Tropik bir bitki olan mum çiçeği, saksıda rahatlıkla bakılabilecek oldukça şık görünen bir süs bitkisidir. Mum çiçeğinin diğer bir ismi ise hoyadır. Parfümlü bir yapıya sahip olan bu bitki çok güzel kokar ve çiçekleri güzel bir görünüme sahiptir. Özellikle çiçek sevenlerin en sık tercih ettiği bitkilerden biridir.
Salon bitkisi olarak sıklıkla, evlerde dekoratif amaçlı kullanılan süs bitkilerinden biridir. İsmi fazla bilinmese bile evlerde sevilerek bakılan bitkilerden biridir. Yapı olarak muma benzer ve oldukça zarif bir görünüme sahiptir.
Mum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Mum çiçeği oldukça kolay bakılabilecek bir çiçek türüdür. Gün
ışığı alan ortamları oldukça sever, ılık ortamlarda yaşayabilecek bir çiçek türüdür. Bundan dolayı özellikle ışık alan ancak doğrudan ışığa maruz kalmayacak alanlarda konumlandırılmalıdır.
Mum çiçeğinin belirli saatlerde saksısını çevirerek güneş almasını sağlayabilirsiniz. Soğuk olmayan ılık bir su ile düzenli olarak sulayabilirsiniz. Kış aylarında haftada iki, yaz aylarında ise haftada bir kere sulamanız yeterli olacaktır. Sıcak havalarda ise sprey ile nemlendirme yapabilirsiniz.
Dört aylık periyotlarla bitki besini ile çiçeğin daha çok canlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Gübreleme ise sıklıkla ilkbahar aylarında yapılır. Çok aşırı gübrelemeden uzak durmalısınız. Mum çiçeği saksı değişimi esnasında az miktarda gübre ekleyebilirsiniz. Gelişim düzeyine göre iki yılda bir saksısı değişebilir. Mum çiçeği hassas bir çiçektir, bundan dolayı bakımının oldukça özenli yapılması gerekir, mum çiçeği bakımı sırasında dikkat isteyen unsurlar ise şöyledir;
- Gelişmesi için minimum 10 derece sıcaklıkta durması gerekir, sıcağı seven bir bitki türüdür.
- Yüksek nem ister, bundan dolayı düzenli olarak nem alabileceği bir bölgede bulunması gerekir.
- Aydınlık yerlerde durması gerekir ancak birebir güneş almamalı.
- Batı ya da doğu cephelerine konulabilecek bir çiçektir.
- Pencere kenarında bakılabilir.
- Kar altında kalmayacak şekilde bakılması gerekir, en düşük yedi derece sıcaklıkta olmalıdır.
- Soğuğa dayanabilir, zarar görmez ancak soğuk gelişimini durdurur. Toprağının ıslak ve soğuk olmaması gerekir.
- Köklerinin ıslak ve soğuk olması halinde kolay bir şekilde hastalanabilir.
- Serin alanlarda duruyor ise susuz bırakılması gerekir.
Mum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Mum çiçeği, saksıda ve bol güneşte bolca yetiştirilebilecek olan bir bitkidir. Bundan dolayı aslında kolay bir bakımı vardır. Mum çiçeğinin kökleri çok derine inmez ve yayılmaz. Bu yüzden aşırı büyük saksılarda bakılması gerekmez. Orta veya küçük boylardaki saksılar uygundur. Mum çiçeği kolay bir şekilde gelişir ve hızlı bir şekilde çiçek açar.
Mum çiçeği dikimi için toprağın hazırlanması gerekebilir. Toprağa torf, perlit veya solucan gübresi eklenerek ekilebilir. Ekileceği saksının, alt deliklerinin açık olması gerekir. Ayrıca saksıya bir taban bölgesi yapılmalıdır. Saksıya belirli bir miktar toprak konulduktan sonra saksı, su ile ıslatılmalıdır.
Mum Çiçeği Ne Zaman Açar?
Mum çiçeği, eğer düzgün bakıldığı takdirde kısa süre içerisinde çiçek verebilecek bir bitkidir. Sıklıkla ilkbahar başında açılmaya başlar ve yaz sonuna çiçekleri açık bir şekilde durur. Ancak tomurcuk açtıktan sonra yerinin değişmemesi gerekir. Solmuş yapraklarını kesinlikle koparmayın. Saksının herhangi bir şekilde yerini değiştirmeyin.
Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Mum çiçeği, gövdesinden kesilerek çoğaltılabilecek bir bitki türüdür. Kesilen alanın kök salmasından sonra toprağa ekilmektedir. Mutlaka uygun sıklıkla yerleştirilmesi gerekir. Mum çiçeğinin kesilmesi için üzerinde az bulunan yapraklı dallardan ortalama on santimlik bir yerin alınması gerekir. Kesilen alanların ya su içerisine ya da direkt olarak toprağa gömülmesi gerekir. Köklendirme işlemi için mutlaka dinlenmiş bir suya bitkiyi koymanız gerekmektedir. Kök salana kadar suda bekletin, su bittikçe üzerine ilave su ekleyin. Doğrudan ekmeniz halinde özel olarak hazırlanmış olan torf ve perlit toprağın içerisinde kökü ekiniz. Kesilen alanları çoğaltmak için üzerine yaprak koyabilirsiniz.
Mum çiçeği bakımı ve yetiştirilmesi hakkında detaylı bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.