Teraryum çiçeği, iç mekan bitkisi olarak yetiştirilen ve bir cam veya plastik kap içerisindeki küçük bir ekosistemde yaşayan bitkilerdir. Teraryumlar, kendine özgü bir atmosfer oluşturmak için bitkilerin bulunduğu kap içerisinde nem, ışık ve sıcaklık gibi faktörleri kontrol eder. Teraryum bakımı genel olarak aya göre değişiklik gösterebilir. Teraryum, çok az su ile uzun süre yaşayabilen bitki çeşitlerinden biridir.
Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?
Teraryum bakımı aslında çok zor olmamakla dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Teraryum içinde yetişen bitkilerin bakımı yaz aylarında aydınlık bölgelerde kalması ile yapılır. Yani yaz gibi sıcak günlerde güneş alması teraryumun uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Yeterli aydınlık ve ışık almayan teraryumların bitkileri kısa sürede solmaya başlayacaktır. Bu solmanın önüne geçilmesi için yeterli güneş aldığından emin olunmalı ve doğru bölge bulunmalıdır. Bunlara ek olarak direk olarak alınan güneş ışığı teraryumu solduracağından tam olarak güneşe doğru konulmamalıdır. Doğru ışık açısını bulup teraryumu konumlandırmanız daha doğru olacaktır.
Teraryum Çiçeği Nasıl Sulanır?
Teraryum sulama işlemi, mevsimsel olarak farklılık gösterir. Yani kış aylarında daha az su alması gerekirken yaz aylarında haftada iki defa sulanması uygundur. Teraryum sulama işlemi sprey yardımı ile yapılmalıdır. Teraryum çiçeğinin çok sulanması, zarar verip solmasına neden olabilir. Sulama günleri aksatılmalı ve periyotta sulama yapılmalıdır. Daha az ya da daha fazla alınan su, bitkinin solup çürümesine neden olur. 7 ila 10 gün arasında gerçekleştirilen sulama işlemi, direkt yapraklara doğru yapılmalıdır. Bunlara ek olarak sulama yapılmadan önce toprağı kontrol edilmelidir.
Teraryum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Teraryum çiçeği, yetiştirecek kişinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; bu narin bitkinin uygun ortamlarda konumlandırılmasıdır. Aynı zamanda soğutucu ve ısıtıcı gibi cihazların yakınında bulunmamalıdır. Teraryum bitkisinin bulunduğu alandaki radyasyonu emdiği söylenir. Bu nedenle radyasyon, teraryum çiçeğinin solmasını ve yavaş yavaş ölmesine sebep olabilir.
Teraryum Nasıl Budanır?
Teraryum budama işlemi, diğer çiçeklerden farklılık gösterir. Teraryum budamak için küçük bir makas yeterli olur. Çürüyen yapraklar, makas yardımı ile kesilip kuru otlar da alınmalıdır. Kuru otlar, cımbız yardımıyla alınarak diğer yapraklara zarar vermemesi için ayrılmalıdır. Budama işlemi ise mevsimsel olarak değişip haftada 1 defa yapılması uygundur. Teraryum çiçeği cımbız ve makas yardımıyla kolayca budanabilir.
Teraryum Çiçeği Nerede Yetişir?
Teraryum bitkileri genel olarak sulak arazilerde yetişip suyun dışında uzun süre hayatta kalabilen çiçek türüdür. Teraryum çiçeğini belirli periyotlarda sulanabilir.
Teraryum çiçeği, ışığı doğru şekilde aldıkları sürece güneşi seven bitkilerdir. Teraryuma yer seçerken bulunacağı bölgenin günün belli saatlerinde güneş görmesi oldukça önemlidir. Ancak güneşi direkt olarak alması kurutacağı için belli bir konuma sahip olması uzun ömürlü olması için önemlidir.
Teraryum Çiçeği Toprak Seçimi ve Değişimi
Uzun süreli yaşayan teraryum çiçeği için toprak seçimi çok önemlidir. Teraryum çiçeği toprak seçerken havasız kalmayan bir toprak tercih edilmelidir. Bu özelliklere sahip olan en iyi toprak ise hidrokültür türü olan topraktır. Bu toprak türü, bitkilerin hızla gelişmesi ve yeteri kadar su dağılımı gibi birçok işlemi gerçekleştirme özelliğine sahiptir. Teraryum çiçeği toprak değişimi ise belli periyotlara bağlı olarak değişiklik göstereceğinden tam bir zaman dilimi verilemiyor. Ancak genel olarak 2 ayda bir yapılan toprak değişimi bitkilerin gelişimi için önemlidir.
Teraryum Çiçeği Vitamin Kullanımı Nasıl Olmalı?
Teraryum çiçeği, bazı durumlarda vitamin ihtiyacı duyabilir. Eğer bitki çiçek açma döneminde solgun görünüyor ise çiçek vitaminlerini kullanarak kısa sürede canlanması sağlanabilir. Bu vitaminlerin kullanım talimatlarına uyulması, önemlidir. Genel olarak 1 litre su içine 1 kapak vitamin dökülmesi yeterlidir. Suyun içine atılan bu çiçek vitaminleri tamamen doğal olup bitkinize hiçbir zararı yoktur. Aksine bitkinizin daha canlı ve solmaması için bu vitaminleri kullanıp canlı tutmanız mümkündür. Ancak bu vitamin verilen talimatlara uygun ve sürekli olarak kullanılması bitkinizi soldurabilir.
Teraryum Nasıl Çoğaltılır?
Teraryum çiçeği çoğaltma işlemi oldukça pratiktir. Tıpkı kaktüs gibi yan taraflarda açan çiçekleri alıp başka bir saksıya ekmeniz ve belirli sürelerde su vermeniz önemlidir. Teraryum içinden alınan yavrular için oldukça dikkatli olunmalıdır. Bir cımbız veya makas yardımıyla yavaşça alınabilir. Aksi takdirde yavru zarar görüp çoğalma işlemi gerçekleşmez. Zarar gören yavrular için bir işlem yapılamaz ve bir sonraki çoğalma dönemi beklenir. Çoğalma dönemi yaz başlarında ya da bahar dönemlerinde başlayıp sürekli olarak çiçek açtığı dönemdir. Fanusun içinde bulunan teraryum bitkisini çoğaltırken dikkatli olunmalıdır.
Teraryum çiçeği bakımı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.