Menekşe çiçeği, kokusu ve güzelliğiyle iç ve dış mekân dekorasyonlarında sıkça tercih edilen bir çiçek türüdür. Menekşe çiçeği, Güneydoğu Asya’da fazla yetişir. Menekşe çiçeği genellikle ışık alan ortamları sever. Menekşe çiçeği; mor, mavi, beyaz, sarı, pembe gibi birbirlerinden farklı renkleri olan otsu bitki türüdür. Güzel görünümü ve hoş kokusuyla menekşe çiçeği, özel günlerde sıklıkla tercih edilir.
Menekşe Çiçeği Nedir?
Menekşe çiçeği, menekşegiller familyasından olup bilimsel ismi Viola’dır. Menekşe çiçeği alçakgönüllü anlamına gelir. Dünyanın farklı ülkelerinde yetişir ama çoğunlukla Asya kıtasının güneyinde ve Hawaii eyaletinde yetişir. Menekşe çiçeği yıllık bir bitki olup boyları 10-40 cm arasındadır. Menekşe çiçeği aydınlık ve nemli yerlerde olur.
Menekşe Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Menekşe çiçeği ister evlerde isterse de ofislerdeki cam kenarlarında güneş alan ortamlarda yetiştirilir. Menekşe çiçeği anlamı, saflık ve alçakgönüllülüktür. Cezbedici rengi olan menekşe çiçeği aşkın çiçeği olarak da ifade edilir. Menekşe çiçeği çok çiçek açan bir yapısından dolayı büyük aşkları ve derin duyguları ifade eder.
Menekşe Çiçeği Hikayesi Nedir?
Farklı kültürlerde yer alan menekşe çiçeğinin hikayesi, mitolojik ve kültürel anlatılar arasında farklılık gösterir. Antik Yunan mitolojisinde, bir güzellik yarışması sonucunda Afrodit’e ödül olarak birçok menekşe çiçeği yaratıldığı söylenir. Mitolojide, menekşe çiçekleri aşk, sevgi ve romantizmi simgelerler. Orta Çağ Avrupa’sında, menekşe çiçekleri İsa’nın acı çektiği dönemi temsil eder ve bazı kaynaklara göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği yerde menekşe çiçeklerinin yetiştiği söylenir.
Ayrıca, menekşe çiçekleri, kadın hakları hareketinin sembolü haline gelmiştir. 1908 yılında New York’ta yapılan bir protesto yürüyüşünde, kadınların birçok menekşe çiçeği taşıdığı bilinir.
Menekşe Çiçeği Latincesi Nedir?
Menekşe çiçeği Magnoliophyta denilen kapalı tohumlular bölümünde olup magnoliopsida (iki çenekli) sınıfındandır. Menekşe çiçeğinin familyası ise menekşegillerden olup cinsi violadır.
Menekşe Çiçeği Türleri Nelerdir?
Menekşe çiçeği, Viola cinsine ait bir bitki türüdür ve çok sayıda farklı tür ve çeşidi vardır. Menekşe çiçeği türleri, şu şekilde sıralanabilir:
- Viola crassa
- Viola saxatilis
- Viola tricolor
- Viola alpina
- Orman menekşesi
- Hercai menekşesi
- Yünlü mavi menekşe
- Kokulu menekşe
- Mor menekşe
- Japon menekşesi
- Cezayir menekşesi
Menekşe Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Menekşe çiçeği, genellikle mor, mavi, beyaz, sarı, pembe veya kırmızı renklerde, hoş kokulu çiçekleri olan bir bitki türüdür. Bunun yanı sıra, menekşe çiçeğinin özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Menekşe çiçeği zarif bir bitkidir.
- Diğer çiçekler ile kıyaslandığında menekşe çiçeğinin bakımı zahmetli olabilir.
- Menekşe çiçeği 20-25 derece oda sıcaklığını sever.
- Nemi sever ve toprağı kuru olmamalıdır.
- Menekşe çiçeği mevsim değişikliklerinde tomurcuklanmada duraklama ya da gerileme yaşanabilir.
- İç mekânlarda uzun yıllar yaşayabilen bitkiler arasında yer alır.
Menekşe Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Menekşe çiçeği güzelliği ve eşsiz kokusu ile çiçek seven kişilerin hayranlık duyduğu bitkiler arasında yer alır. Menekşe çiçeği aynı zamanda insan vücudu için de birçok fayda sağlar. Menekşe çiçeğinin faydaları şunlardır:
- Kurutulmuş menekşe çiçekleri ile hazırlanan çay, balgam söktürmeye yardımcıdır.
- Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara iyi gelir.
- Menekşe çiçeği çayı, göğsü yumuşatır.
- Dizlerde oluşan ağrının giderilmesini sağlayarak romatizmayı azaltır.
- Menekşe çiçeği uyku problemi olan kişilerin rahat uyumalarına yardımcı olur.
- Menekşe çiçeği egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir.
- Ciltte oluşan sivilce ve akneleri iyileştirme özelliğine sahiptir.
- Menekşe çiçeğinin sakinleştirici özelliği vardır.
- Menekşe çiçeği ezilerek yaraların üzerine sürülebilir. Bu sayede yaraların kolay iyileşmesine yardımcı olur.
- Menekşe çiçeği saçta oluşan kepeklenmeleri azaltır.
- Kozmetik ve parfümeri sektöründe sıklıkla tercih edilir.
Menekşe çiçeği hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.