Antoryum çiçeği diğer adıyla flamingo çiçeği, iri kırmızı yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. Amerika kıtasında yetişen antoryum, Kuzey Meksika, Kuzey Arjantin ve Karayip’lerin bazı bölgelerinde yer alır. Antoryum, kırmızı bir bitki olsa da beyaz ve pembe rengi de mevcuttur. Çiçekleri kalp şeklindedir.
Antoryum Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Antoryum çiçeği bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bitkinin güneş ışığına direkt olarak maruz kalmamasıdır. Özellikle aşırı bir şekilde ışığa maruz kalması halinde yönelimi ve şeklinde bozulma oluşabilir. Bu yüzden düzenli olarak yerinin değişmesi, güneş ışığının bitkinin her alanına az ve eşit bir şekilde dağılması açısından önemlidir.
Antoryum, rüzgâr seven bir bitki türü değildir, bundan dolayı açık havada yetişmemesi gerekir. Rüzgâr, bitkinin yetişmesini engelleyebilir. Antoryum bitkisi özellikle ofis veya ev gibi alanlar için ideal saksı bitkileri arasında yer alır.
Antoryum çiçeğinin yaz döneminde hafta üç kez sulanması gerekir. Kış ve sonbahar dönemlerinde ise yine haftada iki kere sulanması yapılabilir. Tabağı içerisinde çok su olmaması gerekir, bundan dolayı aşırı gelen suyu boşaltmalısınız. Kış ayında ise daha az sulanması gerekir ve soğuk havalardan korunması gerekmektedir. Düşük sıcaklıklarda yetişmeyen bir bitkidir, 20 ile 28 derece arasındaki sıcaklıklarda yetiştirilmesi uygundur. Antoryum çiçeği sulama yapılırken suyun her tarafa eşit bir şekilde dağılması gerekir. Bu nedenle sulama işlemi sırasında aynı ölçüde su koymanız gerekmektedir.
Antoryum çiçeği toprak seçimi konusunda dikkatli davranmanız yararlı olacaktır. Antoryum çiçeği, yetiştireceğiniz toprağın verimli olması bitkinin sağlığı açısından önemlidir.
Antoryum Çiçeği Yapraktan Nasıl Çoğaltılır?
Antoryum çiçeği, yapraktan çoğaltılabilecek bir çiçek türüdür. Bahar ayında sıklıkla çoğaltılır özellikle mayıs ayında sıklıkla çoğaltması tercih edilen bir bitkidir. Antoryum, kökten yavru veren bir çiçek türüdür. Haziranın ortasına kadar, ayırarak çoğaltılabilecek bir kök yapısı vardır. Antoryum çiçeğini yapraktan çoğaltmak için yaz ayında, gövdesi uzadıktan sonra dibe yakın bir yerden kesilerek alınmalıdır. Kestiğiniz alanı ayrı bir saksıya dikmeniz gerekmektedir. Antoryum çiçeği çoğaltma işlemi için haziran ayının ortasını beklemelisiniz. Kısa süre içerisinde bu bitki köklenir, ortalama bir ay sonra büyümeye başlar. Kesilen kök hızlı bir şekilde filizlenir ve büyür.
Antoryum Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?
Antoryum çiçeği, kolay bir şekilde hasta olmayan, oldukça rahat bakılabilen ve uzun ömürlü bitkilerden biridir. Antoryum çiçeğinde görülen hastalıklar ise şöyledir;
- Tarımsal teknolojinin gerekliliğinin net olarak yerine getirilmemesi, doğru koşullarda bakılmaması, sulama düzenin bozulması ya da verimsiz toprakta yetişmemesi.
- Bulaşıcı hastalıklara maruz kalması.
- Böcekler veya dışarıdan gelen zararlı bakterilere maruz kalması.
Sıklıkla bitki bakterilerin ve mikropların çiçeğe bulaşması yüzünden sıklıkla antoryum bitkisi hasta olabilir. Bununla beraber, evcil hayvanların da zarar vermesi sıklıkla bu bitkileri hasta edebilir.
Antoryum Bitkisi Yaprakları Neden Sararır?
Özellikle sabit ve kuru havalar yüzünden sıklıkla antoryum bitkisinde sararmalar görülebilir. Sıklıkla sararmalar küçük yapraklarda daha çok görülür. Bundan dolayı özellikle bitki güzel bir şekilde büyümez. Ayrıca aşırı klorlu su ile sulanması halinde de antoryum yaprakları sararabilir. Yaprak sararmasının önüne geçmek için antoryum bitkisine belirli aralıklarda gübre verebilirsiniz.
Antoryum çiçeği hakkında bilgi almak ve sipariş vermek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.