Papatyagiller familyasına ait çiçek türü olan aster çiçeği, güzel görünümü sebebiyle bahçelerde ve evlerde sıklıkla tercih edilir. Yıldız patı olarak da bilinen bu güzel çiçek, rengarenk çiçekleri ile yetiştirildiği alana doğanın enerjisini yansıtır. Eşsiz güzelliğinin yanı sıra aster çiçeği bakımı da son derece pratiktir. Bakımı konusunda fazla zahmet gerektirmeyen bu güzel çiçek, evde de rahatlıkla yetiştirilebilir.
Aster Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Aster çiçeği özellikleri ve eşsiz çiçekleri ile öne çıkan bitki türüdür. Sonbaharda çiçek açmaya başlayan aster çiçeği, güzel çiçekleri ile estetik bir görünüm sağlar. Bahçede veya saksıda rahatlıkla yetiştirilebilen yıldız patı çiçeği bakımı da oldukça zahmetsizdir.
Aster çiçeği, güneş ışığını seven bir bitkidir. Bu sebeple evde aster çiçeği yetiştirmek için çiçeğin, güneş ışığı görmesi gerekir. Özellikle sabah güneşi, aster çiçeğinin gelişimini olumlu etkiler. Aster çiçeği için bulunduğu ortamın nem oranı da önemlidir. Nem oranı %25 olan yerlerde yetiştirilmesi idealdir. Aster çiçeğinin yetiştiği toprağın hava alması çiçeğin gelişimi açısından önemlidir. Bu nedenle toprağının ayda bir kere havalandırılması yararlı olacaktır.
Asterlerin düzenli suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sulama işlemini yaparken dikkatli olmalısınız. Toprağın kurumasına izin vermeden, suyun kök bölgesine ulaşmasını sağlayacak şekilde sulanması yararlıdır. Sulama toprağın isteğine göre yapılmalıdır ancak çiçek açtığı sonbahar zamanında ve yaz aylarında sulama artırılabilir.
Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için kuruyan yapraklardan temizlenmesi önemlidir. Aster budama isteyen bitki türlerinden biridir. Kış mevsiminde yapılan budama ile çiçek uzun boylu saplara ve büyük çiçeklere sahip olur. Aster çiçeği fidesi uygun boyutlara ulaştığında budanarak farklı bir saksıya alınabilir. Filiz halindeyken budama yapılarak bitkinin bol çiçek vermesi sağlanabilir.
Aster Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Aster çiçeği çoğaltma işlemi için farklı yöntemlerden yararlanılabilir. Bu güzel çiçek, yaz aylarında çelikle çoğaltılabilirken ilkbahar aylarında ise ayırma yöntemi ile çoğaltma tercih edilebilir.
Aster çiçeğini çelikle çoğaltmak için dallarından veya sürgünlerinden steril bir bıçak veya makas aracılığıyla yaklaşık 10-15 cm kadar kesik alabilirsiniz. Kesiğin alt kısmında bulunan yaprakları alarak temizleyin. Kesikleri nemli toprak veya çimlendirme karışımına dikin. Yaklaşık 4-6 hafta sonra çiçek köklenecektir. Kökler oluştuğunda, bitkileri daha büyük saksılara ekebilirsiniz.
İlkbahar aylarında aster çiçeğini ayırma yöntemi ile çoğaltmayı deneyebilirsiniz. Çünkü sağlıklı bir biçimde gelişen aster çiçeğinin kökleri de çoğalır. Kökleri nazikçe ayırın. Her bir bölümün en az birkaç sağlam kök ve yaprak bulunmalıdır. Ayırdığınız kökleri yeni saksılara veya bahçe alanına dikerek sulayın. Kısa süre içerisinde yeni aster çiçekleri, çıkmaya başlayacaktır.
Aster çiçeği yetiştirme koşulları hakkında detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.