Zambakgiller familyasına ait bir çiçek türü olan lilyum çiçeği, eşsiz görünümü ve hoş kokusu ile dikkat çeker. Genellikle evlerde dekorasyonu tamamlamak amacıyla tercih edilen lilyum çiçeği, hoş görüntüsü ile dikkat çeker.
Lilyum Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Lilyum çiçeği hassas bakım isteyen bir bitkidir. Özellikle bahar aylarında sürekli olarak bakım yapılmalıdır. Lilyum çiçeği aydınlık ortamları sever. Ancak lilyum çiçeğini doğrudan güneşe koymamak gerekir. Güneş ışığını doğrudan ve dik açıdan almayacağı bir yerde konumlandırmak gerekir. Sadece sabah 2 veya 3 saat güneş ışınlarını dik olarak alabilir. Günün diğer saatlerinde güneş ışığına doğrudan maruz kalması lilyum çiçeğine zarar verecektir.
Lilyum çiçeği suyu sever. Bu nedenle düzenli olarak sulamak gerekir. Lilyum çiçeğinin toprağının sürekli olarak nemli kalması çiçek açması için oldukça önemlidir. Ancak aşırı sulamadan kaçınmak gerekir. Aşırı sulamak çiçeğe zarar verecektir.
Lilyum çiçeği, hava şartlarına uyum sağlar. 20-25 dereceyi aşmayan ortamlarda rahatlıkla bakılabilir. Lilyum çiçeğinin kuruyan yapraklarını koparıp çiçeğin rahat hava almasını sağlamak gerekir.
Lilyum Çiçeği Nasıl Sulanır?
Lilyum çiçeği, suyu seven bir çiçek türüdür. Bu sebeple düzenli olarak sulamak gerekir. Toprağının nemli olması oldukça önemlidir. Lilyum çiçeği sulamak için öncelikle çiçeğin toprağının kuru olup olmadığı kontrol edilir. Toprağı nemini kaybetmişse sulanır. Suyun oda sıcaklığında bekletilmiş olması daha sağlıklı olacaktır.
Lilyum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Lilyum çiçeğinin çoğaltılmak için kök kısımlarındaki filizleri çiçeğe zarar vermeden ayırarak başka bir saksıya ekerek düzenli sulama işlemiyle çoğaltılabilir. Diğer bir yöntem ise lilyum çiçeğinin soğanlarını çok küçültmeden saksıya ekilebilir. Genellikle çoğaltma işleminde bu işlem kullanılır.
Lilyum Çiçeği Nasıl Dikilir?
Lilyum çiçeği asitli toprakları sevmezler. Lilyum çiçeği hem saksıda hem de bahçede yetiştirilebilir. Lilyum çiçeğini saksıya ekerken saksının içine yarısı kadar bahçe toprağı koyulur. Diğer bir yarına ise yumuşak torf ile perlit ile toprağa katkı sağlanabilir.
Lilyum çiçeği için altı delikli ve tabaklı olan saksı seçilmelidir. Lilyum çiçeğini sonbahar aylarında derine ekmek gerekir. Lilyum çiçeğini ektikten hemen sonra can suyu verilmelidir. Yaklaşık 15-20 günde tomurcuklanmaya başlar.
Lilyum Çiçeği Tohumu Nasıl Olur?
Lilyum çiçeğinin tohumu soğan şeklinde olup kök kısımları vardır. Lilyum çiçeğinin tohumunun rengi ise siyahtır. Bu soğan kısmındaki köklerini ayırarak dikimi yapılır.
Evde Lilyum Çiçeği Yetiştiriciliği Yapılabilir Mi?
Lilyum çiçeği bakımı en fazla olan bir türdür. Lilyum çiçeğinin yetiştirilmesine dikkat edildiği sürece verimliliği artarak evde yetişebilen bir çiçektir.
Lilyum çiçeği hakkında bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.