Yasemin çiçeği, ilkbahar ve yaz aylarını ve en çok nemli toprakları sever. Yasemin çiçeği güneş ışığını seven bir bitki olduğu için aydınlık ve güneşli ortamlarda sağlıklı gelişmeye müsaittir. Ev ve ofis gibi mekanlarda yetiştirilen yasemin çiçeğinin günde en az 4 saat güneş alması önemlidir. Yasemin çiçeği bakımı düşünüldüğü kadar zor değildir. Hemen her toprakta yetişebilir.
Yasemin Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Yasemin çiçeği toprağı, temiz ve nem oranı yüksek olmalıdır. Yumuşak ve humuslu toprağı sever. Yasemin çiçeği toprak değişimi için ideal mevsim ilkbahar mevsimidir. Hoş kokulu bu çiçeğin toprak değişimi, çiçekli iken yapılmaması yararlı olacaktır. Yasemin çiçeğine yılda iki kez gübre vermek onu daha verimli hale getirir.
Sıcak havalarda yasemin çiçeğinin haftada bir sulanması önemlidir. Kış aylarında ise daha az su ister. Nemli kalması önemlidir. Yasemin çiçeğinin su ihtiyacı, özellikle çiçeklenme döneminde artar.
Yasemin çiçeği ilkbahar mevsimi sonunda çiçek açmaya başlar. Yaz aylarında en görkemli zamanına ulaşır. Sonbahar sonlarına doğru çiçeklenmesi devam eder. Çiçeğin rüzgârsız ortamda olmasına dikkat edilmelidir.
Yasemin Çiçeği Nasıl Ekilir?
Yasemin çiçeğinin tohumları toplanarak ekilmeden önce tohumlar ılık suda bekletilmelidir. Kasım – Aralık ayı gibi toprağın derinliklerine ekilir. Altı delik plastik bardaklara ekilip nemli olarak bırakılabilir. Tohumlar, filiz verdikten sonra yumuşak çiçek toprağına dikilip nemli tutulmalıdır. Ardından saksıya aktarılabilir.
Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Yasemin çiçeğini fideleme ile çoğaltmak isterseniz dalların uçlarından 15 cm kadar kesin. Ardından kesilen dalı, nemli bir toprağa yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almasının önüne geçmelisiniz. Dikilen fidanlar bir ay içerisinde köklenir. Köklenen fidanları direkt bahçe toprağına alabileceğiniz gibi saksıda da güçlendirebilirsiniz. Yasemin çiçeği, her zaman nemli kalmayı sever. Yeni fidanlar günde birkaç kez sulanabilir. Fazla sulanması halinde bitkinin kökleri çürüyebilir.
Yasemin Çiçeği Nasıl Budanır?
Yasemin çiçeği, yaz aylarında çiçeklenmeye başlar. Bu nedenle ilkbahar mevsiminde budanması uygundur. Budamadaki amaç, bitkinin görünümünü güzelleştirmektir. Ayrıca budama işlemi sayesinde yasemin çiçeğinin çiçek sayısını artırır. 10 yaşından büyük olan sürgün kısımlar budanmalıdır. Budamadaki diğer bir amaçta yeni sürgünlerin uzamasına güçlenmesine izin vermektir.
Yasemin Çiçeği Hastalıkları
Genellikle çiçekler insanların bakım hatalarından dolayı hastalanırlar. Yasemin çiçeği hastalıkları da çiçeği olumsuz etkiler. Bazen aşırı sıcak ve nemden hastalanabilir. Yasemin çiçeği nemi sever ama fazla nem mantara sebep olabilir. Bunun için de mantar ilacı kullanabilir veya yapraklara kabartma tozu ile su serpe yöntemi kullanabiliriz.
İkinci faktör de böceklenme olabilir. Hastalanan bitki parçalarından temizlenmelidir. Dökülen yaprakları toplama gibi. Doğru bakım sağlıklı bitki demektir.
Yasemin çiçeği ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://ciceksarayi.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.