Siklamen çiçeği, Primulaceae familyasına ait olan bitki türlerinden biridir. Ev, ofis gibi kapalı mekânlarda dekoratif olarak sıklıkla tercih edilen siklamen bitkisi, şık çiçekleri sayesinde ortamlarda hoş bir ambiyans yaratır. Yaprakları ve tek renkli veya desenli çiçekleri ile dikkat çeker. Soğuk kış günlerinde çiçekleri ile iç ısıtan bitki türü olan siklamen çiçeği bakımı konusunda dikkatli davranmak gerekir.
Siklamen Çiçeği Nasıl Bakılır?
Soğan veya yumru şeklinde bir kök sistemiyle büyüyen siklamen çiçeği özellikleri ile özellikle son zamanlarda en sık tercih edilen süs bitkileri arasında yer alır. Bu sebeple “siklamen çiçeği nasıl yetiştirilir” sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Evde siklamen bakımı konusunda gereken koşullar sağlandığı takdirde bitki, uzun süre sağlıklı bir biçimde çiçek verebilir.
Güneş ışığı, siklamen çiçeği yetiştirme koşulları arasında önemli bir konudur. Siklamen çiçekleri, parlak ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir alanda konumlandırılmalıdır. Doğrudan güneş ışığı bitkinin yanmasına sebep olabilir. Bu nedenle filtrelenmiş veya dağılmış ışık sağlayan bir pencere önü veya aydınlık bir köşe tercih edilmesi idealdir. Siklamen çiçekleri, serinliği seven bitki türleridir. Bu nedenle siklamen çiçeğinin bulunduğu alanı 15 ile 18 °C arasında tutmak yararlı olacaktır.
Siklamen çiçeği sulama konusunda özen ve dikkat isteyen bir bitkidir. Bu nedenle ancak aşırı sulama bitkinin zarar görmesine neden olabilir. Toprağın bir miktar kurumasına izin vererek ardından toprağın hafif bir şekilde nemlendirilmesi idealdir. Saksı altında su birikintisini önlemek için aşırı sulamaktan kaçınmak yararlı olacaktır. Siklamen çiçekleri, nemli ortamı sever. Bu nedenle çiçeğin yapraklarının düzenli periyotlarda nemlendirilmesi gerekir.
Siklamenler zaman zaman gübreleme isteyen bitki türlerinden biridir. Aşırıya kaçmadan sıvı gübre kullanmak bitki için yararlı olacaktır.
Siklamen bitkisi çiçekleri, belirli dönemlerde solabilir. Çiçekler solmaya başladığında, bitkinin enerjisini çekmesini önlemek için solmuş çiçek sapları kesilmelidir. Siklamen çiçeği budama işlemi sayesinde yeni çiçeklerin daha hızlı büyümesi teşvik edilebilir.
Siklamen Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Siklamen çiçeği çoğaltma işlemi için sıklıkla iki yöntem tercih edilir. Bu yöntemler arasında tercihinizi yaparak siklamen çiçeği çoğaltabilirsiniz.
Tohumla siklamen çoğaltma işlemini uygulamak için ilk olarak tohumlar temin edilmelidir. Tohumları bitki kuruduğu zaman çiçekten alabilirsiniz. Humuslu ve hafif nemli toprağın üzerine tohumlar serpilerek tohumların üst kısmı toprakla kaplanır. Tohum filizlenmeye başladığında topraktan ince ve yavru dallar çıkmaya başlar.
Soğanla çoğaltma yöntemi için en ideal zaman, nisan veya mayıs aylarıdır. Çünkü bu aylarda siklamen soğanının ihtiyacı olan sıcaklık sağlanabilir. Bitki saksıdan çıkarılarak soğanları birbirinden ayrılabilir. Daha sonra ayrıştırılan soğanlar, yeni saksılara dikilebilir. Soğanları toprağın üzerine yerleştirerek hafif bir şekilde bastırılmalıdır. Dikilen soğanlar hafifçe sulanarak toprağın nemli kalması sağlanır. Dikilen soğanlar dinlenme dönemine girene kadar düşük ışık ve düşük sıcaklık sağlanmalıdır.
Siklamen çiçeği çoğaltmak özen ve sabır gerektiren bir süreçtir. Daha hızlı sonuç elde etmek istendiğinde soğanla siklamen çoğaltma yöntemi tercih edilebilir.
Siklamen çiçeği yetiştirmek ile ilgili detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.