Saksı bitkileri, iç mekân dekorasyonuna katkı sağlayan ve stresi azaltmak amacıyla evlerde sıklıkla yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkilerin arasında yer alan dua çiçeği, egzotik görünümleri ile öne çıkar. Hava temizleme özellikleriyle bilinen dua çiçeği, dayanıklı yapısı sayesinde kolay bakılabilir bitki türlerinden biridir. Dayanıklı yapısının yanı sıra dua çiçeği bakımı pratik olduğu için de pek çok kişi tarafından tercih edilen ev bitkisidir.
Dua Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bilimsel adı Spathiphyllum olan dua çiçeği, halk arasında maranta çiçeği olarak da bilinir. Hava temizleme yetenekleri ile öne çıkan bu güzel çiçek, iç mekânlarda sıklıkla tercih edilir. Sabah açılıp akşam kapanan hareketli yapraklara sahip olan dua çiçeği, en popüler saksı çiçekleri arasında bulunur. Dua çiçeğinin, biçimlerine göre farklı türleri bulunur. Dua çiçeği türleri arasında evinizi doğal bir biçimde tamamlayacak çiçeği tercih edebilirsiniz. Dua çiçeği bakımı konusunda hassas davranıldığı takdirde uzun yıllar yaşayabilir.
Dua çiçeği için iyi drene olan saksılar ve kaliteli topraklar idealdir. Dua çiçekleri, parlak ancak doğrudan güneş ışığından korunan bir alanda konumlandırılmalıdır. Yarı gölgeli alanlar bu çiçek için ideal ortamı oluşturur. Ortalama oda sıcaklığı, dua çiçeği yetiştirmek için uygundur. Dua çiçekleri için nemli bir ortam tercih edilir. Bu nedenle bitkinin etrafına su püskürtmek yararlı olacaktır.
Dua çiçeği sulama konusuna dikkat edilmelidir. Dua çiçekleri, düzenli ve hafif sulama ile sağlıklı bir biçimde yetişebilir. Bitkinin toprağını kontrol ederek kurudukça sulamalısınız. Ancak köklerin suda kalmamasına dikkat edin. Aksi takdirde bitkinin kökleri, çürüyebilir.
Dua çiçeğini aylık olarak düşük dozda iç mekân bitki gübresi ile besleyebilirsiniz. Çiçeklenme döneminde daha fazla gübreleme gerekebilir.
Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Dua çiçeği çoğaltma işlemi için yaygın olarak yaprak kesimi veya çelik alma ile çoğaltma olmak üzere iki yöntem kullanılır. Yaprak kesimi ile dua çiçeği çoğaltmak için sağlıklı bir yaprak seçebilirsiniz. Seçtiğiniz sağlıklı yaprağı bitkinin tabanından steril bir makas veya bıçak ile kesin. Yaprağı sapıyla birlikte kesmek iyi olacaktır. Ardından yaprakları turba dayalı toprak karışımına batırın ancak gömmeyin. Uygun koşullar sağlandığı takdirde bitki genellikle birkaç hafta ila birkaç ay sonrasında köklenecektir.
Çelik alma ile dua çiçeği çoğaltmak için bitkinin ana gövdesinden alınan küçük kesikler alınarak gerçekleştirilebilir. Çoğaltmak istediğiniz dua çiçeğinin alt yaprak düğümünün hemen altından yaklaşık 5 cm uzunluğunda sağlıklı bir dal veya çelik kesin. Daha sonra çelikleri düğümlerden ayırarak toprağa gömebilirsiniz. Çelikleri sulayarak nem ihtiyacını giderin.
Dua çiçeği çoğaltma sürecinde sabırlı olmanız gerekir. Doğru bakım koşulları sağladığınız takdirde sağlıklı ve yeni bitkiler yetiştirebilirsiniz.
Sağlıklı bitki yetiştirme koşulları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.