Açelya, renkli çiçekleri ile dikkat çeken ve dekorasyona renk katan bitkilerden biridir. Bahçelerde ve balkonlarda sıklıkla tercih edilen açelya çiçeği renkli çiçekleriyle dikkat çeker. İlkbaharın habercisi gösterişli açelya çiçeği, kısa ve öz açar. Peki, açelya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, açelya çiçeği nasıl yetiştirilir? İşte, açelya çiçeği hakkında merak edilenler.
Pembe, beyaz, sarı renkli ve gösterişli açelya çiçeği ilkbaharın habercisi sayılır. İhtişamlı taç yaprakları ve güzelliğiyle büyüleyen açelya çiçeği görüntüsüyle büyüler.
Açelya Çiçeği Nedir?
Açelya çiçeği, çeşitli göz alıcı renklere sahip olup, fundagiller familyasına mensup, kokusu olmayan bir çiçek çeşididir. Açelya çiçeğinin anavatanı Kuzey Amerika ve Asya bölgesidir. Açelya çiçeği, tek senelik bir çiçek türü olmamakla beraber birçok farklı renge sahip olabilir. Kırmızı, turuncu, pembe, beyaz başta olmak üzere birçok farklı renge sahiptir.
Açelya Çiçeğinin Anlamı ve Hikayesi Nedir? Adı Nereden Gelir?
Açelya çiçeğinin anlamı toplumdan topluma farklı şekillerde yorumlansa da genel olarak aşık olunan kimseye ulaşmanın imkansızlığını, aşık olunan kişiye duyulan yoğun hasret duygularını temsil eder. Açelya çiçeğinin hikayesi de oldukça can alıcıdır. Açelya çiçeğinin anlamı yüzlerce yıl anlatılan acıklı bir aşk hikayesine dayanmaktadır.
Açelya çiçeği, birbirine sırılsıklam aşık iki gencin asla kavuşamayışını, aralarındaki yoğun hasreti temsil eder. Açelya çiçeğinin anlamı bu iki gencin asla vuslata erişemediklerini, birbirlerine duyduklarını özlemi ifade eder. Tüm bunların yanı sıra yoğun tutku, iki aşık arasındaki sevgi bağı anlamlarına da gelmektedir.
Açelya Çiçeğinin Latincesi Nedir?
Açelya çiçeği, Ericaceae yani fundagiller familyasına mensup bir çiçektir. Açelya çiçeğinin Latincesi Azalea’dır. Açelya çiçeğinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Açelya bitkisi, bir çeşit orman gülüdür. Bazı toplumlar tarafından “mandalina kırmızısı” olarak da tanımlanırlar.
Açelya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Açelya çiçeği özellikleri şu şekilde sıralanabilir,
- Açelya çiçeğinin en önemli özelliği, diğer çiçeklere nazaran bakımı oldukça zor olan bir çiçek türü olmasıdır.
- Genellikle pembe, kırmızı, turuncu, sarı ve beyaz renklerine sahiptir. Fakat nadir olarak farklı renk çeşitlilikleri de gösterirler.
- Açelya çiçeği özellikle Japonya’da yoğun olarak yetiştirilir. Açelya çiçeği aynı zamanda Belçika’nın ulusal simgelerinden bir tanesidir.
- Temiz ve humuslu topraklarda oldukça verimli gelişim gösterir.
- Açelya çiçeğinin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılması sakıncalıdır.
- Açelya çiçeği suyu oldukça sever. Özellikle sıcak havalarda bolca sulanmalıdır.
- Açelya çiçeği, soğuk havalara karşı oldukça dayanıklı bir çiçek çeşididir.
- Açelya çiçekleri hava akımının yoğun olduğu bölgeleri sevmezler. Verimli yetişme ortamı için durgun havalar ideal olacaktır.
Açelya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Açelya çiçeğinin insan vücudunda inanılmaz etkileri mevcuttur. Bunları tek tek sıralayacak olursak;
- Açelya çiçeğinin bilinen en yaygın faydası, egzama tedavisinde kullanılmasıdır. Çeşitli cilt hastalıklarına da iyi geldiği tıbben ispatlanmıştır.
- Açelya çiçeği, diş hastalıklarının tedavisine birebirdir. Özellikle iltihap oluşumunu engellemesiyle bilinen Açelya çiçeği, aynı zamanda basur kanamalarına engel olmaktadır.
- Ülser, gastrit vb. mide şikayetlerini önlemede kullanılır.
- Açelya çiçeğinin rahatlatıcı ve gevşetici etkileri de bulunmaktadır.
Açelya çiçeği, genellikle çay şeklinde tüketilir. Diş iltihapları ve diş eti hastalıkları için ağızda gargara yapılması makul olacaktır. Bunların yanı sıra macun olarak da tüketilebilir.
Açelya Çiçeği Evde Yetiştirilir mi?
Açelya çiçeği evde veya işyerlerinde yetiştirilen bitkilerden biridir. Açelya çiçeği evde yetiştirilir mi diye düşünseniz de evde rahatlıkla yetiştirilebilir. Açelya, saksı içerisinde evde, balkonda veya iş yerinde yetiştirilebilir. Evde yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise ışık ve sulamadır.
