Türkiye’nin her bölgesinde rahatlıkla bulunabilecek olan gelincik çiçeği özellikle narin yapısıyla, göz kamaştıran çiçek türlerinden biridir. Antalya ve Adana gibi şehirlerde sıkça bulunan bir bitki olan gelincik çiçeği, son derece hassas bir yapıya sahiptir. Kırmızı haşhaş olarak da adlandırılan bu güzel çiçek; turuncu, pembe veya beyaz renkleri ile evde veya bahçede yetiştirilebilen bir çiçek türüdür.
Gelincik Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Gelincik çiçeği bakımı zahmetsiz bir çiçektir. Ancak gelincik çiçeğinin bakımı esnasında yapılması gereken temel işlemler bulunmaktadır. Gelincik çiçeğinin bakılması sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyledir:
- Gelincik çiçeği, evde veya bahçe ortamında rahatlıkla yetiştirilebilecek bir çiçek türüdür.
- Gelincik yapısı gereği özgür bir yapıya sahiptir, bundan dolayı doğal toprak yapısını sever. Çiçeğin yetiştiği toprağa herhangi bir şekilde ek gübre veya vitamin verilmesi gerekmez.
- Gelincik, oldukça hassas bir bitkidir. Bundan dolayı herhangi bir şekilde bu çiçeğe dokunulmaması gerekir.
- Aşırı rüzgar olan yerlerde gelincik çiçeği yetişmez. Bu nedenle mutlaka doğru bir iklim şartında bakılması gerekir.
- Narin olduğundan dolayı iyi bir şekilde bakılması gerekir. Gelincik çiçeği sulama işleminin çiçeğin üstünden yapılmaması gerekir. Sulama, toprağa doğrudan uygulanmalıdır. Eğer üstten sulama yapılırsa çiçek zarar görebilir.
Gelincik Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Gelincik çiçeği, kır çiçeği türlerinden biridir. Evde farklı, dışarıda farklı bakılmalıdır. Özellikle evde gelincik çiçeği yetiştirmek için birçok unsura dikkat edilmelidir. Gelincik çiçeğinin doğru bir şekilde, düzenli olarak sulanması gerekir. İdeal hava şartlarında bakılmalıdır. Ne çok soğuk ne de çok sıcakta bakılmaması gerekir. Gelincik çiçeği gübreleme ihtiyacı duymayan bir bitkidir ve doğal toprakta rahat bir şekilde bakılabilir. Gelincik çiçeği, özgür bir çiçek türüdür. Bundan dolayı balkonda veya bahçede rahatlıkla bakılabilir. Gelincik çiçeği oldukça hassastır. Bu nedenle çiçeğe herhangi bir şekilde dokunulmaması önemlidir.
Gelincik Çiçeği Nasıl Ekilir?
Gelincik oldukça hassas bir bitkidir. Gelincik her türlü toprak ve iklim şartına uyum sağlayabilir. Bununla beraber saksıda da yetiştirilebilecek bir çiçek türüdür. Ancak saksıda gelincik çiçeği bakımı konusunda dikkatli davranılmalıdır. Güneş ışığını net bir şekilde alması gerekir ayrıca tohumun iyi bir şekilde gelişmesi için mutlaka doğru bir güneş ışığı alması gerekir. Gelincik çiçeği tohumu mart ve ekim ayları içerisinde ekilmesi gerekir. Yüzeye yakın bir şekilde ekilmelidir. Özellikle toprakta bulunan iri taşların ayıklanması önemlidir. Çapa işlemi yapılarak, toprağın hava alınmasının sağlanması gerekir. Ekimden sonra ise can suyunun verilmesi oldukça önemlidir. Sulamasının ise haftalık bir şekilde yapılması gerekir. Zaman içerisinde mutlaka yüzeyde çıkan çimlerin temizlenmesi gerekir. Çimlerin temizlenmesi, tohumun daha hızlı bir şekilde çıkmasına yardımcı olur. Gelincikler, kötü havalarda yetiştirilemez.
Gelincik Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gelincik çiçeği tek yıllık bir bitkidir. Gelincik çoğaltma işlemi ise tohumla yapılabilir. Gelincik çiçeği, kurumaya başladıktan bir süre sonra yaprak döker. İç kısmındaki tohumlar yaprak dökme döneminde daha belirgin hale gelir. Bu tohumlar zamanla kurur. Sonrasında tohumlar çiçek içerisinden alınabilir. Sonrasında bu tohumlar ekilerek tekrar çiçek elde edilebilir.
Gelincik Çiçeği Tohumu Nasıl Olur?
Gelincik çiçeği tohumu, çiçekleri içerisinde bulunur. Dışarıdan bakılarak görülebilecek bir tohumdur. Çiçeğin solması, kış ayının gelmesi ile çiçeğin tohumları daha çok belirginleşmeye başlar. Zaman içerisinde tohumlar çiçek içerisinde kuruyarak alınabilecek hale gelir.
Gelincik Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Gelincik çiçeği nisan ve mayıs aylarında çiçek açmaya başlar.
Gelincik çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.