Şebboy çiçeği, turpgiller familyasına ait olan bir çiçek türü olarak bilinir. Şebboy çiçeği yapılan istatistiki çalışmalara göre tüm dünya genelinde ortalama 3 bin 600 çeşidi bulunan özel çiçek türlerinden bir tanesidir. Şebboy çiçeği ülkemizde de kolaylıkla yetişebilen ve ülkemizin iklim şartlarına da kolaylıkla uyum sağlayabilen bir bitkidir. Şebboy çiçeğinin bilinen en önemli özelliği çok güzel ve hoş kokmasıdır.
Oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan şebboy çiçeği, iç mekânlarda dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilir. Görüntüsünün yanı sıra hoş kokusuyla da öne çıkan şebboy, adını da bu güzel kokusundan ve hoş görünümünden alır.
Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Şebboy çiçeği bakımı oldukça basit ve kolaydır. Şebboy çiçeği, her türlü hava şartlarına kolaylıkla uyum sağlayabilen bir çiçek türüdür. Şebboy çiçeği genel olarak güneşi seven bir bitkidir ancak yaz aylarında çok da güneşe maruz kalmaması önemlidir. Doğrudan güneş alması demek çiçeğin dokusunun zarar görmesi ve çabuk kuruması demektir. Ilıman hava koşullarını seven şebboy çiçeği için gerekli ortalama hava sıcaklığının 18 ila 24 derece arasında olması yeterli olacaktır. Şebboy çiçeği kurak hava şartlarına da uyum sağlayan bir bitkidir ama yine de çiçeğin toprağını çok kurutmadan 3 veya 4 günde bir sulamak faydalı olacaktır.
Şebboy Çiçeği Nasıl Ekilir?
Her dönemde yetiştirilebilen şebboy çiçeği ekimi farklı aylar içerisinde gerçekleştirilir. Şebboy çiçeği temmuz, ekim, kasım ve aralık ayları olmak üzere toplam dört farklı dönemde ekilebilir. Temmuz ayında ekimi gerçekleşen şebboy çiçeği tohumu aralık ayında açmaya başlar. Ekim ayında ekilen tohumlar da ilkbaharın başlarında açmaya başlarlar. Kasım ayında ekilen tohumlar da saksıya ocak ve şubat ayında alındıktan sonra ilkbaharda çiçek açmaya başlarlar. Son olarak da aralık ayında ekimi yapılan şebboy çiçeği tohumları da mart ayında saksıya alınır ve yaz aylarının başlarında bu tohumlar çiçek açmaya başlarlar.
Şebboy Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Her tür ortama kolaylıkla uyum sağlayabilen ve yetiştirilmesi de son derece kolay olan şebboy çiçeği çoğaltılması da bir o kadar kolaydır. Şebboy çiçeği tohum kısımları viyol gözenekleri adı verilen alanın tam orta kısmına gelerek ekilir. Şebboy çiçeği ekiminin ardından çiçek ortalama 16 ile 18 derece aralıktaki sıcaklıkta bir müddet bekletilmeye alınır. Bekletilmenin ardından çimlenme işlemi gerçekleşir ve çimlenen şebboy çiçeği tohumları farklı farklı saksılara ekilir. Böylece şebboy çiçeği tohumunun belirli aşamaları gerçekleştikten sonra bu şekilde çoğaltma işlemi de gerçekleşmiş olur. Şebboy çiçeği çoğaltma işlemi her yıl bu şekilde tohumdan çimlenme yolu ile kolaylıkla yapılabilir.
Şebboy Çiçeği Nasıl Budanır?
Şebboy çiçeği diğer çiçek türleri ile karşılaştırıldığında budama ihtiyacı yok denecek kadar azdır. Bu durumda en önemli faktör şebboy çiçeği her dönem ve her mevsim de kolaylıkla yetişebileceği için budama ihtiyacı hemen hemen ortada kalkmış olur. Yine de ilerleyen dönemlerde şebboy çiçeği sağlıklı olarak gelişimine devam etsin isteniyorsa az da olsa budama da fayda olacaktır. Şebboy çiçeği budama işlemi yapılırken çiçeğin kuruyan dallarının ve gövde kısımlarının alınması budama işlemi için yeterli olacaktır. Budama işlemi gerçekleştirirken çiçeğin gövde kısmının zarar görmemesine dikkat edilmelidir.
Şebboy Çiçeği Nasıl Sulanır?
Şebboy çiçeği bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken özelliklerden bir tanesi de çiçeğin sulama işlemidir. Şebboy çiçeği diğer çiçekler gibi zamanında ve tam kıvamında sulama ister. Şebboy çiçeği her mevsime uyum sağlayabilen bir çiçek türü de olsa yine de çiçeğin gelişimi açısından çok da susuz kalmaması önem taşımaktadır. Şebboy çiçeği yaz ve kış aylarında farklı miktarlarda sulanır. Şebboy çiçeği sulama işlemi yaparken yaz aylarının nemli ve kuru havası çiçeğin toprağını kuruttuğu için şebboy çiçeği asla susuz bırakılmamalıdır. Sulama işlemi gerçekleştirilirken suyun toprağın her tarafına eşit bir şekilde dağıldığından emin olmak gerekir. Kış aylarında ise şebboy çiçeği çok fazla su istemese de toprak kurudukça su vermekte fayda vardır.
Şebboy Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Şebboy çiçeği için en uygun olan toprak çeşidi mineral açısından zengin olan humuslu ve koyu renkteki topraklardır. Şebboy çiçeği için toprak seçerken toprağın nem seviyesinin yeterli olup olmadığının da dikkat edilmesi gerekmektedir çünkü şebboy çiçeği yapısı itibari ile kuru toprağı sevmeyen ve nemli toprağa ihtiyaç duyan bir çiçek türü olarak bilinmektedir. Daha sağlıklı ve verimli şebboy çiçekleri için toprak seçiminde bu noktalara dikkat etmek gerekmektedir.
Şebboy Çiçeği Saksı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Saksıda şebboy çiçeği yetiştirilecekse bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç özellik bulunur. Bunlardan ilki şebboy çiçeği ekiminin yapılacağı saksının alt kısmında bulunan drenaj deliklerinin mutlaka açık olması gerekir aksi takdirde çiçek hava alamaz ve çiçek sulandığı zaman fazladan tüm su çiçeğin için de kalır. Bu da çiçeğin kökünden çürümesine sebebiyet verir. Şebboy çiçeği kök kısmı büyüdükçe gövde kısmı da çabuk büyüyen bir çiçek türü olduğu için saksı tercih edilirken çok küçük olmayan orta ölçekteki saksıları tercih etmekte fayda olacaktır.
Şebboy çiçeği bakımı hakkında bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret etmelisiniz.