İç mekân bitkileri arasında yer alan süt ağacı bitkisi, güzel ve zarif görünümüyle çiçekseverler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kaktüsü andıran görüntüsü ile dikkat çeken süt ağacı çiçeği, dekoratif görüntüsü ile kapalı mekânlara güzellik katan bitkiler arasında yer alır. Euphorbia trigona kaktüsü olarak da bilinen süt ağacı, halk arasında şamdan kaktüsü, katedral kaktüsü, dostluk kaktüsü ve iyi şans bitkisi gibi farklı isimlerle de anılır.
Hızlı ve zahmetsiz büyüyen iç mekân bitki çeşitlerinden olan Afrika süt ağacı bitkisi, Güney Amerika’da ve Avrupa’nın Akdeniz bölgelerinde dekoratif olarak sıklıkla tercih edilen bitki türlerinden biridir. Gövdesinin içinde sütü andıran öz su bulunduran süt ağacı bitkisinin ismi de buradan gelir.
Süt Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Süt ağacı bakımı kolay iç mekân bitkileri arasında yer alır. Süt ağacı, dayanıklı yapısı ile çok sıcak ve soğuk hava koşullarında hayatta kalabilir. Ancak bitkinin gelişimi, kış aylarında durur. Filtreli, parlak güneş ışığını seven süt ağacı günün belirli saatlerinde güneş ışığı alan bir alanda konumlandırılabilir.
Süt ağacı bakımında toprak seçimi, önemli bir konulardan biridir. Ağır ve killi topraklar, bitkinin drenajını engelleyerek sağlıklı gelişimini durmasına sebep olabilir. Bu sebeple süt ağacı bitkisi için kumlu topraklar, ideal bir tercih olacaktır. Öte yandan bu bitki için torf ve perlit karışımlı organik toprakları tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Süt ağacı sulama konusunda hassas davranılmalıdır. suya çok ihtiyaç duymaz ancak sıcaklığın yüksek olduğu anlarda bitkinin kökleri ekstra sulamak yararlı olacaktır. Normal şartlarda ise haftada bir kez orta derecede sulama yapılabilir. Bitkinin büyüme mevsimi, ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bu sebeple ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kere suda çözünür gübre ile toprağını gübrelemeniz, gelişimi açısından faydalı olabilir.
İlkbaharda yemyeşil yapraklarını çıkaran süt ağacı, ev veya ofislerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kapalı mekânlarda güzel alanlar yaratmak için tercih edebileceğiniz bu bitki, hızlı büyüyorsa ve mevcut kabı artık boyutuna uygun değilse, saksı değişim işlemini ilkbaharda yapmanız, bitkinin gelişimi açısından yararlı olacaktır. Süt ağacı, hızlı gelişim gösteren bitki olduğu için saksı değişimi, 2 yılda bir yapılabilir.
Süt Ağacı Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Hızla büyüyen süt ağacı bitkisi, belirli periyotlarda budanabilir. Bu sayede bitkinin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Budama işlemini yaparken budanan dallarından süt aktığına şahit olabilirsiniz. Bu akan süt ile temas etmemelisiniz. Bu sebeple süt ağacı budama işlemini yaparken koruyucu tedbirler alınması yararlı olur. Budama işlemi sonrasında akan öz suyunu durdurmak için budanan dal üzerine soğuk su dökebilirsiniz. Kesilen dal, birkaç gün içinde iyileşir ve büyümesini sürdürür.
Süt Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
Süt ağacı bitkisi, budanan dallarından kolayca çoğaltılabilir. Dalı yavaşça gövdeden çıkararak gövdeden akan öz suyun sızmasını ve yaranın iyileşmesini bekleyin. Kesim yapılan dalın iyileşmesini hızlandırmak amacıyla bölgeye bir miktar toz tarçın dökebilirsiniz. Yarası kuruyan parçayı doğrudan toprak karışımına ekebilirsiniz. Kestiğiniz dal, ektikten kısa bir süre sonra köklenir.
Süt ağacı bitkisi bakımı konusunda detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.