Açelya Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Açelya çiçeğinin toprağı daima nemli tutulmalıdır. Her ne kadar soğuğa karşı dayanıklı bir çiçek çeşidi olsa da doğrudan soğuğa fazla maruz bırakmak, çiçeğin dökülmesine sebebiyet verebilir. Açelya çiçeği yetiştirmenin bir diğer püf noktası, çiçeğin yetiştiği toprağa demlenmiş çay posası dökmenizdir. Açelya çiçeği, posadaki vitaminleri emmektedir. Aynı zamanda açelya çiçeği yetiştirmek isteyenler, çiçeğin toprağını senede en az bir defa değiştirmelidir. Hava akımı olan yerlerden uzak tutulmalıdır. Açelya çiçeği rüzgarı sevmez. Açelya çiçeği yetiştirirken dikkat edilecek en önemli husus, çiçeğin sık sık sulanmasıdır. Doğru bakım ve sulama ile Açelya çiçeği, oldukça sağlıklı olacaktır.
Açelya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Evde açelya çiçeği bakımı birçok kişi tarafından araştırılır. Açelya çiçeği bakımı özen ister. Açelya çiçeği bakımının püf noktaları şu şekildedir.
- Açelya çiçeği humuslu ve asitli toprağı sever.
- Açelya, ışıklı ortamları seven bir bitkidir. Ancak doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Uzun süre karanlığa maruz kalmak da bitkiye zarar verecektir. Bu nedenle güneş ışığını dolaylı yoldan gören havadar bir alanda konumlandırmak doğru olacaktır.
- Açelya çiçeği ılıman iklimleri seven bir bitki türüdür. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havaları sevmez. Bu nedenle kış aylarında soğuktan korumak oldukça önemlidir.
Açelya Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?
Açelya çiçeği, suyu seven bir çiçek türüdür. Açelya çiçeğinin sulaması şu şekilde yapılmalıdır;
- Yaz aylarında çiçeğin haftada en az 2-3 kez sulanması gerekir.
- Kış aylarında ise toprağının nemli tutulmasına özen gösterilmelidir.
- Soğuk havalarda sulama yaparken su sıcaklığına özen gösterilmelidir.
- Suyun 1 gün dinlendirilmesi ve ardından sulama yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Açelya Çiçeğinin Saksı Değişimi
Açelya çiçeği yetiştirecek olanlara verilebilecek en iyi tavsiyelerden biri de çiçeğin saksısının senede en az bir defa değiştirilmesi olacaktır.
Açelya çiçeğinin saksı değişimi şu şekilde olmalıdır;
- Açelya çiçeğinin saksısı 2-3 yılda bir değiştirilebilir.
- Saksı değişimlerinde yalnızca bir boy büyük saksıya geçebilirsiniz.
- Bitkinin saksısını değiştirirken toprak değişimi de yapmalısınız.
- Bitkinin toprağı yine bol humuslu olmalıdır.
Açelya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Açelya çiçeğini çoğaltmanın farklı yöntemleri bulunur. Bunlardan en yaygın olanı ise köklerinden ayırma yöntemidir. Oldukça hassasiyet gerektiren bu yöntemde, çiçek yavaş hareketlerle toprağından sökülür. Açelya çiçeğini toprağından sökerken, çiçeğe zarar vermemeye özen gösterilmelidir.
Açelya çiçeğini çoğaltmanın bilinen bir başka yöntemi ise tohumlama yöntemidir. Bahar aylarının başında, toprağa sık olmayacak şekilde tohumlar serpiştirilir. Açelya çiçeğinin tohumlarını ekerken dikkat edilmesi gereken nokta, kapalı sera etkisi yaratmaktır. Bu sayede çiçeğin çimlenmesi hızlanacak, gelişimi daha verimli hale gelecektir.
Açelya çiçeği çoğaltmada kullanılan bir diğer teknik ise tepe çeliği yöntemidir. Tepe çeliği ile çoğaltma yönteminde, olgunluğa erişmiş çiçeklerin tepesinden 10 cm’yi geçmeyecek şekilde parçalar alınır ve bu parçalar farklı bir noktaya ekilir. Parçalar alınırken çiçeğe zarar vermemeye özen gösterilmelidir.
Açelya Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır? Saksısı Nasıl Olmalıdır?
Açelya çiçeği humuslu toprakları sever. Tercihen suyu tutabilen topraklar kullanılmalıdır. Açelya çiçeğinin yetiştirildiği toprağın pH değerinin 4.5-6 arasında olması, çiçeğin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Açelya çiçeği yetiştirmede, asit bakımından zengin toprak çeşitleri kullanılmalıdır.
Açelya çiçeğinde saksı seçimi oldukça önemlidir. Tercihen altında delikleri olan, suyun tahliye edilebileceği saksılar kullanılmalıdır. Açelya çiçeğinin rengine göre saksı rengi belirlemeniz, saksı ve çiçeğin kombin oluşturmasını sağlar. Bu sayede göze oldukça şık ve doğal gelecektir. Bu noktada önemli olan nokta, saksı toprağının daima temiz tutulmasıdır. Toprağın doğallığı kesinlikle korunmalıdır.
Açelya Ne Zaman Çiçek Açar?
Açelya, ılıman bölgede yetişmeyi sever. Ilıman bölgede yetiştiğinde bahar aylarında çiçekler verir. Açelya çiçeği sarı, pembe, turuncu ve beyaz renklerde olabilir.