Gül çiçeği, gülgiller familyasına mensup bir bitkidir. Tüm dünyada yaygın şekilde yetiştirilen gül aslında Asya topraklarından çıkmıştır. Sadece Türkiye topraklarında 25’e yakın yabani türü vardır. Halbuki kültür türünde yetiştirilen türleri daha fazladır. Rosaceae yani gülgiller ailesinin üyesi gül çiçeği, yüzü aşkın türü olan ve çoğunlukla kış aylarında yapraklarını döken bir çiçek türüdür.
Tırmanıcı bir yapıya sahip olan gül türleri, sarmaşık gül olarak adlandırılır. Gülün yoğun olarak dikenlerle kaplı yeşil ve oval gövdesinde hafif tüylü ve oval kenarları dişli yaprakları bulunur. Bir yaprak sapında 3 ila 7 arasında değişen yaprakçıklar bulunur. Güller, ilkbahardan sonbahara kadar açarlar. Temelde beş farklı renkleri bulunur. Bunlar; beyaz, kırmızı, pembe, turuncu ve sarıdır.
Gül Çiçeği Anlamı Nedir?
Gül çiçeğinin anlamı denildiğinde ilk olarak edebiyat akla gelir. Özellikle divan edebiyatında ilahi sevgiliyi yani Allah ve ona olan sevgi anlamında kullanılır. Bir başka dalda İslami simgesellikte gül, Hz. Muhammed’i simgeler. Siyasette ise Sosyalizm yani işçi ve emekçilerin partilerinde çokça kullanılan bir simgedir. Gül, güzelliği ve dikkat çekici kokusuyla kendisinden güzel ve faydalı anlamlar çıkarılmasını sağlar. Bu anlamların haricinde rengine göre anlamlarda içerir. Örneğin; pembe gül kişinin gönlünü bir sevgiliye verdiği anlamına gelir. Kırmızı gül ise aşkın simgesi olup “seni seviyorum” demektir. Sarı gül sıcak sevgi anlamına gelirken genellikle gelinler tarafından tercih edilen masumiyet simgesi olan beyaz güldür. Bir diğer gül olan turuncu gül ise gününü aydınlatan bir güneş olacağı anlamına gelmektedir.
Gül Çiçeği Hikayesi Nedir?
Bir zamanlar çok uzak diyarlarda bir demircinin yanında çalışan çok çalışkan ve dürüst genç bir adam yaşarmış. Ustasından öğrendiği demir dövme sanatını idrak ederek bütün kasabanın ihtiyaçlarını giderirmiş. Sutean adındaki bu gencin çalıştığı dükkana bir gün hizmetçisiyle bir genç kız gelmiş. Bir büyücünün kızı olan bu kızın adı Rosaymış. Rosa dükkana girer girmez Sutean aşık olmuş. Fakat Rosa, Suteanın aşkına başlangıçta karşılık vermemiş. Sonrasında hizmetçisiyle yaptırmak istedikleri tencereyi bırakıp dükkandan ayrılmışlar. O gün “Rosa’nın kalbini nasıl kazanırım” diye düşünmeye başlayan Sutean, eline bir demir parçası alarak dövmeye başlamış. Demir parçasını döve döve çok güzel bir çiçek yapmış ve bu çiçek döneminde bilinmeyen bir türmüş. Ertesi gün hizmetçi tek başına dükkana gelmiş ve Sutean demirden dövdüğü çiçeği hizmetçiye Rosa!ya götürmesi için vermiş. Daha sonra Rosa, Sutean’ın aşkına karşılık vermiş.
Sutean Rosa’yla evlenmek için babasından müsaade istemek adına şatolarına gitmiş. Büyücü olan baba, kızının basit bir demirciyle evlenmek istediğini duyunca çok kızmış. Demirci Sutean’ın ölmesi için bir lanet okumaya başlamış ki kızı ayaklarına kapanınca durmuş. Rosa’nın babası bunun üzerine sabaha kadar şatonun etrafını demirden çitle çevirebilirse kızını ona vereceğini söz vermiş. Ancak çiti çeviremezse taş kesileceğini korktuysa bir daha dönmemek üzere gidebileceğini söylemiş. Hemen hazırlıklarını tamamlayıp çiti çevirmeye başlayan Sutean’ın çiti yetiştireceğini anlayan Rosa’nın babası, kızının kılığına girip sabaha kadar şarkı söylemiş ve Sutean sabaha kadar işi boşlayarak dinlediği için taş kesmiş. Rosa elindeki demir çiçeğine sarılıp ağlaya ağlaya çiçeği gözyaşlarıyla canlandırmış ve çiçek büyümüş serpilmiş ve demirci Sutean’ın tamamlayamadığı çiti tamamlamış. Bu güzel çiçeği alıp başka yerlere de eken insanların sayesinde çiçek dünyaya yayılmış ve adı Rosa’nın adıyla anılır olmuş.
Gül Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Isparta, yağ, şam gülleri denilen bazı gül türlerinin taçyapraklarında uçucu yağ içeriğinde bulunur. Güzel kokan yaprakları bazı yerlerde salata ve pastalara konur. Gül şurubu, sirkesi, reçeli yapılarak tüketilir. Taçyapraklarından çıkarılan yağın damıtılmasıyla parfümeri sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere gül suyu, gül yağı, gül kremleri ve gül parfümleri gibi ürünler üretilir.
Gül Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Gül suyu antiseptik yani mikrop öldürücü ve cilt canlandırıcı özeliklere sahiptir. Cilt bakımı, saçtaki kepeklenme, eklem iltihaplarında, kesikler, ergen sivilceleri, küçük cilt yaraları, ezikler ve burkulmalarda gül suyu ile masaj yaparak öncelikle rahatlamanız ve sonrasında iyileşmeniz mümkündür. Gül sirkesi ile de boğaz ve ağız iltihaplarınızı iyileştirmek mümkündür. Gül şurubu ile sindirim sistemi iltihapları, ishal, göğüs hastalıkları ve burun akıntılarınızı iyileştirebilirsiniz. Gül yağı ise cilde canlılık kazandırırken ciltteki doğum lekelerini alır. Kozmetik ürünlere alerjik reaksiyon gösteren bayanların kullanabileceği doğal bir üründür.
Gül çiçeği hakkında detaylı bilgi edinmek amacıyla https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.