Begonvil sıklıkla Akdeniz bölgesinden yetişen bir süs bitkisidir. Sıklıkla iç mekân tasarımları için tercih edilen, son derece dekoratif bir görünüme sahiptir. İç veya dış mekânda bakılması uygundur. Begonvil 15 metreye kadar büyüyebilen hoş bir bitkidir. Gövde yapısı dikenli olmasına rağmen oldukça estetik bir görünüme sahiptir.
Begonvil Bakımı Nasıl Yapılır?
Begonvil çiçeği bakımı merak edilir. Saksıda begonvil bakımı bazı hususlara dikkat edilerek yapılabilir. Begonvil çiçeğinin mutlaka büyük bir saksıda bakılması gerekir. Ancak bu saksı ihtiyacı, begonvil belirli bir süre büyüdükten sonra ortaya çıkar. Özellikle balkon için alınan begonvil çiçeklerinin mutlaka düzenli olarak saksının değişmesi gerekir. Saksıdan toprakla beraber çıkarılması gerekir. Ardından yeni saksıya bulunduğu toprakla beraber ekilmesi gerekir. Begonvil bakımı ise şöyle yapılır;
- Begonvilin su ihtiyacının düzenli aralıklarla karşılanması gerekir. Haftada en az iki kere sulanması gerekirken kışın ise haftada bir kez sulanması yeterlidir. Sulama işleminden önce toprağın kuru olmasına dikkat edilmelidir.
- Güneşi seven bir bitkidir fakat aşırı güneşe de maruz kalmaması gerekir. Yüksek miktarda güneşe maruz kalması halinde begonvil çiçeği yanabilir.
- Kış ayında mutlaka ev içerisinde ya da kapalı bir alanda bu çiçeklere bakılması gerekir. En az 13 derece olan yerlerde bu çiçeklere bakmanız gerekir, yoksa begonvil kısa süre içerisinde solarak ölebilir.
- Ilıman iklime sahip olan yerlerde ise bahçede ekilerek begonvil bakılabilir. Fakat soğuk bölgelerde evde bakılmasına tavsiye edilir.
Evde Bodur Begonvil Bakımı
Bodur begonviller evde rahatlıkla bakılabilir. Bodur begonviller düzenli budama ister. Şubat ayında yapraklarını döker. Yapraklarını döktüğü şubat ayında budamak uygundur. Bodur kalması için sık budama yapılması önemlidir. Saksılı begonviller için humuslu ve killi kırmızı toprak kullanılabilir.
Begonvil Nasıl Çoğaltılır?
Begonvil iki farklı şekilde çoğalmaktadır, bu yöntemleri düzgün bir şekilde yapılması halinde çiçeğiniz kısa süre içerisinde çoğalabilir. En sık tercih edilen çoğaltma çeşitlerinden biri odun çelik ile çoğaltmaktır. Bu yöntem, tamamen bitkinin odunlaşmış kısmı ile yapılır. Bu kısımlar kesilerek alınır. Ardından kesilen kısım toprağa konularak üzeri tamamen açık bir şekilde bırakılmalıdır. Genel olarak ilkbahar döneminde köklenen begonvil, bu süreçte köklenmeye başlayacaktır. Fakat mutlaka kış ayına girdikten sonra ılık bir havadayken bu çoğaltma işlemini yapın.
Diğer bir çoğaltma şekli ise tepe çelik çoğaltma çeşididir. Bunun için mutlaka genç bir dal elde etmeniz gerekir. Ortalama genç olan daldan on santim olacak kadar kesin. Dalın mutlaka belirli bir müddet içerisinde olgunlaşmış olması gerekir. Dip kısmında bulunacak olan yaprakları temizleyin. Üst kısmında bulunan yapraklara herhangi bir şekilde dokunmayın, kesilmiş olan bu dalları nemli olan bir toprağa ekebilirsiniz.
Begonvil Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Begonvilin, az asitli nötr yapıya sahip olan bir toprakta yetiştirilmesi gerekir. Begonvil genel olarak humuslu topraktan hoşlanır. Sararmaması için mutlaka humuslu bir toprak tercih edilmelidir. Begonvil ekmek için mutlaka kırmızı killi bir toprak kullanınız. Kuvars kumu ya da ponza taşı da tercih edebilirsiniz.
Kalın seramik veya çömlekten yapılan saksılar özellikle begonvilin daha iyi bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. Saksı büyüklüğünün mutlaka, köklerin rahat edebileceği şekilde belirlenmelidir. Eğer saksıda begonvil yetiştirmek istiyorsanız mutlaka cüce bir begonvil türü tercih etmeniz gerekir.
Begonvil Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Budama işleminin düzenli olarak yapılması, begonvilin daha verimli bir şekilde çiçek vermesine yardımcı olacaktır. Özellikle gövde kısmı zamanla kalınlaşır, bu dönemlerde mutlaka begonvilin budanması gerekir. Begonvil budama işlemi, çiçeklenme döneminden sonra yapılmalıdır. Kış sonu, ilkbahar başı gibi budama işlemini yapmanız yararlı olacaktır.
Begonvilin Sulanması Nasıl Yapılır?
Begonvilin yaz aylarında haftada iki kez toprak kuruduktan sonra kışın ise mutlaka hafta bir kez sulanması gerekir.
Begonvil Ne Zaman Çiçek Açar?
Begonvil çiçeği haziran ayının başından ekim sonuna kadar çiçek açabilir.
Begonvil bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz