Akşam sefası çiçeği bahçelerin vazgeçilmez çiçekleri arasında bulunur. Akşam sefası bitkisi bahçe ve dış mekanlarda süsleme amacıyla tercih edilir. Görüntüsüyle insanın içine açan akşam sefası doğru bakımı yapıldığı takdirde uzun yıllar boyunca yaşar. Peki, akşam sefası çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Akşam sefası nasıl yetiştirilir? Akşam sefasının sulaması ve yetiştirme tüyolarını sizler için bir araya getirdik.
Akşam Sefası Çiçeği Nedir?
Akşam sefası, akşamsefası familyasına ait bir çiçektir. Gece sefası olarak da bilinen akşam sefasının ana vatanı Amerika’dır. Akşam sefasının tek yıllık veya çok yıllık çeşitleri bulunur. Tropik bir çiçek olan akşam sefası çok uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
Akşam sefası çiçeği, gece ve gündüz saatleri arasında çiçeğini açan, sonrasında ise kapatan bir bitkidir. Gündüzleri uyuyan ve geceleri çiçek açan akşam sefası kolay büyüyebilen ve topluca yetişen bir bitkidir. Akşam sefası çiçeğinin uzunluğu bir metreye kadar olabilir. Soğuk iklimlerde mevsimlik olarak ekilebilen çiçekleri pembe, turuncu ve sarı renkte bulunabilir.
Akşam sefası çiçeği akşam olmasına birkaç saat kala çiçeklerini açar. Çok yıllık bir bitki olduğu için bahçe ve dış mekanlarda süsleme amacıyla yetiştirilir. Bu nedenle yaygın bir bitkidir. Yetiştiği ortama tohumlarını dökerek tekrar çoğalabilen akşam sefası ağacı diğer çiçeklerin aksine güneş aldığı zamanlarda çiçeklerini kapar. Güneş aldığı zamanlarda yalnızca yeşil bir bitki olarak kendini gösterir.
Akşam Sefasının Anlamı Nedir? Akşam Sefasının Latincesi
Akşam sefası bilimsel adı Mirabilis olan familyaya aittir. Akşam sefasının Latincesi Mirabilis Jalapa’dır. Akşam saatlerinde açması ve günün erken saatlerinde tekrar solması sebebiyle akşam sefası adını almıştır.
Akşam Sefasının Hikayesi Nedir?
Akşam sefası, farklı ve canlı renkleri ile ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilen bir süs bitkisidir. Akşam sefasının en dikkat çekici yanı, akşam saatlerinde çiçek açıp gündüz saatlerinde ise kapanmasıdır. Akşam sefasının hikayesi, gündüzleri çiçek açmayıp akşamları çiçek açmasından gelmektedir. Bu nedenle adına akşam sefası denmiştir.
Akşam Sefasının Özellikleri Nelerdir?
Akşam sefasının özellikleri şu şekildedir;
- Akşam sefasının anavatanı Amerika’dır. Akşam sefası çiçeği, tropik bölgelerde yetişen bir bitkidir.
- Uzun yıllar yaşayabilen akşam sefası çiçeği bir metreyi aşkın boya sahip olabilir.
- Yaprakları kısa saplı ve oval biçimindedir.
- Akşam sefası, gece çiçek açan gündüz ise çiçeklerini kapatan bir bitkidir. Akşam üstü ve sabah serinliğinde çiçek açar. Bu nedenle halk arasında gece sefası olarak da bilinir.
- Akşam sefasının çiçeği küçük papatya çiçekleri şeklindedir.
- Renk olarak sarı, pembe, eflatun, beyaz ve kırmızı çiçek açar. Çiçekleri benekli veya çizgili olabilir.
- Akşam sefası hava çok soğuk olmadığı müddetçe solmaz. Çok düşük sıcaklıklarda çiçek rengini kaybedebilir. Fakat havalar tekrar ısınmaya başladığında çiçekleri tekrar açmaya başlar.
- Akşam sefası çiçeği kolay yetişebilen bir yapıya sahiptir. Çiçeğin kökü, yumru ve kalın bir biçimdedir. Çiçeğin kökü çok derinlere inmez. Ayrıca kendi kendine de üreme sağlayabilir. Çiçeklerinden gelen siyah renkli tohumla kolaylıkla üreyebilir.
Akşam sefası tohumu hangi ayda ekilir sorusu sıklıkla araştırılır. Akşam sefası çiçeği için en uygun ekim zamanı ilkbahar aylarıdır. Akşam sefası kış aylarının başlangıcında tohum meydana getirir. Tohumlar alınarak kuru bir alanda bekletilir.
Akşam Sefası Çiçeğinin Faydaları
Akşam sefası bitkisinin güzelliğinin yanı sıra pek çok faydası da bulunur. Sağlık açısından faydaları ve kolay yetiştirilmesi nedeniyle akşam sefası tercih edilen bir süs bitkisidir. En dikkat çeken faydaları arasında iştahsızlığa iyi gelmesi ve adeti düzenlemesi gelir.
Akşam sefası bitkisi iştahsızlık sorununa iyi gelir. İştah açıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca regl düzensizliğini giderir. Özellikle ağrılı veya düzensiz regl dönemi geçirenler tarafından kullanılır.
