Leylak çiçeği özellikle muhteşem görüntüsü ve enfes kokusu ile dikkat çeken bir bitki türüdür. Yapısı itibarıyla da oldukça dayanıklı olan Leylak çiçeğinin kökeninin başta Türkiye, Batı Asya ve Güney Avrupa olduğu bilinmektedir.
Yaprakları da çok güzel olan Leylak çiçeğinin 100’ün üzerinde çeşidi olduğu bilinmektedir. Leylak çiçeği, özellikle güzel kokusu ve zarafeti ile en çok tercih edilen bitkilerden biridir. Leylak çiçeği Oleaceae familyasından gelen bir bitki türüdür. Yapısı itibarıyla oldukça dayanıklı bir yapısı olan leylak çiçeği, bulunduğu ortama kolaylıkla uyum sağlayabilen bir bitkidir.
Leylak Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Leylak çiçeğinin bakımı çok da zahmetli değildir. Fakat leylak çiçeğini yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Leylak çiçeği, özellikle yaz aylarında yaz sıcaklığına dayanıklıdır. Yine de ara ara toprağının nem seviyesi kontrol edilerek sulama işlemi gerçekleştirilmeli ve toprağın susuz kalması önlenmelidir.
Leylak çiçeği, hoş görüntüsü nedeniyle genelde bahçe ve parklarda yetiştirilen bir bitkidir. Leylak çiçeğinin dikileceği yerin gölgelik bir alan olmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü leylak çiçeği aşırı sıcağı, nemi ve rutubeti sevmeyen bir bitkidir. Leylak çiçeğinin bakımında belirtmiş olduğumuz bu hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir.
Evde Leylak Yetiştirilebilir mi?
Leylak çiçeği yapısı itibarıyla oldukça dayanıklı ve her ortama uyum sağlayabilen bir bitkidir. Bu nedenle leylak çiçeği ev ortamında saksıda rahatlıkla yetiştirilebilir. Leylak çiçeği narin yapısı ve muhteşem kokusu ile evlerin baş tacı olan çiçeklerin en başında gelmektedir. Leylak çiçeği dokusu ve yapısı ile sıcağı çok sevmeyen bir bitki olduğu için evin ılık ve çok da nemli olmayan bir alanında rahatlıkla yetiştirilebilir.
Leylak Nasıl Yetiştirilir?
Leylak çiçeği hemen hemen her toprak türünde yetiştirilir. pH değerinin yüksek olduğu topraklarda yetiştirilirse daha çok verim alınır. Leylak çiçeği çok sıcak, nemli ve rutubetli alanları sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle leylak çiçeği için ılıman alanlar tercih edilmelidir. Leylak çiçeği kış aylarında yapraklarını döker iken ilkbaharda tekrar açan bir bitki olduğu için dikimi kış aylarında gerçekleştirilir. Leylak çiçeği yetiştirilir iken sulamasına özen gösterilmesi gerekir. Toprağın nemlilik durumuna göre haftada bir defa sulamak yeterli olacaktır.
Leylak Ne Zaman Çiçek Açar?
Kışın soğuğunu sevmeyen leylak çiçeği genelde ilkbahar aylarında çiçek açmaktadır. Leylak çiçeği çiçek açtığı zaman ortaya rengarenk muhteşem bir manzara ve nefis kokular ortaya çıkar. Leylak çiçeği ilkbaharın ılıklığında kış aylarında gizlediği muhteşem güzelliğini de ortaya çıkartır. Leylak çiçeğinin hemen hemen her dalında çok fazla çiçek açtığı zaman birden fazla leylak çiçeği de ortaya çıkmış olur ve görenleri kendine hayran bırakır.
Leylak Çiçeği Saksıda Yetişir mi?
Leylak çiçeği bakımı oldukça rahat ve her türlü ortama uyum sağlayabilen bir bitki olduğu için leylak çiçeği saksıda yetişebilir mi sorusunun cevabı tabii ki de evettir. Dışarıda leylak çiçeğinin yetişmesi için hazırlanan uygun koşullar saksı için de sağlandıktan sonra leylak çiçeği saksıda da rahatlıkla yetişebilir. Leylak çiçeğini saksıda yetiştirmek için uygun orta boy bir saksıya ihtiyaç vardır. Kökleri ile birlikte kış aylarında bu saksıya ekilen kurallarına uygun bir şekilde bakıldıktan sonra ilkbahar aylarında çiçek açmaya başlayacaktır.
Leylak Ne Zaman Dikilir?
Leylak çiçeği eylül ayı itibari ile daha çiçek açmamıştır. Bu nedenle leylak çiçeği çiçek açmadan önce bu aylarda üst kısımlarında bulunan tohumlar alındıktan sonra kış aylarına kadar bekletilir. Kış mevsimi geldiği zaman bu tohumlar toprakla buluşturulur ve leylak çiçeğinin de böylece dikimi gerçekleştirilmiş olur. Tohum kısmı büyüyen leylak çiçeği ilkbahar aylarında da çiçek açmaya başlar.
Leylak Nasıl Budanır?
Leylak çiçeğinin budamadan önce yapılacak olan ilk iş düzgün bir budayıcı tercih etmektir çünkü budayıcı ne kadar kullanışlı olursa leylak çiçeğini budama işlemi bir o kadar güzel olur. Budama işlemi genelde leylak çiçeğinin çiçek açtığı ilkbahar ayları döneminde gerçekleştirilir. Leylak çiçeğinin solmuş olan tüm çiçekleri 30 cm’nin aşağısından itibaren kesilir. Ayrıca leylak çiçeğinin en dip kısmında büyümeye başlayan otlarda temizlenmeli çiçeğin dip kısımlarının hava alması sağlanmalıdır.
Leylak Ne Zaman Budanmalı?
Leylak çiçeği oldukça narin bir yapıya sahip olduğu için budama işlemi için de leylak çiçeğinin uygun olduğu en doğru zaman belirlenerek budama işlemi gerçekleştirilmelidir. Leylak çiçeğini budamak için en doğru zaman çiçeğin solmaya başladığı dönemdir. Leylak çiçeği dikimi yeni yapıldı ise hemen budama işlemi gerçekleştirilmemelidir çünkü bu leylak çiçeğinin gelişimini olumsuz etkilemektedir.
Leylak Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Leylak çiçeği için bilindik en önemli yöntemlerden bir tanesi tohumdan çoğaltma yöntemidir. Tohumunu almış olduğumuz leylak çiçeklerini istediğimiz bir alanda rahatlıkla çoğaltıp büyütebiliriz. Leylak çiçeğini çoğaltmada kullanılan yöntemlerden bir tanesi de kök çeliği yöntemidir. Kök çeliği adı verilen yöntem kış mevsiminde çiçeğin kök noktalarının biraz kazılarak ana gövdeye bağlı olan sürgünlerden olgunlaşmış durumda bulunan kısımların alınıp toprağa ekilmesi sonucunda meydana gelen bir leylak çiçeği çoğaltma işlemidir. Genel de halk arasında çoğaltma işlemi için kök çeliği yöntemi tercih edilmektedir.
Leylak çiçeğinin bakımı püf noktaları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://ciceksarayi.com/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.