Sonbahar mevsimi denilince akla gelen krizantem, kadife görünümlü taç yaprakları ve hoş görüntüsü ile en sevilen çiçek türleri arasındadır. Kasımpatı olarak da bilinen krizantem, bazı kültürlerde cenaze ile özdeşleşse de ölümsüz aşkı da simgeleyen bir çiçektir. Kasımpatı, özenli bakım ister.
Krizantem çiçeği, üzülen ve zor günler geçiren bir insana benzer. Çiçek, bir miktar dinlendikten ve kendine geldikten sonra uyanmaya başlar. Bu yazıda sizin için krizantem çiçeği hakkında birbirinden farklı sorulara cevap vereceğiz. Krizantem çiçeği özelliklerini, faydalarını ve bakımı hakkındaki püf noktalarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Krizantem Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Krizantem çiçeği bakımı sizi yormaz. Eğer evinizde krizantem varsa daha uzun ömürlü kalması için şu bakımları uygulayabilirsiniz:
- Krizantem çiçeği güneş ışığını doğrudan almaktan hoşlanmaz. Yarı gölgeli bir konumda kaldığında daha iyi gelişir ve çiçekleri gürleşir.
- Dalların arasındaki kuruyan yaprakları mutlaka temizlemeniz gerekir. Çünkü krizantemler budanmayı sever. Ölü dallardan arındıkça daha iyi su çeker.
- Krizantemin yer aldığı saksıyı sık sık sulamanız gerekir. Suyu hızlı emen bu çiçek, nemli ortamlarda daha hızlı yetişir.
- Yaz aylarında çiçeklenen krizantem bazen de Kasım ayında çiçek verir. Siz de bu bitkiyi doğal gübre takviyesi ile destekleyebilirsiniz.
- Saksıyı rüzgardan korumanız gerekir. Kasımpatının çiçekleri şiddetli rüzgarlardan etkilenir. Çiçeğinizin bakımını sakin köşelerde yapın.
- Uzun süredir krizantem çiçeği büyütüyorsanız, mayıs ayı civarında toprak değişimini yapabilirsiniz. Eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş yaparak gelişimini destekleyin.
Krizantem Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Krizantem çiçeği, kökten ayırma yöntemi ya da tohum ekme yöntemleriyle çoğaltılır. Kış sonu ve baharın ilk aylarında krizantem tohumlarını ekmek için ideal zaman olarak bilinir. Torf kısmının üstüne tohumlar atılması ve sonrasında 1 cm torfla kapatma işlemi yapılması sonrası dikim gerçekleşmiş olur. Dikim sonrası can suyu vermeniz son derece önemlidir.
Krizantem Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Krizantem bakımı için en önemli kısım, güneş alması olarak bilinir. Yarı gölge ya da güneşli bir yerde çok daha sağlıklı gelişir. Krizantem çiçeği, belli aralıklarla budanmalıdır. Kuruyan çiçekler, mutlaka budanmalıdır.
Krizantem Çiçeği Ne Zaman Dikilir?
Krizantem çiçeği, aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakılmadan yetiştirilmelidir. Bu şartlardan önce yetişmesi için en az altı hafta gerekir. Bu nedene bağlı olarak, çoğu bahçıvan kasımpatılarını bahar aylarında dikmek durumunda kalır. Düzgün bir şekilde kök salmaları için yeterli zaman tanındığında, yaz sonu ya da erken sonbahara kadar çiçek açma imkanları bulunur.
Krizantem çiçeği, çok sıcak ya da soğuk bir mevsimde dikildiğinde, sadece bir kez çiçek açar. Ancak ilkbahar aylarında dikilirse her yıl gelişim gösterir.
Krizantem çiçeği, en az beş ile altı saat güneş ışığında durmalıdır. Büyüdükçe daha fazla suya ihtiyaç duyar. Tamamen çiçek açtığında ise haftada ortalama üç kez sulamak yeterli olur.
Krizantem Çiçeği Nasıl Sulanır?
Sık ve az miktarda sulamak, çiçeğinizin gelişimini hızlandırır. Krizantem çiçeğini sularken, her zaman aynı saatlerde aynı miktarda su vermeniz gerekir. Bu şekilde, büyümesine olumlu katkıda bulunabilirsiniz. Krizantem çiçeği sulama yaparken tercih ettiğiniz su, oda sıcaklığında olmalıdır. Fazla soğuk ve sıcak su kullanırsanız krizantem çiçeği yıpranabilir.
Krizantem çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi hakkında daha fazla bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.