsızlıklarında ıtır çayının tüketilmesi faydalıdır. Ayrıca ıtır yağı kokusu buhar yöntemiyle çekildiğinde, nefesin ferahlamasını sağlar.
- Itır bitkilerinin kurutulmasıyla hazırlanan ıtır çayı, halsizliği gidererek enerji verir.
- Itır çiçeği yağı ile masaj yapılması da rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Itır kokusunun meditatif bir yönü bulunur. Yani hem rahatlamanızı hem dinlenmenizi kolaylaştırır. Bu açıdan, meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı ritüellerde faydalanılan bir bitki türüdür.
Özellikleri ve faydaları ile öne çıkan ıtır çiçeği hakkında daha fazla bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.