Bambu, otgiller familyasına ait bitki türlerinden biridir. Uzun ve ince gövdeleriyle tanınan bambu bitkisinin birçok farklı cinsi bulunur. Her türlü iklimde yetişebilen ve farklı boyutlarda olan bambu bitkisi, özellikle Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya gibi bölgelerde doğal olarak yetişir. Bambu bitkisi, evlerde ve bahçelerde sıklıkla yetiştirilen bitki türlerinden biridir.
Bambu Bakımı Nasıl Yapılır?
Estetik ve zarif görünümüyle dikkat çeken bambu çiçeği, zahmetsiz bakımı ile son zamanlarda evde yetiştirilen popüler bitki çeşitlerinden biridir. Bambu bakımı, bitki severler tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Evde bambu bakımı konusunda önemli birkaç unsur bulunur. Bunlara dikkat edildiği sürece evde rahatlıkla yetiştirilebilen bitki türleri arasında yer alır.
Yıl boyunca yeşil kalan ve hızlı bir biçimde büyüyen bambu bitkisi yetiştirmek için ilk dikkat edilmesi gereken konu, bitkinin güneş ışığı ihtiyacını karşılayacağı bir alanda konumlandırılmasıdır. Bu nedenle evde bambu bitkisi yetiştirmek için pencere kenarları veya aydınlık bir köşe ideal olacaktır. Ancak güneş ışığını filtreli bir biçimde alması gerekir. Aksi takdirde çiçek kuruyabilir. Bahçede bambu bakımı konusunda ise çiçeğin yarı gölgeli bir alanda güneş ışığının bir kısmını alan bir alanda konumlandırılması iyi olur.
Bambu bitkisi sulama konusunda özen isteyen bir bitkidir. Bu nedenle toprağının sürekli olarak nemli olması gerekir. Ancak su birikintisi oluşmaması için fazla sulamaktan kaçınılmalıdır. Toprağın üst kısmı kuruduğunda hafif bir biçimde sulama yapılabilir. Bambu çiçeği toprak seçiminde ise hafif asidik veya nötr pH değerine sahip, iyi drene olan topraklar idealdir.
Bambu bitkisi, büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında hafif bir gübre uygulaması yapmak bitkinin gelişimi açısından yararlı olabilir. Bambu bitkisi gübreleme işleminde organik gübreler veya dengeli sıvı bitki besini kullanılabilir. Ancak gübreleme esnasında aşırı gübrelemekten kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bitki zarar görebilir.
Bambu bitkisi hızlı bir biçimde büyür. Bu nedenle saksıda sıkışmış veya kökleri dışarı taşmışsa saksı değişimi gerekebilir. Genellikle 1 veya 2 yılda bir saksı değişimi yapılabilir. Saksı değişimi esnasında bitkinin boyutuna uygun bir saksı seçilerek iyi drenaj sağlayan yeni bir toprak karışımı hazırlanabilir.
Bambu Nasıl Çoğaltılır?
Bambu çiçeği çoğaltma işlemi için sıklıkla çelik yöntemi tercih edilir. Çelik alma ile bambu çoğaltmak için çiçeğin ana gövdesinden yukarı doğru uzayan sürgün kesilerek çelik alınır. Kesilen çeliğin alt yaprakları koparılarak sap kısmı köklendirmek üzere hazırlanır. Dolu bir kapta bir süre bekletilen çeliklerin köklenmesi ile drenaj oranı yüksek toprağa dikilerek yetiştirilebildiği gibi vazo içine de alınabilir.
Bambu çiçeği bakımı konusunda daha detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.