Akşam sefası bitkisi köklerinin müshil ve solucan düşürücü etkisi bulunur. Akşam sefası bitkisinin ayrıca ağrı kesici özelliğinin bulunduğu da bilinir. Bunun yanı sıra idrar bozukluğunu giderir ve terletme özelliği bulunur.
Akşam Sefası Bakımı Nasıl Yapılır?
Akşam sefası çiçeğinin bakımı kolaydır. Akşam sefasının bakımı doğru yapıldığı takdirde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşar. Akşam sefası bitkisi bahçede ve evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Akşam sefası çiçeği bahçe ortamında yetiştiriliyorsa kış aylarında kökünün sökülerek temizlenmesi gerekir. İlkbahar aylarına kadar iç mekanda serin bir noktada yer alması önemlidir. Akşam sefası çiçeği saksı ve balkonda yetiştiriliyorsa bu uygulamaya gerek yoktur. Akşam sefasının bakımında köklerinin donmamasına dikkat etmek gerekir. Akşam sefası tohum ile çoğalan bir çiçek türüdür. Tohumları kış aylarının başlangıcında toplanır. İlkbahar aylarının başında ise tohumlar toprağa yeniden ekilir ve yeni bir bitki elde edilir.
Akşam sefası çiçeği bakımında ekmeden önce toprağın gübrelenmesi ve yumuşatılması gerekir. Tohum, ekildikten sonra iki hafta içerisinde yeşerir. Doğru toprak kullanımı bakımı ve bitkinin filizlenmesini kolaylaştırır.
Akşam Sefası Bitkisi Saksıda Yetişir mi?
Akşam sefası bitkisi en rahat bahçe ortamı ve geniş ortamda yetişir. Ancak saksıda da yetişebilen bir bitkidir. Akşam sefası özellikle yaz aylarında daha fazla suya gereksinim duyar. Bu nedenle akşam sefası bitkisini saksıda yetiştirirken doğrudan güneşe maruz bırakmamak gerekir.
Yaygın bir bitki olması nedeniyle saksıda yetiştirmek zor olabilir. Bitki, hızlı büyür ve geniş bir alana yayılır. Bu nedenle geniş ve büyük bir saksıya ekmek en sağlıklısı olacaktır. Akşam sefası bitkisinin kökleri fazla uzamadığı için saksının derinliğinin fazla olması gerekmez. Ancak saksıya dikerken saksının delikli olmasına dikkat etmek gerekir.
Akşam Sefasının Sulanması
Akşam sefası suyu seven bir çiçektir. Bu sebeple susuz kalmaya dayanamaz. Akşam sefasının toprak nemli kalacak şekilde sulanması gerekir. Susuz kalma durumu söz konusu olduğunda susuzluğa karşı don tehlikesi yaşamadığı müddetçe dayanabilir. Akşam sefasını iki günde bir sulamak yeterli olacaktır. Saksıda yetişen çiçeklerde özellikle yaz aylarında sulama miktarını artırabilirsiniz.
Kış aylarında ise akşam sefasını oda sıcaklığındaki suyla sulayabilirsiniz. Sulama yaparken ise yağmurlama yapabilir veya bitkinin dibindeki toprağa su dökebilirsiniz. Akşam sefası bitkisini suladıktan sonra saksının tabağına dökülen suyu temizleyerek sulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Akşam Sefası Işığı Sever mi?
Akşam sefası çiçeği güneşi seven bir çiçek türüdür. Akşam sefasının gölge alabilen bir yere ekildiğinde hızlı gelişir ancak gölge alan yerlerde çiçek açması zor olur. Güneşi seven akşam sefasının güneş alabilen bir noktaya ekilmesi gerekir. Akşam sefası için güneş alabilecek bir alanınız yoksa gölge bir ortamda yetiştirebilirsiniz. Yalnızca karanlık bir yer olmamasına özen göstermeniz son derece önemlidir.
Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Ekilir?
Akşam sefası genellikle tohumdan ekilen bir çiçek türüdür. Tohumun yanı sıra çelik yöntemi ile de çoğaltılabilir.
Akşam sefası bitkisi çiçeklerin olgunlaşmasıyla beraber meydana gelen yaprakların içerisinde yer alan tohumlar alınarak ilkbahar aylarında ekilir. Yumuşatılmış ve gübrelenmiş toprak üzerine tohumlar hafif şekilde örtülerek ekilir. Ekilme işleminin ardından bitkinin sulanması gerekir.
Akşam Sefası Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Akşam sefası bitkisinin çoğaltılması oldukça basit bir işlemdir. Akşam sefası çiçeği kendi tohumlarından müdahaleye gerek kalmadan çoğalabilir. Akşam sefası bitkisinin tohumlarının ekilme dönemi ilkbahardır. Toprağa ekmek için halihazırda yetişmiş bir bitkiden tohum alınacaksa kış mevsimi başlarken alınması gerekir.
Kışın bitkiden elde edilen bu tohumlar ilkbahar aylarının başında bir toprağa ekebilirsiniz. Tohumları ekmeden önce güneş görmeyeceği ancak ışık alabileceği bir alanda iki hafta kurutmak gerekir. Bu işlemin ardından serin bir alanda ilkbahara kadar muhafaza etmek gerekir. İlkbaharın başlarında, havalar ısınmaya başlayınca muhafaza edilen tohumları torf ve perlit karışımı bir toprağa ekebilirsiniz. Tohumlar kısa süre içerisinde çimlenmeye başlayacaktır.