Hanımeli çiçeği günlük hayatta sıklıkla görebileceğiniz ve kokusuyla sizi mest eden çiçek türlerinden biridir. Hassas bir bakım gerektiren hanımeli çiçeği anlamı ve hikayesi ile de ilgi çekici bir bitkidir. Sarmaşık ya da çalı şeklinde gelişme gösteren bu çiçek türü özellikle bahçede yetiştirmek için uygun bir bitkidir. Ev ortamında ve saksıda hanımeli çiçeği yetiştirilmesi mümkün olmayabilir. Zarif görüntüsü ile dikkat çeken hanımeli, oldukça dayanıklı bir bitkidir.
Hanımeli Çiçeği Anlamı Nedir?
Hanımeli çiçeğinin bilimsel adı Lonicera Periclymenum olarak bilinir. Avrupa kökenli olan hanımeli çiçeğinin anlamı ise bağlılık içerir. Bağlılığı ifade eden hanımeli çiçeği bu yüzden kişilerin sevdiğine armağan ettiği bir çiçek olmuştur. Çiçeğin görünümü ve zarifliği hanımeli adının alınmasında etkili olmuştur. Eski zamanlarda bu çiçeğin uğur getirdiğine inanıldığı için, hediye olarak veriliyordu.
Hanımeli Çiçeği Latincesi Nedir?
Hanımeli çiçeği, Anadolu’da yöresel adlarla bilinen bir türdür. Özellikle çoban asması olarak bilinen hanımeli çiçeği dokuzboğum adıyla da anılır. Bu çiçeğin Latince adı ise Lonicera Etrusca’dır.
Hanımeli Çiçeği Hikayesi Nedir?
Hanımeli çiçeği, bağlılık anlamı taşıyan ve bu nedenle insanların sevdiklerine hediye ettiği bir çiçektir. Sevgiyi ve bağlılığı temsil eden bu çiçeğin hikayesi, söz konusu duygular üzerine kuruludur. Çiçekleri patlamamış bir hanımeli görüldüğünde insanlar bunu ince parmaklı bir kadının ellerine benzetmiştir. Çiçeğin böyle zarif ve narin görünmesi, hanımeli olarak anılmasına neden olmuştur.
Hanımeli Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Hanımeli çiçeği hoş kokusu ve eşsiz görüntüsü ile tanınan bir çiçek olarak karşınıza çıkar. Bunun yanı sıra hanımeli çiçeğini tanımlayan pek çok özellik de mevcuttur. Hanımeli çiçeğinin özellikleri şöyle sıralanabilir:
- Hanımeli çiçeği genelde sarı ve beyaz renkli bir yapıya sahiptir. Hızlı bir büyüme gösteren bu çiçeğin meyveleri ise siyah veya kırmızı renkli olur.
- Süslü ve güzel görünümlü bir yapıya sahip olan hanımeli çiçeği tutunduğu yeri saran bir özellik sergiler.
- Bazı türleri sarmaşık şeklinde olan hanımelinin bazıları da çalılı bir biçimdedir.
- Hanımeli çiçeği narin görüntüsüne rağmen soğuklara dayanabilen güçlü türlere sahiptir.
- Çiçeklenmeleri için yeterli olgunluğa erişmesi gereken hanımeli çiçekleri, 3-4 yıl gibi bir sürede beklediğiniz seviyeye ulaşır.
- Hanımeli çiçeği, balkonlarda veya pencere kenarlarında yetişebilen bir bitki olsa da daha çok bahçede gelişme gösterir.
- Havadar ortamda daha sağlıklı yetişen bu çiçeği humuslu bir toprakla buluşturmanız gelişimi açısından önemlidir.
- Uzun ömürlü bir bitki olan hanımeli çiçeği, 7 metreye kadar uzayabilen türlere sahiptir.
Hanımeli Çiçeği Faydaları Nelerdir?
Hanımeli çiçeği pek çok faydayı beraberinde getiren bir türdür. Özellikle idrar söktürücü yapısı ilen bilinen hanımeli, genel sağlığınız üzerinde olumlu etkiler gösterir. Hanımeli çiçeğinin faydaları yalnızca bununla sınırlı değildir.
- Nefes darlığının giderilmesine yardımcı olan hanımeli çiçeği aynı zamanda kan dolaşımının hızlanmasına da etki eder.
- Kan damarlarının güçlenmesinde kalp ve damar sisteminin sağlıklı gelişiminde hanımeli etkin rol oynar.
- Hanımeli çiçeği aynı zamanda kötü kolesterolü uzaklaştırmaya da yardımcı olur.
- Hanımeli çiçeği metabolizmayı güçlendirerek daha sağlam bir bünyeye sahip olmanıza katkıda bulunur.
- Hanımeli çiçeği bronşite ve öksürüğe faydalı olması ile bilinir.
- Cildi güzelleştirici etkisi bulunan hanımeli çiçeği kandaki oksijeni artıp kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
Zarif ve şık görünümü ile dikkat çeken hanımeli çiçeği hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.