Atatürk çiçeği, birçok evin balkonunu süsleyen oldukça hoş kokulu ve güzel görünen çiçeklerden birdir. Kırmızı yıldız şeklindeki kadife yaprakları ve muhteşem renginin yanı sıra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adını alması sebebiyle oldukça özeldir. Sonbahar ve kış aylarına renk katan Atatürk çiçeği özellikle çiçek sevenlerin tercih ettiği bitkiler arasındadır.
Sütleğengiller ailesinden gelen ve Ponsetya bitkisi olarak da bilinen Atatürk çiçeği özellikle kışın açtığı çiçekler ile bilinir. Ağırlıklı kırmızı, pembe ve krem renkleri ile olan yaprakları ile oldukça şık duran bu çiçek türü iç mekanları süsler.
Atatürk Çiçeği Nedir?
Atatürk çiçeği, Orta Amerika ve Meksika kökenli bir çiçektir. Sütleğengiller ailesinin güzelliğiyle öne çıkan çiçeklerinden biridir. Ponsetya ya da Noel Yıldızı ismiyle de bilinen, Atatürk çiçeği Türkiye’de yetişen bir çiçek türü değildi. Atatürk’ün, Türkiye’ye bu çiçeği getirtmesi ile beraber Türkiye’de Ponsetya bitkisi yetiştirilmeye başlandı.
Atatürk Çiçeğinin Adı Nereden Gelir?
Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan Atatürk çiçeği ülkemizde yetiştirilmeyen ve bilinmeyen bir bitkiymiş. Mustafa Kemal Atatürk, bu çiçeği ülkemize getirterek yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışma başlatmış. Böylelikle ülkemizde tanınmaya ve yetiştirilmeye başlanan Atatürk çiçeğine, bu alanda çalışmalar yapan bitki bilimcilerin önerisiyle “Atatürk Çiçeği” adını verilmiştir.
Atatürk Çiçeğinin Latincesi Nedir?
Atatürk çiçeği, Noel Yıldızı ya da Poinsettia ismiyle de bilinen bir çiçek türüdür. Atatürk çiçeği Latincesi Euphorbia Pulcherrima olarak geçmektedir.
Atatürk’ün En Sevdiği Çiçek?
İsminin verildiği Atatürk çiçeği, Atatürk’ün en sevdiği çiçeklerden biridir. Türkiye’de ünlü olması sebebi Atatürk’tür. Özellikle kış aylarında çiçek açan bu bitki, Atatürk’ün adını alması sebebiyle özel bir yere sahiptir.
Atatürk Çiçeğinin Hikayesi Nedir?
Atatürk çiçeği, dünyada en bilinen çiçeklerden biridir. Ülkemizde özel bir yere sahip olan Atatürk çiçeği bazı ülkeler için de özeldir. Atatürk Çiçeği yurt dışında özellikle Noel zamanında süslemelerde kullanılması sebebiyle bilinen bir çiçektir. Atatürk çiçeği, yılbaşı süslemelerinin vazgeçilmez bitkileri arasındadır.
Atatürk Çiçeğinin Özellikleri
Atatürk çiçeği özellikleri şu şekildedir;
- Tipik şekilde 60 cm-5 km kadar boya ulaşır.
- Koyu yeşil renkli yaprakları vardır. Yaprakları büyük, uzun ve sivri uçludur.
- Çanak yaprakları kırmızı, pembe ya da beyazdır. Çanak yaprakları genellikle çiçek zannedilir. Ancak gerçek çiçekleri küçük ve sarı renklidir.
- Aralık, Ocak ve şubat aylarında çiçek açabilir.
- Hava değişiminden hızlı etkilenir. Rüzgara karşı hassastır.
Atatürk Çiçeğinin Faydaları
Atatürk çiçeği, altın renkli yapısıyla birçok alanda dekor amaçlı kullanılan çiçeklerden birdir. Oldukça güzel görünmesinden dolayı özellikle evlerde veya botanik düşkünlüğü olan kişiler tarafından sıkça tercih edilen bir bitkidir. Hava akışını temizleyen, oldukça faydalı olan bu çiçek bir süs bitkisidir.
Atatürk Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Atatürk çiçeğinin bakımı dikkat gerektirir. Atatürk çiçeği oldukça hassas yapıya sahip, özel bir bakım isteyen bir bitkidir. İyi bakılması durumunda, son derece şık bir dekorasyon bitkisi olarak kullanılabilir. Atatürk çiçeğinin doğru bir konumda bakılması gerekir. Ayrıca sulaması, budaması ve saksı değiştirme işlemlerinin mutlaka usule uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Atatürk çiçeği, saksı çiçeğidir. Ancak mutlaka bu çiçeğin, doğru bir sıcaklık içerisinde bakılması gerekir. Çiçek açtığı dönemlerde, kış aylarında haftada bir kere sulanması gerekir. Ancak bahar aylarında, sıcak havalarda haftada iki defa sulanması gerekir.
Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Atatürk çiçeği, bir kış bitkisidir. Bundan dolayı, soğuğa karşı dayanıklıdır. Ancak ilkbahar dönemine girilmesi ile birlikte yaprak dökmesi ile bilinir. Mutlaka ilkbahar döneminde, budama yapılarak çiçeğin daha sağlıklı bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bahar aylarında budama yapılması, çiçeğin daha uzun süre boyunca yaşamasına olanak sağlamaktadır.
Atatürk çiçeği çoğaltma işlemi, budama işleminden sonra yapılması gerekir. Çoğaltma işlemi sırasında, bitkinin köklerinden ayrılması gerekmektedir. Sonrasında ise mayıs ayı gibi torf oranı yüksek olan bir toprağa çiçeğin ekilmesi gerekir. Çoğaltma döneminde düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Özellikle nemli bir toprağa çiçeğin ekilmesi daha kısa sürede büyümesine yardımcı olur. Çoğaltma işleminin ortalama 18 derecelik bir alanda gerçekleşmesi gerekmektedir.
