Fesleğen (Ocimum basilicum), nane ailesine ait bir bitkidir. Akdeniz bölgesine özgü bir bitki olan fesleğen gerek görünümü gerekse eşsiz kokusu ile evlerde, balkonlarda ve bahçelerde sıkça tercih edilir. Fesleğen yaprakları genellikle yeşil renkte ve oval şeklindedir, yaprakları kokulu ve baharatlıdır. Fesleğen, özellikle İtalyan mutfağında yemeklere lezzet katan bitki olarak yaygın bir şekilde tercih edilir.
Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?
Fesleğen çiçeğinin bakımı konusunda özen ister. Bu nedenle pek çok kişi tarafından evde veya bahçede yetiştirilen bir bitkidir. Evde fesleğen bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunur. Bu unsurlara dikkat edilmesi halinde fesleğen çiçeği evde rahatlıkla yetiştirilebilir. Fesleğen fidesini ilk olarak geniş bir saksıya almanızda fayda var. Bitkinin toprağını değiştirmek için öncelikle fesleğene uygun bir toprak almanız gerekir. Fesleğen çoğunlukla mineral açısından zengin ve besleyici topraklarda gelişim gösteren bir türdür. Bu nedenle kullanılan toprak humuslu ve mineralli olduğunda fesleğeninizin hızla geliştiğini görebilirsiniz.
Saksıda fesleğen bakımı konusunda çiçeğin konumlandırılması ayrı bir önem taşır. Bu nedenle bitkinizi yarı gölgeli alanlarda konumlandırmanızda fayda var. Fesleğen bakımında bitkinizi karanlık alanlardan uzak tutmalısınız. Gün içinde en az 4 saat güneş görmeye ihtiyaç duyan fesleğenleri dilerseniz pencereye yakın köşelere koyabilirsiniz.
Fesleğenin Sulaması Nasıl Yapılır?
Fesleğen sulaması da çiçeğin bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Fesleğen, genel olarak suya ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Fesleğeni, toprağını kontrol ederek sulamanız daha iyi olacaktır. Mevsime göre haftada 1 veya 2 kere fesleğenleri sulamanız yeterlidir. Bu noktada bitkinin toprağı kurumuş mu diye kontrol ederek sulamanız yerinde olacaktır. Genel olarak fesleğenleri sularken saksının boyutuna ve bitkinin sıklığına göre miktar ayarlamanız gerekebilir. Orta boy bir saksıdaki fesleğene 1 çay bardağı su yeterli olacaktır.
Fesleğen Budama Nasıl Yapılır?
Fesleğen yetiştirmeyi sevenlerin merak ettiği konulardan biri budama işlemidir. Hassas bir bitki olan fesleğen budama konusunda da hassas bitki türlerinden biridir. Bazı durumlarda fesleğen çiçeği solabilir ve ilk günkü canlılığını kaybedebilir. Bu durumda fesleğenin solan kısımlarını budamanız gerekir. Sterilize bir makas ile solmuş fesleğenleri budayabilirsiniz.
Genel olarak fesleğen yapısı gereği hassas olduğu için budama oldukça önemli bir aşamadır. Sağlıklı bir şekilde gelişen fesleğen için ek bir budamaya ihtiyaç duyulmaz. Fesleğeni kullandıkça tazelenmesini sağladığınız budama yapmanız gerekmez. Ancak yaprakları sararan ve kuruyan bir fesleğen varsa ilgili dalların kesilmesi gerekir. Bitkinizi budamak için sterilize edilmiş bir makasa sahip olmanız yeterli.
Fesleğen Nasıl Çoğaltılır?
Birçok çeşide sahip olan fesleğen çoğaltma işlemi de çiçek severlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bu bitkiyi çoğaltmak için fesleğen çiçeğini kurutup kuruyan çiçeklerdeki tohumları alabilirsiniz. Fesleğen tohumları oldukça küçük, siyah veya kahverengi bir yapıya sahiptir. Uygun bir saksı ve toprağa bu tohumları ekerek çoğaltabilirsiniz.
Fesleğen Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Fesleğen hoş kokusu ve çok hassas yapısı ile bilinen bir bitki türüdür. Sağlıklı bir şekilde fesleğeni büyütmek isteyenler toprak ve saksı seçiminde hangi detaylara dikkat etmesi gerektiğini merak eder. Fesleğen toprağının geçirgen yapıda olması gerekiyor. Zengin içerikli ve kumlu bir toprak fesleğen için yeterlidir. Saksı seçiminde ise bitki köklerini sıkmayan bir boyutta ve 24 cm’den büyük saksılar uygundur.
Fesleğen Ne Zaman Çiçek Açar?
Hoş kokusu ve lezzeti ile hayatınızda geniş yer kaplayan fesleğenin çiçek açtığını biliyor muydunuz? Fesleğenler yaz mevsiminin sonuna kadar çiçek açan bitkilerdir. Genelde fesleğenin tohumları gözyaşı biçiminde olur. Bu bitkinin çiçek açan kısımları ise pembe veya beyaz şekilde karşınıza çıkar.
Fesleğen çiçeği bakımı hakkında bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.