Nergis çiçeği, halk arasında oldukça hoş kokusu ile bilinir. Soğangiller familyasında bulunan tomurcuk kısmı soğana benzeyen bir çiçek türüdür. Nergis çiçeğinin boyu ortalama 30 ile 60 cm arasında değişiklik gösterir. Nergis çiçeği, oldukça narin bir çiçektir. Özellikle sap ve çiçek kısmı düzenli bakım sağlanmaz ise çok çabuk solabilir. Nergis çiçeğinin halk arasında fulya çiçeği ve aşk çiçeği gibi farklı isimleri de bulunmaktadır.
Nergis Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Nergis çiçeği bakımı, genel olarak çok zahmetli değildir. Sulamasına, ışık ihtiyacına dikkat edildiği sürece nergisler, sağlıklı bir biçimde gelişim gösterebilir. Sonbahar aylarında ekimine başlanan nergis çiçeğinin soğan bölümleri bir yıl bekletildikten sonra ekim işlemine geçilebilir. Uzun bir süre karanlık ve loş bir bölgede bekleyen nergis çiçeğinin çiçek açabilmesi için doğrudan güneş almayan bir alanda bulunması gerekir. Nergis çiçeği özellikle filizlenme ve çiçek açma döneminde sulamayı çok sevmediği için kontrollü bir şekilde su verilerek nergis çiçeğinin kuruması engellenmiş olur.
Nergis çiçeği sulaması: Nergis çiçeği nemli toprağa ihtiyaç duyar. Sık sık kontrol ederek toprağı kurumayacak şekilde nemli tutmak gerekir. Çürümemesi için aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Sprey şişeyle su ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Nergis Çiçeği Işık İhtiyacı: Nergis çiçeğinin çiçek açması için doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere yerleştirmelisiniz. Bunun için yarı gölgeli ortamları tercih edebilirsiniz. Güneş ışığını doğrudan almamalıdır.
Nergis Çiçeği Toprak İhtiyacı: Nergis çiçeği toprak seçimi doğal gübreli olmalıdır. Mineral oranı yüksek topraklar nergis çiçeği için uygundur. Toprak seçimini humuslu, kumlu, pelit karışımı ile yapmanız sağlıklı olacaktır.
Evde Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Hoş kokusu ile kapalı mekânlarda sevilerek yetiştirilen nergis çiçeği, ev ortamında saksıda rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Tabii ki nergis çiçeğini evde yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. İlk olarak nergis çiçeği saksıda yetiştirilecek ise nergis soğanı alınması gerekmektedir. Daha sonra bu soğanı çok da küçük olmayan bir saksıya ekilir. Bu noktada toprak seçimi de önemlidir. Nergis çiçeği, potasyum ve fosfat oranının yoğun olduğu bir toprağa ekilmelidir ki sonuç verimli olabilsin. Ekimi gerçekleştirilen nergis çiçeği daha sonra ılıman bir ortamda büyür.
Nergis Çiçeği Ne Zaman Dikilir?
Nergis çiçeği, mevsim olarak daha çok sonbahar aylarında dikilir. Çünkü soğuk havayı çok sevmeyen nergis çiçeği için en ideal zaman sonbahar aylarıdır. Diğer yıldan nergis çiçeğinin soğan kısmından ayrılarak ortalama bir yıl kadar karanlık ya da loş bir ortamda bekletilen nergis çiçeğinin soğan bölümü yılın bu aylarında dikime hazır hale gelir. Soğan kısmı toprakla buluşan nergis çiçeği belirli bir zaman diliminden sonra çiçek filizlenmeye başlayabilir.
Nergis Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Soğangiller familyasından köklü bir bitki olan nergis çiçeği, kış ayını toprağın altında geçirdikten sonra havanın ısınmasına bağlı olarak genelde ilkbahar öncesinde veya ilkbahar döneminde çiçek açar. Nergis çiçeğinin hangi mevsim çiçek açtığı tam kesin olmamakla birlikte genel itibariyle mart ayına denk gelir. Nergis çiçeğinin çiçek açmasında hava koşulları kadar nergis çiçeğinin ekilmiş olduğu toprak da önemlidir. Çünkü nergis çiçeği nemli, zengin ve kumlu toprakları sever.
Nergis Çiçeği Nasıl Sulanır?
Hassas bir çiçek olan nergis çiçeğinin sulaması da bir o kadar özenle ve dikkatle yapılmalıdır.
- Nergis çiçeği ev ortamında ve saksıda yetiştiriliyorsa sulama işlemi 3 veya 4 günde bir yapılmalıdır. Toprağın nemlilik kontrolüne göre bu süre değişiklik gösterebilir.
- Nergis çiçeğinin toprağı kuru ise 3 ila 4 günden önce su verilebilir. Özellikle yaz aylarında bu süre daha da kısalabilir.
- Su miktarının çok fazla olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde fazla su verildiği zaman nergis çiçeğinin kök bölümü zarar görebilir.
Nergis Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Nergis çiçeği çoğaltma konusunda birden fazla yöntem kullanılır. Bunlardan ilki tohumla nergis çiçeğini çoğaltmaktır ama bu yöntem hemen nergis çiçeği yetiştirmek isteyenler için oldukça uzun bir süreyi kapsamaktadır. Kaliteli bir nergis çiçeği elde etmek için tohumun 6 yıla yakın bekletilmesi gerekmektedir.
Diğer bir yöntem de yavru soğanla nergis çiçeğini çoğaltma yöntemidir. Bu yöntem de şöyle uygulanmaktadır. Uygun şartlarda büyüyen nergis çiçeğinin belli bir süre sonra soğan kısmı irileşmeye başlar. İri soğanlar yavru soğanlar vermeye başlar. Bu yavru soğanlar başka bir yere ekilerek yeni nergis çiçekleri elde edilir.
Nergis bakımı hakkında detaylı bilgi almak için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.