Begonya, begonyagiller ailesinden gelen bir bitki türüdür İsmi ise Fransız botanikçi Charles Plumier tarafından onun aile üyelerinden gelmektedir. Begonya çiçeği, ilk olarak İngiltere’de bulunmuştur. Türkiye’de en çok bilinen ve sevilen bitkilerden biridir. Yaz çiçeği olan begonyanın çiçek renkleri; sarı, turuncu, pembe ve beyaz gibi birçok farklı renklere sahiptir.
Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Begonya çiçeği, düzenli bakımı yapılması gereken çiçeklerden biridir. Özellikle çiçeğinin bakımının düzgün yapılması, çiçeğin sağlıklı bir şekilde yapılması için son derece önemlidir. Begonya, küçük bir çiçek türüdür, bundan dolayı ufak saksıların içerisinde yetiştirilebilir. Ancak köklerin büyümesi ile saksının değişmesi gerekir. Begonya suyu aşırı seven bir çiçektir özellikle nem seviyesini korumak için mutlaka sprey ile sulanması gerekir. Begonya bakımı ise şöyle yapılmalıdır;
- Begonya çiçeğinin düzenli olarak sulanması gerekir. Sulama için tercih edilen suyun mutlaka oda sıcaklığında dinlendirilmesi gerekir.
- Özellikle saksıda delik bulunması, çiçek köklerinin rahat bir şekilde gelişmesi açısından önemlidir.
- Begonya çiçeği ışıktan hazzetmez ancak aralıklı güneş alması gerekir. Bu nedenle begonya çiçeği gölgeli alanlarda yetiştirilmelidir ve güneşe sadece sabahları çıkarılmalıdır.
- Begonya çiçeğinin saksı değişiminin senelik periyodlar ile yapılması gerekir.
- Her saksı değişiminde, bir numara daha büyük saksı tercih edilmelidir.
- Çiçeğin düzenli aralıklarla budanması gerekir. Budama işlemi esnasında ölmüş olan yaprakların ve çiçeklerin arındırılması gerekir. Ayrıca budama işlemi sonrasında budanan bölgelerin rüzgardan korunması gerekir.
- Begonya ilkbahar aylarından, sonbahar aylarına kadar belirli periyotlarla gübrelenmelidir.
Begonya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Begonya sabah güneş alabilecek, öğlen ise gölge alanlarda konumlandırılması gereken bir çiçektir. Güneşlenme süresini belirlemek için floresan lamba ile güneşlenme süresi oluşturabilirsiniz. Mutlaka nemli bir şekilde sulanması gerekir. Begonya çiçeğinin yetiştirilmesi ise şu şekildedir;
- Begonya küçük saksılara ekilebilecek olan bir süs bitkisidir. Ancak zamanla saksı boyunun büyümesi gerekir.
- Saksı değişim zamanının, köklerinin gelişmesinden ve saksıya sığmamasından anlayabilirsiniz.
- Tek bir çiçek türü ekmeniz halinde, derin bir saksı içerisinde 4 köke kadar ekebilirsiniz.
- Sulama işleminde musluk suyu tercih edilecekse mutlaka dinlendirilmiş bir su tercih edin.
- Saksının altında veya yanında mutlaka delik olmalıdır.
- Çiçeklenme döneminde, mutlaka daha fazla güneş alması yararlı olacaktır.
- Rüzgara dayanıklı bir çiçek türü değildir. Bu nedenle mutlaka hava akımına maruz kalmayacak bir yerde bulundurunuz.
- 18 derecelik bir ortamda bulunması daha sağlıklı büyümesine yardımcı olabilir.
- Kireçli olmayan, organik maddeler açısından zengin olan bir toprak türünü tercih edebilirsiniz.
Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Begonya çiçeği çoğaltılması için mutlaka nisan ve mayıs ayının beklenmesi gerekir. Begonya sıklıkla köklerinden ayırarak çoğaltılır. Köklerden filizlenen begonyaları ayırarak kökü yeni bir saksıya koyarak çoğaltabilirsiniz. Begonya çoğaltma yöntemleri şöyledir;
- Tohumla çoğaltma işlemi yapılabilir, begonya tohumları aralık ayında ekilebilir, mineralli bir toprakla beraber çoğaltılabilir.
- Tercih edilebilecek diğer bir çoğaltma yöntemi ise suda köklendirme işlemidir. Suda köklendirme için dalların alınması ve suyun içinde bekletilmesi gerekir. Sonrasında ise bir ay boyunca köklerin büyümesi gerekir. Ardından çoğalan köklerin, toprağa yeniden eklenmesi gerekir.
Begonya Çiçeği Ne Zaman Ekilir?
Begonya çiçeğinin nisan ve mayıs ayında ekilmesi, yetişmesi bakımından faydalı olacaktır.
Begonya Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Begonya çiçeği, saksı veya bahçe çiçeği olarak farklı iki formda yetiştirilebilir. Dikeceğiniz çiçek için mutlaka doğru bir saksı ve toprak bulmanız gerekir. Mutlaka humus oranı yüksek ve lifli bir toprak tercih ediniz. Eğer toprağınızın lif oranı yüksek değilse içerisine kum koyabilirsiniz. Saksınızı ise çiçeğin kökleri ve yapısına göre tercih ediniz. Her yıl saksı değişimi sırasında mutlaka bir numara büyük saksı tercih ediniz. Altı delikli veya kenarları delikli su akışını kolaylaştıran saksıları tercih ediniz.
Begonya Çiçeği Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Sağlıklı ve doğru bir şekilde begonya yetiştirmek için mutlaka düzenli bir şekilde budama işlemi yapınız. Özellikle çiçek solduktan sonra ve mevsimi geçtikten sonra mutlaka budama işlemi yapınız. Dalların ve çiçeklerin yenilenmesi için budama işleminin yapılması şarttır. Budama sırasında dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta bulunmaktadır. Kesimlerin kökten, dip kısmına kadar gerçekleştirilmesi gerekir. Budanan bölgenin mutlaka hava almaması gerekir. O yüzden budandıktan sonra poşetle beraber mutlaka budanan alanları kapatın.
Begonya bakımı ve yetiştirilmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.