Papatya çiçeği birçok medeniyette yetişmekte olup beyaz, sarı renkli çiçeklere sahiptirler. Papatya çiçeği tür bakımından geniş ve kapsamlı bitki türüdür. Bu bitkiler, görünüş şekilleriyle birbirlerine benzerler. Yapraklarında acı bir tada sahip olup dünya mutfaklarında C vitamini fazlalığından dolayı yemeklerinde çok sık kullanılır. Bakımı çok masraflı ve zor değildir. Papatya çiçeği birbirinden farklı özelliklerini ve faydalarından bahsedeceğim.
Papatya Çiçeği Nedir?
Papatya çiçeği, papatyagiller ailesinden olan bir çiçektir. Papatya çiçeğinin anavatanı Türkiye’dir. Dünyada tür bakımından en fazla bitki türlerindendir. Mayıs ve ağustos aylarında açmasıyla ortamı güzelleştiren şık görüneme sahip olup zarifliğiyle kendine hayran bırakır. Papatya çiçeği farklı renklere sahip olmasına rağmen beyaz rengi albenisi sebebiyle en çok tercih edilen türdür.
Papatya Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?
Papatya çiçeği, Rum kökenli olup saflık ve temizlik anlamına gelir. Papatya çiçeği, dostluğun masumiyetinden ve doğallığından dolayı saflığı simgeler. Papatya çiçeği, ilkbahar mevsimi ile nisan ayının habercisi anlamına gelmektedir. Bu anlamdan dolayı psikolojik ve duygusal açıdan kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Papatya çiçeğinin farklı isimleri vardır bunlar;
- Matricaria Papatyası
- Yoğurt Papatyası
- Çeşme Papatyası
- Mayıs Papatyası
- Tıbbı Papatya
- Bodrum Papatyası
Papatya Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Papatya çiçeğinin anlamı; masumiyet, temiz kalplilik ve dostluktur. Aynı zamanda bolluk ve sağlık anlamlarına da gelmektedir. Papatya çiçeği, her yerde yetişebilen bir türdür. Ülkemizde 50’den fazla papatya türleri vardır. Genellikle arkadaşların hediye göndermek için en fazla tercih ettiği çiçektir. Papatya çiçekleri, sarı ve beyaz renklerinin kendine has armonisiyle göz alıcı yapıya sahiptirler.
Papatya Çiçeğinin Latincesi
Papatya çiçeği, asteraceae (papatyagiller) familyasından bir bitkidir. Latince ismi Anthemis nobilis ya da Chamomillae romanaedir. Genellikle kırlarda yetişen bir bitkidir. Avrupa’dan Hazar kıyılarına kadar uzamış bir türdür. Birçok farklı türü bulunan papatya çiçeğinin insan sağlığına da oldukça faydalı olduğu bilinir.
Papatya Çiçeğinin Hikayesi Nedir?
Bir rivayete göre; günün birinde küçük bir yumurta tırtıl şeklini alır. Tırtıl büyümek için her türlü besinleri yermiş ve sonra pupa halini alarak 15 gün evrede durmuştu. 15 günü tamamladıktan sonra pupadan gözlerini ovuşturan küçük bir kelebek şeklinde çıkmıştı. Bu kelebek kendine bakan kişileri hayran bırakacak bir görünüme sahipti. Bir gün kelebek gezintiye çıkmaya karar vermiş. Geze geze bir dağın eteklerine varmış. Etrafını incelerken dağın diğer bir ucunda bir papatya görmüş ve hemen onun yanına gitmiştir. Papatya ve kelebek arkadaş olmaya karar vermişler. Birbirlerine kendilerine dair şeyleri anlatmışlar. Gülüp eğlenip güzel vakitler geçirmişler. Kelebek ve papatya kendi düşüncelerince birbirlerini sevip sevmediklerini düşünüyorlarmış ama bu konuyu birbirlerine söylemekten çekiniyorlarmış. Bir gün kelebek bu kısacık ömründeki zamanının kalmadığını anlayarak papatyaya görüşmelerine son vermeleri söylemiş. Bunu duyan papatya onu sevmediği onu yanında mutsuz olduğunu düşünerek kelebeğe sormuş. Kelebek üç gün yaşama süresinin olduğunu söylemiş ve papatya çok üzülmüş. Kelebek, onu sevdiğini söylemek istemiş ve bir cesaret ile ‘‘Seni seviyorum’’ demiş. Papatya şaşırarak “Ben de” demiş ve kelebek orada can vermiştir. Papatya bu yaşadığı acıya dayanamayıp o beyaz ince yaprakları önce solmuş sonra da sırayla dökülmeye başlamıştır. Bu hikayeden sonra birbirini seven aşıklar, sevgililer birbirlerine soramadıkları sevgi sorusunu bu narin, güzel papatyalara sormaya başlamışlar.
Papatya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Papatya çiçeği özellikleri ve hoş görünümü ile herkesin dikkatini çeken çiçek türlerinden biridir. Papatyanın özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Türkiye’ye ait olan çiçektir.
- Papatya çiçeği kalbin anahtarı olarak nitelendirilir.
- Kökü toprağın alt kısmında olup besin ve su kaynağını depolar.
- Kökü vardır ama sap kısmı yoktur.
- İnce yapısından dolayı papatya çiçeğinin boyu 25cm’dir.
- Papatya çiçekleri sade bir görüntülüdürler.
- Papatyalar hızlı büyürler.
- Gövdesi dal, yaprak, tomurcuk bölümleridir.
- Yaprakları terleme yaparak boşaltım sağlar.
- Nisandan haziran ayına kadar çiçek açar.
- Papatya çiçeğinin beyaz olur ve bunun yanında sarı, pembe, mor renklere sahiptirler.
- Tohumun dikimi mart ayında yapılmalıdır.
Papatya Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Papatya çiçeği kullanımı sağlık alanında oldukça fazladır. Bu faydalar, çiçeğin içeriğinden kaynaklanır. Papatya çiçeğinin faydaları şunlardır:
- Papatya çiçeği sinüzit ve solunum üst yollarında tedaviye yardımcı olur.
- Papatya çiçeği depresyonu olanlara faydalıdır.
- Papatya çiçeği zayıflamada, iştahsızlık için kullanılır.
- Şeker hastalarında kan şekerlerini az da olsa düşürür. Ama bu ilaçları kullanmama anlamında düşünmemeliyiz.
- Papatya çiçeği stresi azaltır.
- Bağırsaklarda iltihap sökmeye yardım eder.
- İshal, kabızlık, gaz problemleri giderir.
- Gastrit, bulantı, ülser, gibi durumlarda sindirimi kolaylaştırır.
- Gözdeki enfeksiyonu geçirmeye yarar.
- Papatya çiçeği regl dönemlerinde oluşan ağrının azaltılmasında etkilidir.
Papatyanın bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.