Gül çiçeği, gülgiller (Rosaceae) familyasından olan ve özellikle hoş kokusu ve güzel görüntüsü nedeniyle çok sevilen bir çiçek türüdür. Bilimsel adı Rosa olan gülün dünya genelinde yüzlerce türü ve binlerce çeşidi bulunmaktadır. Genellikle dallı çalı şeklinde büyürler ve genellikle pembe, kırmızı, beyaz ve sarı renkli çiçeklere sahiptir. Gül yetiştiriciliği hakkındaki saksı seçimi, toprak seçimi, sulama miktarı ve sulama sıklığı gibi konulara dikkat edilmelidir.
Gül Bakımı Nasıl Yapılır?
Narin yapısıyla gül, yaz ayına yakın aylarda yani sıcak zamanlarda saksısı değiştirilmesi gereken bitkilerdendir. Bu nedenle soğuk zamanlarda ev ortamında oda sıcaklığında tutulması gerekir. Gelelim gül bakımı hakkında dikkat edilmesi gereken noktalara.
Gül bitkisi için saksı seçiminde altı delikli, drenajı iyi olan ve aynı zamanda derin saksılar seçilmesi gerekir. Gül toprak seçimi konusunda killi ve gübreli topraklar idealdir. Saksı değişimi, 2 yılda bir yapılması yararlı olacaktır. Nisan ayı ve sonrası gül saksı değişimi için uygun bir zamandır.
Gül çiçeğini hava akımı değişiminden uzak tutmanız önemlidir. Gül çiçeğinizin dip kısımlarından çıkan sürgünleri ve kalın bölümleri budama makası ile budamanız gerekir.
Gül Nasıl Dikilir?
Gül çiçeği dikimi için hazır olan fidanlar ekim ayından mart ayına kadar olan fidanlardır. Yediveren gülleri her mevsim çiçek açarken bazı genel ya da eski kökler hariç Mayıstan don zamanına kadar çiçek verirler. Ancak Nisan ayından Ekim ayına kadar olan yapraklı fidanlar diğer güllere göre daha köklü oldukları için dikimleri daha kolaydır. Şimdi gül fidanı dikim aşamalarına gelelim. Sırasıyla gül fidanı dikim aşamaları:
- Fidan dikilecek yerin derinliği, eni ve boyu ölçülür. 30 – 40 cm bir çukur açılarak köklerin çukura rahatça sığması sağlanır.
- Çukurun dibine mineral ve gübre karışımı yerleştirilir ki bitkinin minerallere doğrudan ulaşması sağlanır.
- Dikime hazır fidan kök ucundan ve dallarından budanır. 1/3’ü kökteki dallarından, 20 cm ise fidan dalının yukarısından alınır.
- Gübre ve killi topraktan bulamaç yapıp fidanın kökünü bu bulamaca batırın. Bulamaç fidanınızın kolay tutmasını sağlarken, yapraklı fidan köklerinin uyanması ve ıslanması için suda bekletilir. Fidanı toprak içinde kalacak şekilde yerleştirip etrafını toprakla kapatın.
- Toprağı bastırarak fidanın tutmasını sağlayın. Yabani otların çıkmasını önlemek için 5cm kadar çam ağacı kabuğu koyun.
- Don zamanından korumak için fidanın dibine koyarak don zamanı geçince bu toprağı kaldırın.
Gül Çiçeği Nasıl Budanır?
Gül çiçeği budama işlemi, gül bitkisinin daha sağlıklı, güzel görünmesini sağlar. Budama işlemi ile gül bitkisinden daha sağlıklı çiçekler elde edilmesini sağlayabilirsiniz. Gül çiçekleri baharın başlangıcında budanmalıdır. İşleme başlamadan önce uygun bahçe eldivenleri, budama makası ve temiz bir bez gibi malzemeler hazırlanmalıdır. Gül çiçeği budama işlemi için şu adımlar takip edilmelidir:
- Gül dallarının kuru, ölü veya hasarlı kısımları kesilmelidir. Bunlar dalların temizlenmesi gereken bölgeleridir.
- Gül çiçekleri açmaya başladığında, yan dallardan birinin üstündeki iki yaprak arasında kesim yapılmalıdır. Bu, daha fazla çiçeklenmeyi teşvik eder.
- Gül çiçeği daha sonra, yaklaşık 45 derecelik bir açı ile kesilmelidir. Bu, yağmur suyunun çiçeği doğrudan sulamasını önler ve gül dalının daha güçlü bir şekilde büyümesini sağlar.
- Gül çiçeği sapının kesildiği bölgeye, hastalıkların ve böceklerin girmesini önlemek için, biraz bahçe macunu veya balmumu sürülmelidir.
Gül Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Gül çiçeği çoğaltma işlemi için birkaç alternatif bulunur. Yaygın olarak tercih edilen yöntem ise çelikle gül çoğaltma işlemidir.
Gül çiçeğini çoğaltmak için ana bitkisinden, yaklaşık 15-20 cm uzunluğunda ve 0.5-1 cm kalınlığında bir dal kesin. Kesim yaparken, keskin bir bıçak veya makas kullanın ve kesimi yatay bir açıda yapın. Kesilen dalın en üstündeki çiçekleri, yaprakları ve çalı köklerini kesin. Bu, dalın enerjisini yeni kökler oluşturmasına odaklamasına yardımcı olacaktır.
Daha sonra, dalın alt kısmındaki yaprakları çıkarın, sadece en üstteki 2-3 yaprağı bırakın. Bir kapta su bulundurun ve kesilen dalı bu su dolu kabın içine yerleştirin. Dalın yapraklarının suya değmeyecek şekilde, sadece dalın alt kısmı suya dokunacak şekilde olmasına dikkat edin. Düzenli olarak su seviyesini kontrol edin ve gerekirse su ekleyin. Yaklaşık 3-4 hafta sonra, dalın alt kısmında yeni kökler oluşacaktır. Köklenen dalı, ayrı bir saksıya veya bahçeye dikin. Toprağı hafifçe nemlendirin ve yeni bitkinin güneş ışığına maruz kalması için uygun bir konumda yerleştirin.
Gül Yaprakları Neden Kararır?
Gül yapraklarının birden fazla kararma sebebi vardır. İlk etapta, sıcak ve nemli koşullarda beliren marsonin adı verilen mantar hastalıkları sonucu gül yaprakları kararabilir. Başlangıçta sararan yapraklar daha sonra genellikle yaz aylarında ısı yağmurlara bağlı olarak değiştiğinde ortaya çıkar. Gül yapraklarının kararmasının sebebi yalnızca nem değildir. Gül yaprakları aynı zamanda aşırı kurudukları zamanlarda da kararabilirler. Bu gibi ortamlarda gül yaprakları kararma sonucu kansere yakalanabilirler. Böylece gül yaprak plakası zayıflar, kurur, çatlar ve düşer. Bu tip hastalıkların ilacı ise, %5 bakır sülfat ve ovalama ülseri çözeltilerini bitkinin üzerine püskürtmektir.
Gül çiçeği bakımı hakkında bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ web adresini ziyaret edebilirsiniz.