Zambak çiçeği, güzel görüntüsü ile evleri veya işyerlerini süsleyen bir bitki türüdür. Bir zambak çiçeğinin içinde 50’ye yakın pul bulunur. Bu pulların en alt kısmında ise çiçeğin büyümesini ve gelişmesini sağlayan nokta bulunur. Zambaklar toprağa ekildiği zaman oldukça dikkat edilip soğan kısmının dışa doğru yapılması gerekir. Bu sayede zambaklar daha güçlü yapraklar ve çiçekler verebilir.
Zambak Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Zambak çiçeği bakımı doğru yapıldığı takdirde sağlıklı ve güzel bir biçimde büyür. Zambak çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, toprağın sürekli ıslak olmasıdır. Suyu çok seven ve oldukça fazla ihtiyaç duyan bir bitki olduğu bilinir. Bu nedenle zambak çiçeği yetiştirirken sulama konusuna dikkat edilmelidir. Zambak çiçeği sulama işleminin 2 günde bir sulama yapılması gerekir. Kış aylarında 2 günde bir suya ihtiyaç duyan zambak çiçekleri, yaz aylarında ise daha sık sulanmalıdır. Bu nedenle yazın sıcak günlerde her gün sulamak zambak çiçeğini korumanıza yardımcı olacaktır.
Zambak Çiçeği Nasıl Ekilir?
Zambak çiçeği ekimi için öncelikle yarısı normal toprak yarısı torf ile kaplı olan bir saksının içine zambak soğanını ekmekle başlar. Bu işlem için oldukça dikkatli olmanız ve soğanı ekerken cımbız kullanmanız önerilir. Sonrasında filizlenen kısım üste gelecek şekilde tekrar ekilmesi gerekir. Ekilen zambak çiçeği düzenli olarak her gün su almalıdır. Bununla birlikte verilen su miktarının her gün aynı olması zambak çiçeğine zarar vermeden filizlenip büyümesine yardımcı olacaktır.
Zambak Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Zambak çiçeği çoğalma işlemi için kökten ayırma yöntemi tercih edilir. Bu işlem,en hızlı şekilde uygulanabilen işlemdir. Kökünden ayrılan zambak soğanını en kısa sürede farklı bir saksıya ekerek tekrar çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Kökünden ayırdığınız ve elinizde bulunan zambak çiçeğine yaptığınız bakımlar ile aynı şekilde bakım uygulamanız önemlidir. Bu sayede yeni ektiğiniz zambak çiçeği hızla büyüyüp gelişerek zambak çiçeği olacaktır.
Zambak Çiçeği Nasıl Budanır?
Zambak çiçeği budama işlemi tam olarak doğru zamanda yapılmalı ve önce kuru yapraklardan başlanılmalıdır. Bununla birlikte çürümüş yapraklar alınarak yeni açacak çiçeklere yer hazırlanmalıdır. Zambağın içinde bulunan tohum sandıklarını çıkarmanız gerekir. Bu sayede zambak bitkisi tohumları geliştirmede zaman harcamadan direk olarak yeni çiçek açma için enerji harcayacaktır.
Zambak Çiçeği Nasıl Sulanır?
Zambak çiçeği suyu oldukça seven ve sürekli olarak toprağının ıslak olması gereken bir çiçektir. Zambakların sulama aralığı ise 2 gün arayla yapılmalıdır. Ancak sıcak yaz günlerinde günde 2 defa sulama yapmak zambağın yetişmesi için oldukça önemlidir. Sıcak yaz günlerinde bir damlalık yardımı ile sulama yapmak zambağın solmadan uzun süre yaşamasını sağlar.
Evde Zambak Nasıl Yetiştirilir?
Evde zambak yetiştirmek için zambak soğanına ihtiyacınız vardır. Zambak soğanını eğer bitkiniz var ise içinde bulunan kısımlardan yok ise herhangi bir çiçekçiden temin ederek evde kolaylıkla zambak yetiştirebilirsiniz. Bununla birlikte torf ve bahçe toprağı ile zambak soğanını saksıya ekmeniz gerekir. Bu işlem için kullanacağınız saksının yarısını torf toprak ile diğer yarısını da bahçe toprağı ile doldurulmalıdır. Ancak bu şekilde ekilen çiçekten verim alınabilir.
Zambak Çiçeği Ne Zaman Açar?
Zambak çiçeği, dayanaklığı ile bilinen bitkiler olup kökleri oldukça sağlamdır. Uzun bir gövdeye sahip olan zambak bitkisi genel olarak yaz aylarına doğru çiçek açmaya başlar. Bununla birlikte nisan ayında filiz vermeye başlayan zambak çiçeği genel olarak mayıs ile temmuz ayları arasında da çiçek verir. Çiçek verme süreci zambağın çeşidine göre değişiklik göstereceğinden tam olarak bir tarih verilemiyor.
Zambak Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?
Zambak çiçeği için toprak seçimi yaparken bahçe toprağı ve torf toprağı ideal olacaktır. Çiçeğin ekileceği saksıya bir miktar bahçe toprağı bir miktar da torf eklenebilir. Kullandığınız toprak türüne daima bir parça da olsa torf eklemeniz zambak çiçeği için oldukça önemlidir.
Zambak Çiçeği Hastalıkları
Zambak çiçekleri sıkça hasta olur ve ölürler. Genel olarak birkaç zambak çiçeği hastalığı bulunur ve bu hastalıkların tedavisi neredeyse bulunamamaktadır. En çok bilinen zambak hastalığı ise dal kurutan hastalığıdır. Bu hastalıkta yer yer kahverengi ve derin yaralar zambağın üzerinde görülür. Yakından bakıldığı zaman için tıpkı sarmaşık gibi saran birtakım lekeler görmeniz mümkündür. İşte bu hastalık zambağı her geçen gün çürütüp ölmesine neden olacaktır. Bu hastalığın yok olması için 3 yıllık bir süreç gerekebilir. Bir diğer bilinen hastalık ise beyaz yaprak yanığıdır. Bu hastalık tamamen zambak bitkisini öldürene dek durmayan bir güce sahiptir. Bu hastalığa kapılan bir zambak çiçeği kurtulamaz.
Zambak çiçeği hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.