Kasımpatı çiçeği hem bahçede hem de balkonda kolayca yetiştirebileceğimiz bir bitkidir. Kendine has özelliği olup; özenle bakıldığında çiçeklenme süresi verimli geçer. Sonbahar aylarına renk katan nadir çiçeklerden biridir. Sonbaharın insana aşkı, huzuru ve dinginliği anımsattığı gibi kasımpatı da aşkın, huzurun ve dinginliğin çiçeğidir.
Kasımpatı ne çok soğuk ne de çok sıcak severler sadece Antarktika kıyısında görülmezler. Aniden açıp aniden soldukları için bazı Avrupa ülkelerinde ölümü sembolize ederler. Bu ülkelerde sadece cenazelerde ve mezarlıklarda kullanılırlar. Kasımpatı çiçeği yaprakları görülmeyecek kadar çok ve büyük çiçek açarlar. Ölümsüz aşk ve daha çok platonik aşkla özdeşleştirilirler.
Kasımpatı Bakımı Nasıl Yapılır?
Kasımpatı çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Kasımpatı yetiştirmek size huzur verir ve açan renkli çiçekleri sizi mutlu eder. Doğru bakıldığı takdirde oldukça güzel bir görünüme sahip olur. Kasımpatı çiçeği, güneş ışığını doğrudan almayı sevmez. Güneş ışığını doğrudan almazsa çiçekleri daha gür açar ve yaprakları sararmaz. Dolaylı ışıklardan yararlanmakta olabilir. Geçirgen ve besin maddesi açısından zengin topraklar iyi gelir.
Çok soğukta ve çok sıcakta bırakmak çiçeğin köklerine ve çiçeklerine zarar verir. Dalların arasındaki kuruyan yapraklar sık sık temizlenmesi gerekir. Sık sık sulamamız gerekir. Ayrıca aynı saatte ve aynı oranda su vermek olumlu büyümesini sağlar. Budama işlemini nazik bir şekilde yapmalıyız. Ayrıca rüzgârlı bir ortamda ise boylarını zarar görmemesi için kısaltabiliriz.
Kasımpatı Evde Nasıl Yetiştirilir?
Kasımpatı çiçeği ne sıcak ne de soğuk ortamı sever. En ideal ortam güneş ışığını direk almadığı ortamlardır. Kasımpatı çiçeği çok su isteyen bitkilerden biridir. Eğer pencere önündeyse güneşe doğru bir eğilimde bulunur. Hava akımında kalması bitkiye zarar verebilir. Kasımpatı çiçeğinin saksı değişimi sıcak ayların başlangıcı olan mayıs ayında yapılması uygun olur.
Kasımpatı Ne Zaman Dikilir?
Kasımpatı tohumu çiçeğin döktüğü tohumlardan toplanmaktadır. Tohumları iyi bir ortamda muhafaza edilmelidir. Bu sayede daha kaliteli çiçekler elde edilir. Tohumlar ekilerek Kasımpatı çiçeğini yetiştirilebilir. Kasımpatı tohumu çiçeğin türüne göre çeşitlilik gösterebilir. Tohumu ekmeden önce zararlı otlar temizlenmelidir. Ekilen tohumun üzeri toprakla örtülür ve çimlenmesi beklenilir. Tohumlar yaklaşık bir ay sonra tomurcuklanmaya başlar. Kasımpatı çiçeğini kış sonu bahar başı ekilebilir. Kasımpatının bulunduğu ortamda başka çiçeklerin de olması gerekir. Çünkü başka cins çiçeklerle etkileşim halindedir.
Kasımpatı Ne Zaman Çoğaltılır?
Kasımpatı bitkisinin gelişimi hızlı bir şekilde olmaz. Boyları kısadır, fazla uzamazlar. Kökten ayrılma yöntemi veya tohum ekme yöntemleri ile çoğalırlar. Kasımpatı çiçeğinin en uygun çoğaltılma zamanı mayıs ayıdır. Çoğaltılma sırasında kökten ayrılan kasımpatı hemen başka saksıya dikilerek çoğaltılır. İşlem sonunda çiçeğimize can suyu vermeyi ihmal etmemeliyiz. Kökten ayrılan bitkimiz en kısa zamanda gelişerek çiçek açmaya başlar. Diğer bitkimiz ise tekrar kök vermeye başlar.
Kasımpatı Nasıl Sulanır?
Kasımpatı çiçeği kış aylarında çok soğuktan korunmalı ve çok az sulanmalıdır. Çeşmeden alınan soğuk suyu doğrudan çiçeğe dökmemek gerekir, oda sıcaklığına getirip öyle sulanmalıdır. Yaz aylarında ise belli aralıklarla belli oranlarda nazikçe sulanmalıdır. Yaz ayları nemli ve sıcak olduğundan bitkinin su ihtiyacı artacaktır. Sularken suyu bitkinin her tarafına dağıtarak sulamalıyız. Ölçümüzü ve sulama zamanımızı mümkün olduğu müddetçe değiştirmemelidir. Böylece bitkimiz daha sağlıklı ve daha canlı olacaktır.
Kasımpatı Çiçekleri Neden Dökülür?
Kasımpatı çiçeğinizin daha çok çiçek açmasını istiyorsanız kurumuş çiçeklerini kesin. Tüm çiçekleri bittikten sonra seyreltme ve form budamalarını yapın. Çok güneş alan çiçekler daha çabuk kururlar.