Karanfil çiçeği kırmızı, beyaz, pembe ana renkleriyle karanfilgiller familyasına mensup bir çiçek türüdür. Sera çiçeği olan karanfil çiçeği, her mevsim yetiştirilebilen çiçek türlerinden biridir.
Karanfil çiçeği, 80’den fazla çeşidinin 66’sı Türkiye topraklarında doğal alanlarda bulunur. Dünya genelinde 2 bine yakın türü olan karanfil çiçeğinin anavatanı Kuzey ve Güney Afrika olsa da bazı evrim geçirmiş türleri Kuzey Amerika’da da bulunur.
Karanfil Çiçeği Nedir?
Karanfil çiçeği, bilimsel adıyla Dianthus Caryophyllus, Karanfilgiller familyasına ait bitki türleri arasında yer alır. Orta Doğu ve Akdeniz bölgesine özgü olan karanfil çiçeği, genellikle tek renkli ya da çizgili desenlere sahip, hoş kokulu çiçekleriyle bilinir. Bu çiçekler, kesme çiçek olarak dekorasyonda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, bahçelerde yetiştirilen bir bitki türü olarak da yaygın olarak tercih edilir.
Karanfil çiçeği, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açar. Ancak yetiştirildiği bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ülkemizde, nisan ve mayıs aylarında baharın başlangıcıyla karanfil çiçekleri açmaya başlar. Ancak, bazı türleri sonbahar ve kış aylarında da çiçek açabilir. Karanfil bitkisi, ılıman iklimleri tercih eder ve don olayı yaşanmayan bölgelerde yıl boyunca yeşil kalmaya devam eder.
Karanfil Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Karanfil çiçeğinin ismi, samimiyeti ve dayanıklılığı ifade eder. Bu nedenle anlamının geldiği yerin kaynağı Eski Yunan ve Roma dönemine kadar uzanır. Tanrıların kutsal ve ölümsüz olarak kabul edildiği çok tanrılı dini inancı olan Eski Yunan ve Roma’nın ilk yıllarında karanfil çiçeğinin adı taç giyme töreni ve taçla eş tutulurdu. Bunun sebebi o dönemlerde karanfil çiçeğinin taç yapımında anlamından dolayı kullanılmasıdır. Bir zaman sonra karanfil çiçeği, Avrupa da başlarda Rönesans döneminde samimiyet ve dayanıklılığın simgesi olarak kullanılmıştır. Fransız devriminde ise barışçıl ve samimiyet simgesi olarak kullanıldı. 1974 yılında Portekiz diktatörlüğüne karşı Karanfil Devriminin simgesi olmuştur. Karanfil Devrimi adını karanfil çiçeğinin anlamından yani samimiyet ve dayanıklılıktan almaktadır.
Karanfil çiçeği anlamı samimiyet ve dayanıklılıktır. Dayanıklılık anlamını karanfil çiçeğinin yağmur, soğuk havalar ve güneşli havalarda hiç fark etmeksizin her koşuldaki havaya dayanıp çiçekler açabilmesinden dolayı alır. Samimiyet ve dayanıklılık anlamı nedeniyle birçok devrimin simgesi olmuştur. Rönesans devriminden, Fransız devrimine kadar birçok tarihe geçmiş ve dünyayı değiştirmiş devrimlerin simgesi anlamından dolayı karanfil çiçeği olmuştur. Eski Yunan ve Roma döneminde ise karanfil çiçeği taç giyme töreninde taç yapımında kullanılmıştır. Anlamından dolayı özellikle karanfil çiçeği taç yapımında seçilmiştir.
Karanfil Çiçeği Latincesi Nedir?
Karanfil çiçeği türlerine ve yetiştiği yerlere göre farklı Latince isimler almaktadır. Bunlar sırasıyla:
- Alp Karanfili olarak anılan Latincesi Dianthus Alpinus olarak geçen dayanıklılığı ve pembe rengiyle bilinen karanfil çiçeği türüdür. Adını yetiştiği yerden Alplerden alır.
- Anadolu Karanfili olarak geçen Latince adı Dianthus Anatolicus kayalıklarda açan bembeyaz rengiyle bilinen karanfil çiçeği türüdür. Adını daha önce belirttiğimiz gibi yaşadığı yerden Anadolu ‘dan alır.
- Türkiye’de çiçekçilerde gördüğümüz yetiştirildiği ülkeler İtalya ve İspanya olan Yabani Karanfil Latincede Dianthus Caryophyllus olarak geçer.
- Çin’de yetişen gökkuşağı pembesi renginde olan Latincede Dianthus Chinensis olarak geçen karanfil çeşididir.
- Don olaylarına dayanıklı Deve Karanfili olarak geçen Latince ismi Dianthus Giganteus en dayanıklı karanfil çeşididir.