Atatürk Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı? Saksısı Nasıl Olmalı?
Atatürk çiçeğinin büyümesi için özellikle su tutmayan bir toprakta yetişmesi gerekir. Sıklıkla Atatürk çiçeği için torfla karıştırılmış, karışık topraklar tercih edilir. Atatürk çiçeğinin toprağı çiçekçilerden veya yapı marketlerden kolay bir şekilde temin edilebilir. Bu toprak türleri süs bitkisi toprağı olarak da bilinmektedir. Ancak Atatürk çiçeğinin saksısının mutlaka düzgün bir saksı yapısı olması gerekir. Saksının alt yapısının mutlaka delikli olması ve tabla sistemine sahip saksıların kullanılması gerekir. Atatürk çiçeğinin saksının her yıl değişmesi gerekir, her yıl bir numara büyük saksıya bitkinizi değiştirebilirsiniz. Her yıl saksının boyutunun büyümesi, köklerin rahat bir şekilde hareket etmesi içindir.
Atatürk Çiçeği Budama İşlemi Nasıl Yapılır?
Atatürk çiçeği, bahar aylarında çiçeklerini dökmeye başlamaktadır. Bundan dolayı, en uygun budama dönemi bahar ayındadır. Özellikle mayıs ayının gelmesi ile beraber güçsüz, zayıf ve cansız yaprakları bitki üzerinden budaya bilirsiniz. Bitkinin daha iyi yetişmesi için bu işlem son derece önemlidir. Atatürk çiçeği budanırken, gövdesinde bulunan güçsüz dallarda kesilir. Bu sayede çiçek açma döneminde, çiçek daha gür bir şekilde bitki verir. Budama işlemi sırasında ortalama 15 santimetre uzaklıktan çiçeği kesiniz.
Atatürk Çiçeğinin Yaprakları Sararır mı? Neden Sararır? Yaprakları Neden Sararıp Dökülür?
Atatürk çiçeği, ilkbahar döneminde yaprak dökmeye başlar. Genelde yaprak dökme döneminde çiçekte sıklıkla sararma yaşar. Dökülme meydana geldikten sonra mutlaka dökülen yaprakların, saksıdan çıkarılması gerekir. Düzenli olarak budanması halinde, yapraklarda sararma daha az görülebilir. Eğer yapraklarınız soluyor ise budama işlemi yaparak, bitkinin tekrardan canlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Ölen yaprak ve dalları mutlaka bitkiden ayırarak temizleyin. Kesilen alanların, hava ile temasının olmaması için mum ile birlikte yapıştırma veya kapatma işlemi uygulayabilirsiniz. Atatürk çiçeği her ne kadar kış mevsimi çiçeği olsa da hava durumunun sürekli değişmesi ya da aşırı sulama olması halinde çiçek yapraklarını dökebilir. Atatürk çiçeği aşırı sulanması halinde yaprak dökebilir. Eğer çiçek aşırı soğuk ortamlarda duruyorsa da yaprak dökebilir. Bununla beraber cereyan ya da aşırı güneşte yaprak dökme ve yapraklarda sararma yaratabilir.
Atatürk Çiçeğinin Yaprakları Neden Kızarmıyor? Yaprakları Nasıl Kızarır?
Atatürk çiçeği, koyu kırmızı yaprakları ile bilinen bir bitkidir. Dekoratif yapısı sayesinde, sıklıkla süs bitkisi olarak tercih edilir. Ancak bazı durumlarda, yaprak istenilen şekilde kızarmamaktadır. Atatürk çiçeği nasıl kızarır sorusu bu nedenle sıklıkla aranmaktadır. Bu gibi durumlarda belirli işlemler ile yaprakları kolayca kızartabilirsiniz.
Atatürk çiçeğinin kışın aşırı bir şekilde su almaması gerekir. Eğer aşırı sulanmaya maruz kalırsa, yaprak dökebilir. Hatta bazı durumlarda mantar hastalığına yakalanabilir. Yaprakların kızarmamasının en büyük sebeplerden biri ise aşırı ışık almasıdır. Özellikle eylülden sonra, günün yarısında belirli saatlerde karanlıkta tutarak yaprakların daha hızlı kızarmasına yardımcı olabilirsiniz. Çiçeğin tomurcuklanmasından itibaren, direkt olarak güneşe tutmayınız. Atatürk çiçeğinin kırmızı yapraklara sahip olması için aşırı güneş almayan ancak aydınlık olan bir yere koyarak, sürekli olarak aynı anda bakımını yaparak daha iyi bir şekilde çiçeği yetiştirebilirsiniz.
Atatürk Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Atatürk çiçeği özenli bakılması gereken, hassas bir çiçek türüdür. Sıklıkla aralık, ocak ve şubat aylarında çiçek açar. Bahar aylarında düzenli olarak bakılması halinde, kış aylarında daha fazla çiçek verebilir.
Atatürk Çiçeğinin Zararları
Atatürk çiçeği oldukça güzel görünen evlerde sürekli olarak bakılan ve özellikle kış aylarında dekorasyon için tercih edilen çiçeklerden biridir. Ancak bu çiçeğin sap bölümünden dışarıya doğru bir öz sıvısı çıkmaktadır. Süt yapısına sahip olan bitki özü zehirli olabilir. Özellikle bu özün cilde, göze veya sindirim sistemine girmemesi gerekir. Bundan dolayı dikkatli bakılması gereken bir bitkidir.