Starliçe çiçeği, egzotik ve göz alıcı görünümüyle bahçeleri ve iç mekânları süsleyen popüler bitkilerden biridir. Ana vatanı Güney Afrika olan bu güzel çiçek, kimi kültürlerde özgürlüğün sembolüdür. Starliçe çiçeği, dikkat çeken yaprakları ve renk cümbüşü sunan çiçekleri ile öne çıkar. Son zamanlarda bitki severler tarafından sıklıkla tercih edilen starliçe çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur.
Starliçe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Güney Afrika’nın Doğu Cape bölgesinde doğal olarak yetişen starliçe çiçeğinin uç kısmı, kuş gagasını andırdığı için cennet kuşu çiçeği olarak da anılır. Göz alıcı yaprakları ile öne çıkan starliçe çiçeği bakımı evde veya bahçede rahatlıkla yapılabilir. Diğer çiçek türleri gibi cennet kuşu çiçeği bakımında da güneş, sulama ve nem gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Starliçe çiçeği, tropik bitki türleri arasında yer alır. Bu nedenle sıcağa ve neme ihtiyaç duyar. Bu nedenle starliçe çiçeğinin parlak, güneş ışığı alan ve nemli bir ortamda konumlandırılması gerekir. Doğrudan güneş ışığı alan veya hafif gölgeli alanlarda konumlandırılan starliçe çiçeği, verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Yaz aylarında balkonda veya bahçede yetiştirilebilen cennet kuşu çiçeği, kış aylarında ise soğuktan etkileneceği için evde bakılması uygundur.
Starliçe çiçeği, nemi seven bir bitki olduğu için sulama koşullarında da dikkat ister. Starliçe çiçeği için düzenli sulama son derece önemlidir. Ancak çiçeği aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Toprağın üst kısmını kontrol ederek hafifçe kuruduğunda sulama yapmanız yararlı olacaktır. Yaz aylarında haftada bir sulayabileceğiniz cennet kuşu çiçeğini, kış aylarında ise 10 günde bir sulanması idealdir.
Sıcak ve kuru ortamlarda yaprakları kuruyabilen starliçe çiçeğinin nem ihtiyacını gidermek amacıyla su püskürtme veya nemli bir bezle yaprakları silme yöntemiyle nem düzeyini artırılabilir.
Starliçe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Starliçe çiçeği çoğaltma konusu, bu bitkiyi yetiştiren kişiler tarafından sıklıkla merak edilir. Bu çiçeği çoğaltarak sevdiğiniz birine armağan edebileceğiniz gibi kendi koleksiyonunuzu da oluşturabilirsiniz. Sıcağı seven bu güzel bitkiyi çoğaltmak için mart veya nisan aylarını tercih edebilirsiniz. Cennet kuşu çiçeği çoğaltma işleminde sıklıkla tercih edilen iki yöntem bulunur.
Tohumla starliçe çiçeği çoğaltmak için starliçe tohumunu uygun boyutlarda bir saksıya ihtiyacınız olacak. Toprak ile dolduğunuz saksıyı hafifçe nemlendirerek tohumu ekebilirsiniz. Daha sonra can suyunu verip saksıyı güneş ışığı alan bir alanda konumlandırabilirsiniz. Bitki, 3-4 yıl sonra çiçek vermeye başlayacaktır. Tohumla starliçe çoğaltma işleminde sabırlı olmanız gerekir.
Starliçe çoğaltmak için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem, kökten ayırma yöntemidir. Bu yöntem için gelişmiş bir starliçe bitkisi gerekir. Steril bir makas veya bıçak ile starliçeyi köklerinden keserek ayırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından kestiğiniz bitkiyi yeni saksısına ekebilirsiniz. Kökten ayırma yöntemiyle starliçe çoğaltmak için temmuz ayını tercih etmeniz bitkinin gelişimi açısından yararlı olacaktır.
Starliçe Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Üç yaşından itibaren çiçek vermeye başlayan starliçe çiçeği, gösterişli yaprakları ile çiçeksiz olduğu dönemde de mekanlarda tropik ve estetik bir ambiyans yaratır. Genellikle şubat ayı sonlarında çiçek veren starliçe çiçeğinin bakım koşulları iyi bir biçimde sağlanırsa yaz sonuna kadar çiçek vermeye devam eder.
Cennet kuşu çiçeği bakımı hakkında daha detaylı bilgiyi, https://ciceksarayi.com/ adresinden edinebilirsiniz.