- Büyüleyici kokusu ile insanları kendine hayran bırakan şairlere esin kaynağı olan biraz da bu nedenle Rönesans devriminin simgesi olan karanfil türü Latince adı Dianthus Barbatus olan Türkçede Hüsnüyusuf/ Şair karanfili olarak geçen karanfil çiçeği türüdür.
- Kaya Karanfili olarak geçen halkalı karanfil Latince ismiyle Dianthus Zonatus olarak geçen bir karanfil türüdür.
- Çim gibi bahçeleri sıkça süsleyen Türkçede Kır Karanfili olarak geçen Latince ismiyle belirtecek olursak Dianthus Plumarius olarak geçen karanfil türüdür.
- Japonya’da Hiratsuka şehrinin resmi çiçeği kabul edilen Latince de Dianthus Japonicus olarak geçen göz alıcı çiçeklere sahip minyatür karanfillerdir.
Karanfil Çiçeğinin Hikayesi Nedir?
Karanfil çiçeğinin iki tür hikayesi rivayet edilir. Birincisi Hristiyanlık rivayetlerindendir. Bu rivayete göre Hz. Meryem oğlu Hz. İsa Yahudiler tarafından çarmıha gerildiğini görünce olduğu yerde dizlerinin üzerine düşer gibi çökerek ağlamaya başlar. Birdenbire ilahi bir mucize sonucu göz yaşlarının düştüğü toprakta beyaz karanfil çiçeklerine dönüşür.
Bir başka rivayete göre ise Rönesans döneminde yaşayan genç bir kız olan Diana sıradan bir çobana âşık olur. Ancak bekaretini korumak ve evlenmeden hiç kimseyle ilişki yaşamamak için kendini dizginler ve çobandan aşkını saklar. Çobana olan duygularını saklamak için suskunluğunu koruyan Diana diğer kadınların bu yağız delikanlıdan hoşlanmalarını kıskanır fakat yine de bekaretini korumaya kararlıdır. Bu sorunu sonlandırmak için çok tehlikeli bir karar alarak dünyalar güzeli gözlerini yerlerinden çıkartır. Ardından güzelim gözlerini bir daha asla göremeyeceğini bile bile oyup elleriyle bahçedeki toprağa atar ve toprakta gözleri bembeyaz iki karanfile dönüşür.
İşte bu iki rivayetten dolayı karanfil çiçeğinin beyaz rengi masumiyeti, sadeliği, saflığı ve şans anlamlarına gelir. Ayrıca karanfil çiçeğinin samimiyet ve dayanıklılığının bu iki rivayete de dayandırılabilir. Her iki rivayette karanfil çiçeğinin ilahi olarak birer mucize sonucu gerçekleştiğini bizlere aktarmaktadır.
Karanfil Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Akdeniz çiçeği olarak da bilinen karanfil çiçeğinin Latince ismi Dianthus olarak geçer. Karanfilgiller familyasına ait karanfil çiçeğinin genel özelliklerini incelemek gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz:
- Kesme çiçek türleri denilince akla gelen ilk türdür.
- Çoğunlukla türleri 20 ila 90 cm arasında değişirken saksıda yetişen türleri 10 cm ila 20 cm arasında en fazla boy attığı gözlenir.
- Türkiye dünya genelindeki 66 doğal ve başka hiçbir yerde bulunmayan karanfil çiçeğinin türlerine sahip olmasından dolayı karanfil ihracı yapan ülkelerin başında gelir.
- Keskin ve güçlü kokulara sahip olan karanfil çiçeğinin bazı türleri parfüm olarak kozmetik sektöründe tercih edilir.
Karanfil Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Karanfil çiçeğinin birçok hastalığa şifa olur. Öyle ki karanfil çiçeğinin faydaları saymakla bitmez. Ancak en önemli faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırarak bakterilerin idrar yoluyla atılmasını sağlar.
- Cildi yenileme özelliğine sahiptir.
- Kalsiyum ve potasyum bakımından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir.
- Karanfil çiçeğinden elde edilen su, diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Aynı zamanda akciğer kanserinin ilk evrelerinin tedavisinde etkili rol oynar.
- Hafızayı güçlendirir.
- Cinsel isteği arttırır.
- Metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur.
- Strese ve yorgunluğa iyi gelir, mide bulantısı ve kusmayan engel olurken, üst solunum yolu tedavisinde kullanılırken akne ve sivilcelerin giderilmesinde etkilidir.
- Diş ve baş ağrısına iyi gelir.
- Ağda işleminden önce karanfil yağı kullanarak cildinizde oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Karanfil çiçeği hakkında bilgi almak ve uygun fiyat seçenekleri ile sipariş vermek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.