Boru çiçeği, kahkaha çiçeği adıyla da bilinen ve bahçeleri süsleyen bir bitki türüdür. Bahçe kapısı, balkon ve teras için hoş bir görüntü yaratan boru çiçeği, görkemli bir yapıya sahiptir. Genelde boru çiçeği kapatılması gereken kötü bir görüntü ya da duvar olan bölgelere konumlandırılır. Bulunduğu yerin görünümünü ve havasını değiştiren büyüleyici güzelliği ile yaşam alanınıza ayrı bir renk katar.
Boru çiçeği bakımı kolay çiçek türlerinden biridir. Özellikle toprak konusunda seçici olmayan boru çiçeğini pek çok toprak türünde kolayca yetiştirebilirsiniz. Boru çiçeği, çoğu zaman yol kenarlarında, tarlalarda, bahçelerde, saksıda büyüyebilen bir tür olarak karşınıza çıkar.
Boru Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Her yerde kolayca yetişebilen boru çiçeği toprak açısından çok seçici olmayan çiçek türlerinden biridir. Bu özelliğiyle boru çiçeğini yol kenarlarında, terk edilmiş alanlarda ve tarlalarda doğal olarak görmeniz mümkün. Her ne kadar toprak konusunda seçici olmasa da boru çiçeğinin en sevdiği toprak, drenajı kuvvetli olanlardır. Bunun yanı sıra toprağın suyu çok iyi süzdüren, besleyici ve hafif asitli olması boru çiçeği için oldukça idealdir.
Boru çiçeğinin daha verimli olmasını ve gelişmesini istiyorsanız azotlu gübre ile destekleyebilirsiniz. Birçok çiçek severin yaptığı hataların başında boru çiçeğini çok sulamak gelir. Her ne kadar suya ihtiyaç duyan bir toprak olsa da boru çiçeği çok sulu toprağı sevmez. Bu sebeple boru çiçeğini sulamak için toprağın kuruluğunu kontrol ederek sulamaya geçmeniz gerekir. Çok yoğun bir bakım istemeden de büyüyen boru çiçeğini düzenli olarak sulayıp güneş görmesini sağlamanız gelişimi için yeterlidir.
Boru Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Boru çiçeğini yetiştirirken ortam koşulları ve diğer detayları göz önüne alarak sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayabilirsiniz. İşte, boru çiçeğini yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenler;
Boru çiçeği güneş ışığı aldığında daha güzel serpilen ve çiçeklenen bir tür. Gün içinde boru çiçeğinin en az 6 saat güneş ışığı almasını sağlamanız gerekiyor. Diğer zamanlarda ise boru çiçeğiniz kısmen gölge bir alanda kalabilir.
Boru çiçeği birkaç farklı toprak tipinde büyüyebilen ve toprak konusunda seçici olmayan bir çiçektir. Ancak daha zengin bir toprak tercih ederek çiçeğinizin hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz. Boru çiçeğini saksı içinde yetiştiriyorsanız karışık topraktan oluşan bir karışımı tercih edebilirsiniz.
Her çiçekte olduğu gibi boru çiçeğinde de belli bir sulama dönemine ihtiyaç duyulur. İlk büyüme döneminde sulanmayı seven boru çiçeğinin toprağının sırılsıklam olmayacak biçimde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Sulama için çiçeğin toprağını kontrol ederek nemlilik derecesine dikkat etmenizde fayda var. Boru çiçeğinin toprağını ne zaman sulayacağınız bilmiyorsanız toprağın 2,5 santimetre kadar kısmı kuruduğu vakit sulama yapabilirsiniz. Kış aylarında ise boru çiçeği daha az suya ihtiyaç duyar. Bu noktada kış aylarında bitkinizi daha az sulamalısınız.
Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Boru çiçeğini çoğaltmak için iki farklı yöntem bulunuyor. Tohum ve çelik ile çoğaltılabilen boru çiçeğini dilediğiniz yöntemle yeni bitkilere dönüştürmeniz mümkün. Boru çiçeği tohumu direkt olarak bitkiden alarak işleme başlayabilirsiniz. Yaz ortasında çiçek açan bitkiden alacağınız tohumları öncelikle bahçede güneş gören alanlara serpebilirsiniz. Bunun yanı sıra saksı gibi küçük alanlarda da tohumu serperek güneşli bir bölgede bekletebilirsiniz. Kış mevsimini geçirdikten sonra artık bitkinizi bahçeye ya da başka bir alana dikebilirsiniz.
Bazı durumlarda çoğaltılan boru çiçeklerini hemen ekmiyor olabilirsiniz. Bu durumda tohumları hemen serpmeyecekseniz 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise boru çiçeğini çelikle çoğaltmaktır. Boru çiçeğini çelik yöntemiyle de başarılı bir şekilde çoğaltmanız mümkün. Köklenen çelikleri kalıcı olacakları toprağa ektiğinizde boru çiçeğinin kolayca çiçeklendiğini görebilirsiniz. Çelik ile çoğaltmak için mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarını tercih edebilirsiniz.
Boru Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Boru çiçeğini saksıda ya da bahçede yetiştirmek isteyen çiçek severlerin merak ettiği detayların başında ekim zamanı gelir. Bu çiçeği ekmek için yılın belli zamanlarını takip etmeniz gerekir. Boru çiçeğini bahçenize ya da saksınıza ekmek için kış aylarını geride bırakmanız da fayda var. Buna göre, boru çiçeğini ekmek için en uygun zaman mayıs ayı ile ağustos aralığı olarak ifade edilebilir.
Boru Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Boru çiçeği renkli ve farklı görüntüsü ile bahçelerinize ayrı bir hava katar. Özellikle kamuflaj etkisi yaratan bu bitki ortama hoşluk katması nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Boru çiçeğini dikeceğiniz toprağı seçerken çok fazla ayrıntıya dikkat etmeniz gerekmiyor. Ancak daha hızlı bir gelişim istiyorsanız gübreli ve zengin içerikli topraklara yönelebilirsiniz. Bunun yanı sıra saksı seçiminde de bitkinin kökleri devreye girer. İlk aşamada daha küçük köklere sahip olduğu için boru çiçeğini küçük saksılarda yetiştirebilirsiniz.
Boru Çiçeği Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Her ne kadar özel bir bakım istemese de boru çiçeğini belli dönemlerde budamanız gerekir. Boru çiçeğini budamak istiyorsanız sarmaşıklı yapısına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Bu çiçek türü sarmaşıklı olduğu için kış sonunda ya da kış gelmeden budamaya ihtiyaç duyar. Yaprakların ve çiçeklerin solduğu dönemleri tercih ederek sararan sarmaşıkları budayabilirsiniz.
Boru çiçeği bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.