Nergis çiçeği, Asparagaceae familyasına ait bir bitki türüdür ve bilimsel adı “Narcissus” olarak bilinir. Genellikle bahar aylarında çiçek açan soğanlı bitki çeşitlerinden biridir. Dünya genelinde çeşitli türleri yetiştirilen bu bitki, özellikle Avrupa ve Akdeniz bölgesi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak bulunur. Nergis çiçekleri genellikle sarı, beyaz veya turuncu renkli çan şeklinde çiçeklere sahiptir. Estetik görünümü ve hoş kokusu ile dekoratif olarak sıklıkla tercih edilir.
Nergis Çiçeği Nedir?
Ev ve ofis ortamında sıklıkla tercih edilen bir süs bitkisi olan nergis, 10-50 cm uzunluğunda bir sap üzerinde büyüyen ve birçok çiçek açan bitkidir. Bahçelerde, parklarda ve çiçek tarhlarında yetiştirilir ve birçok kültürde baharın başlangıcını simgeleyen önemli bir çiçek olarak bilinir.
Nergis Çiçeği Anlamı Nedir?
Nergis çiçeği narin yapısı ve eşsiz kokusu ile siz daha kendisini görmeden varlığını hissettiren nadir çiçeklerden bir tanesidir. Nergis çiçeğini bu kadar özel yapan da anlamıdır. Nergis çiçeğinin anlamı sevgi, saygı adını vermiş olduğumuz en güzel değerlerimizi ifade eden bir anlama sahip olmasıdır. Bu nedenle hayatımız da sevgi ve saygıyı en çok hak eden kıymetlilerimize Nergis çiçeğini armağan ederiz.
Nergis Çiçeği Latincesi Nedir?
Nergis çiçeğinin Latincesi Narcissus pseudonarcissu’dur. Nergis çiçeğini Latince anlamı ile birleştirdiğimizde narcissus yani hoş kokular taşıyan çiçek anlamına gelir. Latince adı ve anlamı farklı olsa da nergis çiçeği ülkemizde özellikle ev dekorasyonunda sıklıkla tercih edilir. Evinin veya iş yerinin güzel kokmasını isteyen ve güzel kokulara önem veren kişiler nergis çiçeğini tercih edenler arasında ilk sırada yer alır.
Nergis Çiçeğinin Hikayesi
Nergis çiçeğinin adı oldukça hüzünlü olan bir Yunan mitolojik hikayesinden gelmektedir. Eski Yunan döneminde yakışıklılığı ile dillere destan olan Narkissos adında yakışıklı bir delikanlı yaşarmış. O kadar yakışıklıymış ki bu delikanlı, bölgede bulunan tüm genç kızlar ona aşıkmış. Narkissos bu kadar sevilmesine rağmen hiç kimsenin aşkına karşılık vermezmiş. Bir gün bir peri de ona aşık olmuş ve aşkına karşılık bulamamış. Peri, bu duruma çok kızmış ve Tanrı Zeus’tan delikanlının cezalandırılmasını istemiş. Bir gün su içmek için göle inen delikanlı gölde kendini görmüş ve kendine aşık olmuş. Delikanlı suretine o kadar hayran olmuş ki kendine bakarken suya düşüp boğularak ölmüş. Perinin dileği de böylece kabul olmuş. Periler onu gömmek isterken gölden çiçekler çıkmaya başlamış. Güzel renge ve kokuya sahip olan bu çiçeğe, periler de ölen gencin adı olan Narkissos adını vermişler. Narkissos günümüzdeki nergis çiçeğidir.
Nergis Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
- Nergis çiçeği mevsim olarak ılımanlığı sever. Bu nedenle de ilkbahar da çiçek açar.
- Taç yapraklı bir bitki olan nergis çiçeğinin toplam 6 adet taç yaprakları bulunmaktadır.
- Soğanlı bir köke sahip olan nergis çiçeğinin yaprakları soğan kısmından çıkış yapmaktadır.
- Nergis çiçeğinin yaprakları beyaz ve sarı renge sahiptir.
- Özellikle çiçekçilik sektöründe aranjman olarak tercih edilmektedir.
- Nergis çiçeği çoğaltılmak istendiği zaman kök kısmında yavru halde bulunan soğanlar alınır bir yılın ardından toprağa ekilir.
Nergis Çiçeği Faydaları Nelerdir?
- Nergis çiçeğinin faydaları oldukça fazladır. Nergis çiçeği nezle rahatsızlığına karşı kişiyi tedavi için kullanılır.
- Nergis çiçeğinin kök kısmı yaraların tedavisinde kullanılır.
- Nergis çiçeği kaynatılıp içildiği takdirde kusma ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
- Nergis çiçeği safra ve rutubet kaynaklı baş ağrıların tedavisinde de alternatif olarak kullanılmaktadır.
- Nergis çiçeğinin o eşsiz kokusu uzun süre koklandığında da kişide geniz bölgesinde oluşan tıkanıklığı giderir.
- Nergis çiçeğinin temizleyici özelliği de bulunmaktadır.
Eşsiz görüntüsü ve kokusu ile görenleri hayran bırakan nergis çiçeği hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.