Bitki bakımı denildiğinde ilk akla gelen sulama olsa da aslında bitkilerin bakımı budama ve gübreleme gibi tekniklerden oluşur. Budama en az sulama kadar önemli bir konudur ve daha fazla ürün alabilmek için gereklidir.
Budama bitkinin dallarının kesilmesi, kısaltılması ve yeni filizlerin sürmesi için yapılan bir işlemdir. Bitkilerin toprağın üstünde kalan kısımlarına yapılan bu işlem sayesinde bitkiler daha sağlıklı ve verimli olabilir.
Bitki budama teknikleri budanacak olan bitkinin türüne göre değişiklik gösterir. Yani bir ağacın budanmasıyla ev bitkisinin budanması arasında farklılıklar vardır. Bitkinin amacına yönelik olarak budanması bitkinin ömrünün uzaması açısından önemlidir.
Bitkinin Şekil İçin Budanması
Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin şeklinin daha güzel olması ve estetik bir görünüm kazandırılması için yapılan bir işlemdir. Bu işlem yapılırken bitkinin doğal şekli göz önünde bulundurulmalı ve gelişiminin engellenmemesi gerekir.
Ürün (Mahsul) Budaması
Mahsul budaması işleminde bitkiye daha önceden verilmiş olan şekil göz önünde bulundurulması gerekir.
Gençleştirme Budaması
Gençleştirme budamasının yapılmasının nedeni ağacın verim kalitesinin yükseltilmesini sağlamaktır.
Aşağıda bitkilerin nasıl budanması gerektiğine dair tekniklerden bahsedilmiştir.
Bitki Budama Teknikleri Nelerdir?
Bitkilerde budama işlemi mevsime göre farklı olabilir. Erken ya da geç yapılan budama işlemi çiçeğin ölmesine neden olabilir.
Bitkiler budanırken öncelik ne amaçla yapılmak istendiğinin belirlenmesidir. Eğer amaç çiçeğin daha canlı ve parlak görünmesiyse bu durumda mevsimine göre seçim yapılmalıdır. Bir ağaç budanmak isteniyorsa öncelikli olarak büyümesi beklenmelidir. Bunu bir örnekle belirtecek olursak meyve veren bir ağacın budanması için iki yaşının tamamlanması gerekir. Bitkiler yazın başından bitimine kadar budanabilir. Kısa boylu olan ağaçlar genellikle ene doğru büyür ve bu sayede meyve toplanması da kolaylaşmış olur. Bu tip ağaçlara şekillendirme budaması yapılması uygundur.
Ortanca boyuttaki ağaçların budanması yazın yapılabilir.
Çiçeklerde Budama İşlemi
Çiçeklerde yapılan budama işlemi çiçek solmaya ya da çürümeye başladığında yapılır. Bu gibi durumlarda çürüyen ya da solan taraf makas veya bıçakla kesilebilir.
Çiçek bakımı hakkında merak edilen tüm bilgilere https://ciceksarayi.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.