Sukulent ailesinin bir üyesi olan kalanşo çiçeği, renkli çiçekleri ve dayanıklılığı ile popüler olan bir bitki türüdür. İç ve dış mekânlarda rahatlıkla yetiştirilebilen kalanchoe çiçeği, göz alıcı görüntüsüyle yetiştirildiği alana canlılık katar. Bakımı oldukça kolay olan kalanşo çiçeği, ev bitkileri arasında dikkat çeken bir çiçek türüdür. Çiçek severler tarafından iç mekânlarda sıklıkla tercih edilen kalanşo çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar da bulunur.
Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kalanşo çiçeğinin bakımı son derece pratiktir. Ancak özenli ve düzenli bakım, her çiçekte olduğu gibi kalanşo çiçeğinin yetişmesi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Detaylı bir bakım gerektirmemesine rağmen bu çiçeğin bakımında da dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunur. Kalanşo çiçeğinin bulunduğu ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcaklık düzeyi, bitkinin gelişimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Kalanşo çiçeği, fazla güneş ışığı almak istemez. Bu nedenle bu güzel çiçeği kışın güneş gören bir yerde yazın ise gölge bir alanda konumlandırılabilir. Evde kalanşo çiçeği bakımı için ise ideal sıcaklık ise 10 ila 12 derece civarında olmalıdır. Ayrıca kalanşo çiçeği hava akımlarından ve cereyandan kolaylıkla etkilendiğinden çiçeğin sağlığı için cereyan yapmayan bir alanda bulunması da önemlidir.
Kalanşo çiçeği yetiştirme koşullarından biri de toprak seçimidir. Bu çiçeğin humus yönünden zengin bir toprakta büyütülmesi gerekir. Aynı zamanda kalanşo çiçeğinin budamasının zamanında yapılması ve kuruyan yapraklarının kopartılması çiçeğin ömrünün uzamasında etkilidir.
Kalanşo Çiçeği Nasıl Sulanır?
Kalanşo çiçeği, suya çok ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Kış aylarında haftada bir, yaz aylarında ise haftada 2-3 kere sulanması çiçeğin su ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bu periyotlar ile sulanmasına rağmen çiçeğin toprağı kuruyorsa sulama sıklığının artırılması gerekir. Kalanşo çiçeği sulama yaparken yapraklarına ve köküne spreyleme şeklinde yapılabileceği gibi kök kısmına hafifçe su da dökülebilir.
Ayrıca kalanşo çiçeği sulamasında kullanılacak suyun 1-2 gün dinlendirilmiş olması önemlidir. Saksı altında su kalmamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde çiçeğin kökleri çürür ve çiçek ölebilir.
Kalanşo Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Tropikal bir iklim kökenli olan kalanşo çiçeği, humus katkılı bir toprakta yetiştirilmelidir. Toprağının yılda 3-4 kez mineral ile zenginleştirilmesi çiçeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yaprakları ve çiçeği sürekli olarak kurumaya devam eden kalanşo çiçeğinin toprağı değiştirildiği takdirde kurumasının önüne geçilebilir.
Kalanşo Çiçeği Budama Nasıl Yapılır?
Kalanşo çiçeğinin kuruyan ve solan yapraklarının budanması gerekir. Düzenli periyotlarla yapılacak kalanşo çiçeği budama işlemi, bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlar ve bu sayede kuruma en aza indirilir. Kalanşo çiçeğini budamak için en doğru zaman, nisan ve mayıs aylarıdır. Çünkü çiçeğin büyümesi bahar aylarından sonra hızlanır. Güneşe doğru eğilimi olduğu bilinen kalanşo çiçeğinin simetrik bir şekilde büyümesini sağlamak için konumunun belirli aralıklarla değiştirilmesi yararlı olacaktır.
Kalanşo Çiçeği Çoğaltma Nasıl Yapılır?
Kalanşo çiçeğinin çoğaltılması için en sık kullanılan yöntem, budanan sağlıklı bir dalın toprağa ekilmesi ile gerçekleştirilebilir. Budanan dal, toprağa ekilmeden önce bir süre dinlenmiş suda bekletilmelidir. Kalanşo çiçeği, her mevsim çoğaltılabilir. Kendiliğinden kırılan kalanşo çiçeği parçasını, 2-3 gün boyunca hafif nemli bir kağıt havlu içinde muhafaza edilmelidir. Yarası iyileştikten sonra kalanşo çiçeği parçası, 20-25 cm çapında bir saksı içerisine nemlendirilmiş toprağa dikilebilir.
Dikim işleminden sonra toprağın üst kısmının 3-4 hafta kadar siyah bir poşetle örtülmelidir. Bu sayede bitki, hızlı bir şekilde büyüyebilir. Tohum olarak çoğaltmak için ise en doğru zaman mart ve nisan aylarıdır. Kalanşo çiçeği tohumu, zengin bir toprağın bulunduğu saksıya ekilerek belirli aralıklarla hafif bir biçimde sulanmalıdır. Sulama işlemi sonrasında yine siyah naylon poşetle saksının üstü kapatılarak bitkinin daha hızlı filizlenmesi sağlanabilir.
Kalanşo çiçeği hakkında daha çok bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.