Deve tabanı çiçeği, yemyeşil ve şık yapısıyla yaşam alanlarının vazgeçilmez çiçekleri arasında bulunur. Yemyeşil yapraklar ile son yılların popüler ve bakımı en zahmetsiz iç mekan bitkilerinden biridir. Her mevsim yeşil olması ve bakımının kolay olması sebebiyle iç mekanlarda sıklıkla tercih edilir.
Deve Tabanı Bitkisi Bakımı
Deve tabanı bitkisi bakımı çok zor değildir. Hatta oldukça kolaydır. Deve tabanı çiçeği ağırlıklı olarak gün ışığını seven bir bitkidir. Bu nedenle de gün içerisinde güneşe direkt olarak olmasa da güneş ışığını alan bir ortamda tutulması önerilir. Çünkü, bu bitkinin büyüyebilmesi için güneş ışığını alması ve güneş ışığına doğrudan değil ama dolaylı olarak maruz kalması gerekir. Bu bakımdan da deve tabanı bitkisine bakılırken konumun iyi ayarlanması önemlidir.
Deve tabanı çiçeği sulanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların başında suyun çiçeğin üstünden sulanması gelir. Çünkü, deve tabanı çiçeği ağırlıklı olarak üsten sulanması gereken ve haftada bir kere sulandığı takdirde gelişimini oldukça iyi tamamlayabilen bir çiçektir. Ancak, deve tabanı çiçeği sulanırken toprağın kuru olması ve saksı tepsisinin kuru olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde çiçeğin çürümesine neden olabilirsiniz.
Deve tabanı çiçeğinin rüzgardan korunması çok önemlidir. Çünkü, fazla rüzgar çiçeğe zarar verebilir. Aynı zamanda çiçeğin daha uzun süre yaşayabilmesi için yılda bir kez vitamin takviyesi verilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda deve tabanı çiçeğinin pencere ve kapı ağzı gibi ortamlardan uzakta konumlandırılması önerilir. Bunun sebebi kapı ve pencerelerden girebilecek olan sert rüzgarın çiçeğe zarar vermesinin önüne geçmektir.
Deve tabanı çiçeği bakımında diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise aslında düzenli olarak çiçeğin budanması ve dökülen yapraklarında budanarak yerlerine yenilerinin gelmesinin sağlanmasıdır. Deve tabanı çiçeğinin bakım aşamalarında dikkatli davranıldığında çiçekten istenilen verim elde edilebilir. Hoş bir görünüme sahip olan deve tabanı bitkisi ile evinizde ya da ofisinizde dekorasyonunuza da katkı sağlayabilirsiniz.
Deve Tabanı Çiçeği Nasıl Ekilir?
Deve tabanı çiçeğinin birkaç farklı ekim yöntemi vardır. Bu yöntemler genel olarak tepe çelikleri, gözlü gövde çeliği ve kökten ayırma yöntemi şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda deve tabanı çiçeğinin kumlu ya da genel olarak torflu normal bahçe toprağına ekilmesi ve yetiştirilmesi önerilir. Çünkü, deve tabanı çiçeği genel anlamda sınırlı alanları sevmeyen, geniş bir yayılma alanı isteyen bir yapıdadır. Bu nedenle de saksısının 2 ya da 3 yılda bir büyütülerek değiştirilmesi ve düzenli olarak nemli bez ile yapraklarının temizlenmesi önerilir. Böylelikle daha canlı ve daha gösterişli deve tabanı çiçeği elde edilebilir.
Deve tabanı çiçeğini ekerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kış aylarının o soğuk ve rüzgarlı günlerinde çiçeğin korunması gerektiğidir. Çünkü, deve tabanı çiçeği bu tarz soğuk havalarda büyüyemez. Eğer çiçeğin büyümesi isteniyorsa çiçeğe uygun şartların sağlanması ve ona göre biçimlendirilmesi gerekir. Fakat budama yapılırken köklere dokunulmamalıdır.
Deve Tabanı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Deve tabanı çiçeğinin çoğaltılması isteniyorsa bu işlem oldukça basittir. Çünkü, kökü bulunan dalın altından düz uçlu bir kesici ile bir parça alınır ve suya bırakılır. Suya bırakılan parça zamanla kök salarak büyür. Bu büyüme biraz zaman alabilir. Ancak, eğer doğru şekilde yapılırsa sonuçlar güzel olacaktır. Bu nedenle de sabırlı olunması gerekir. Ayrıca, kök salıp büyüdükten sonra çiçeğin saksıya ekilebilmesi için 15 cm kadar büyümüş olması gerekir.
Deve Tabanı Çiçeği Nasıl Sulanır?
Deve tabanı çiçeği için doğru sulama çok önemlidir. Çünkü, her ne kadar uzun ömürlü bir çiçekte olsa soğuk havalar gibi soğuk suya karşıda dirençsizdir. Bu nedenle de sulama yapılırken suyun soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Aynı şekilde doğrudan çeşmeden akan su ile değil dinlendirilen ve kireçsiz suların kullanılması da deve tabanı çiçeğinin gelişimi için daha büyük avantaj sağlar. Ayrıca bitkinin sulama sıklığının hava sıcaklığı ile orantılı olarak ilerlemesi de çok önemlidir.
Deve tabanı bitkisini sularken yaz aylarında neredeyse her gün kış aylarında ise toprağın nemlilik oranına göre sulama yapılması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra eğer yeteri kadar suyun verilmediği durumlar ile karşılaşılırsa çiçeğin yapraklarına fısfıs aracılığıyla su püskürtülmesi ve kış aylarında da çiçeğe daha az su verilmesi önerilir.
Evde Deve Tabanı Çiçeği Yetiştirilebilir Mi?
Deve tabanı istenildiği takdirde evde saksıda yetiştirilebilen aynı zamanda ofis ortamında da bakılabilecek bir çiçektir.